• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Какво пробвахте последно?

Started by Dobrev, 04, November, 2011, 11:10:59

Previous topic - Next topic

Evgeni

Quote from: Sirakoff on 05, May, 2020, 01:04:15Laphroaig Triple Wood
на нос е много сържан и направо почти няма нищо от медицинското в този малц. Усещам сушени плодове - стафиди, кайсии,сини сливи. За 48% алкохол нито се усеща на нос, нито на вкус силата му. На вкус е първо леко сладнящо, от плодовете, приятно пикантно и нормалния Лафройг вкус като финиш и послевкус на торф и тревисто. Пушекът идва след 20-30 секунди, но е мек и по-скоро е спомен за него. За мен е страшно приятно! Имам вкусов спомен от Quarter cask и там нещата бяха доста по-буйни и по силни и на аромат и по-остро и натрапчиво на вкус. Интересно как известно пребиваване в европейска шери бъчва направо обуздава островната хала. Наздраве! Сгряващо е.
С малко вода, стана малко по-ароматно, но и малко по-остро на вкус. Enjoy!

Laphroaig Triple Wood е страхотно уски. И аз съм му голям фен.


Evgeni

21, May, 2020, 12:25:14 #901 Last Edit: 21, May, 2020, 15:02:36 by Evgeni
За Dalmore-а, напълно споделям казаното. Посредствено качество, което не се запомня с нищо, но за сметка на това пък е на несъразмерно висока цена. А срещата ми с " King Alexander " на един фест, беше истинско разочарование. За 90 лева могат да се купят толкова много и толкова по-качествени неща. Новогодишните промоции в "Тabacchi" още са валидни и там може да се намери десетгодишния "Arran", който "nick_wolf1@yahoo.com" така точно описа, и чието мнение напълно споделям. Страхотно уиски, което много харесвам и то за 50 лева. Там е и Benriach 10 Year Old Curiositas /56 лева/, който също е страхотен и много уважаван от феновете на опушеното уиски, и за мен е един от най-сполучливите варианти /заедно с Edradour Ballechin 10YO/ на опушено уиски извън Айла. Да не говорим за BenRiach 12 Year Old Sherry Wood, кото е ювелирно уиски и може да се купи за 64 лева. Ами Springbank 10 YO, който може да се намери за деветдесет и няколко лева. Това са все уискита, за качеството и класата на които Dalmore 12 може "само да си мечтае".

Николай Николов

Моля за извинение, ако това, което ще напиша е против политиките и правилата на форума.
Искам да обърна внимание на тези, които ще пазаруват от tabacchi, особено намалени продукти, които май са налични само в магазина на бул. "Ал. Стамболийски", да се поинтересуват дали бутилката, която купуват е последната изложена в магазина.
Около Коледа ходих там с желание да купя Highland Park 18 за себе си, което беше на чудесна цена около 170 лв., както и едно Glenmorangie 12 Nectar D'Or за подарък на близко семейство, също намалено. След безумно продължителна суетня в магазина така и не успяха на открият кутията на Glenmorangie, а когато поисках да погледна отблизо бутилката се оказа, че е загрята доста над стайната температура. Highland park бутиката и тя беше напечена подобаващо. На въпроса ми защо е така, отговориха, че те изложените по рафтовете бутилки са под климатика и когато се отопляват с него... Излязох си без да купя нищо от това, за което бях влязъл. Може да съм станал жертва на невежеството си или на параноя, но нямаше да се чувствам комфортно да плисна към 250 лв. за две бутилки, едната от които да подаря на близки хора, след като са се пекли месеци "под климатика".

atanas

QuoteМоже да съм станал жертва на невежеството си или на параноя,
Определено е на невежество. Системното нагряване на бутилката над 30-40 градуса ще е пагубно в няколко направления:

  • Високата температура изсушава корковата тапа, което позволява въздух от околната среда да навлезе в бутилката, нищо че има алуминиево фолио. Въздухът, освен кислород, който определено ще промени характера на уискито, не се знае какво още ще вкара вътре.
  • Дългото нагряване на уискито катализира химичните процеси в бутилката, като третичните вкусове и аромати, които ще се създадат вътре може да са негативни
  • Комбинацията на двете горни неща може да доведе до откровеното "вкисване" на уискито, особено ако е с винено отлежаване, какъвто е случаят с Моранджито.

За Далмор само да вметна - единственият, представител от стандартната им серия (КАIII включително) е 18г., който обаче рядко е на достъпна цена. Това е прекрасно уиски. Макар и рядко могат да се намерят специални издания, както и независими бутилки, но пак цената не е ниска.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Ivaylo

Е явно няма да е Далмор :) Предполагах, че най-вероятно не си заслужава, но реших да попитам все пак

Ivaylo

Като се заговорихме за цена-качество, вчера приключих с едно страхотно уиски - Ledaig 10. Ново попълнение в списъка ми с любими уискита. Буквално всеки път когато го пиех ме караше да се усмихвам. Много различно пушено уиски, с ликьорена нотка и пушека там не е както при Айла, по скоро се усеща по-растителен торфа (не знам как точно да го опиша). Нещо, което задължително трябва да се опита

Николай Николов

Като стана дума за опушено не-Айла уиски, тази седмица "навестих" бутилките си с Benromach 10 и Talisker Distillers Edition 2007/2017.
Benromach е от Спейсайд, 43%, свежо, тънко, плодово. Усещат се нотки на летни, жълти плодове, малко мед, флорални нотки на заден план. Димът е фин, без пепел и сажди, не доминира, но все пак е отчетливо доловим. Послевкусът е средно дълъг с малцова сладост, малко шоколад и мъничко дим.
Talisker DE, островен малц от Скай, завършен в бъчви от шери "Аморосо". Отчетливи винени/шери нотки, но не до степен "шери бомба", а по-скоро "винен кебап"😀 По-плътно тяло от Benromach, по-тъмни нотки във вкуса и аромата, малко повече шоколад, червени (сушени)плодове, нотки на изба (може би на това казват "морски аромат"). Димът е по-плътен, по-ароматен, по-пепеляв. Точно преди финала се усеща много приятна пиперливост на върха на езика, като от кайенски пипер, без киселинност или горчивина. Послевкусът е средно дълъг.
И двете питиета ми харесват много. Benromach 10 се намира у нас за 65 лв. и нещо, Talisker DE - за 89 лв. Като съотношение цена/качество Benromach 10 има предимство, но поотделно за мен и двете бутилки си заслужават парите. За 85 лв. и нещо може да се купи и Benromach 10, 100 proof (57%), него не съм го пробвал още. От опушените островни не-Айла малцове съм опитвал още Highland Park 12, който е приятен, но за мен е забележимо под калибъра на горните.

sharksfin

@Ivaylo LEdaig 10 е една от последните бутилки, които купих. Следващата отворена ще е тя или Килхоман Лох Горм. Лачейг 1о пих преди 5-6 години и съм опитал около 30 мл (с други думи, всее дно не съм пил). Помня само, че останах с добри впечатления.
@Николай Николов Бенромах 100 Proof е страхотно уиски, според мен много по-добро от стандатната десятка. Винените им финиши също са интересни. Имам бутилка Сасикая и го намирам за изключително интересно. А Талискърите - всички, които са с години, са много хубави

Николай Николов

Quote from: sharksfin on 27, May, 2020, 21:57:47@Ivaylo LEdaig 10 е една от последните бутилки, които купих. Следващата отворена ще е тя или Килхоман Лох Горм. Лачейг 1о пих преди 5-6 години и съм опитал около 30 мл (с други думи, всее дно не съм пил). Помня само, че останах с добри впечатления.
@Николай Николов Бенромах 100 Proof е страхотно уиски, според мен много по-добро от стандатната десятка. Винените им финиши също са интересни. Имам бутилка Сасикая и го намирам за изключително интересно. А Талискърите - всички, които са с години, са много хубави

И аз планирам следващата бутилка, която ще отворя, да е Ledaig 10. Наложил съм си "дисциплина" да въртя не повече от 6 отворени бутилки. Реално са седем, но едната е бърбън Maker's Mark, който се ползва вкъщи и за сладкиши, та покрай това и аз го опитвам чат-пат...

A Loch Gorm кое издание е? То се води част от основната гама на Kilchoman, но всяка година композицията от бъчви е различна, като с времето възрастта се вдига. Моята бутилка е издание 2018, а сега чакам да внесат 2020. Иначе на тази дестилерия съм пробвал Machir Bay и го харесвам много. В някакъв момент ще пробвам и другото им базово предложение - Sanaig.