• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Какво пробвахте последно?

Started by Dobrev, 04, November, 2011, 11:10:59

Previous topic - Next topic

Evgeni


Много приятно питие. Цената също беше отлична за пазара, под 50 лв/промо/. Не съм специалист и не мога да долавям нюансите във вкуса като повечето от вас, но определено в това има експлозия от плодови аромати, свежест, мекота и ми се стори сладко и вкусно. Може би тази палитра от аромати се дължи на бъчвите в които отлежава, а те някъде прочетох че са пет вида /1. Бялo cyxo Бypгyндско вино/Франция/ 2.Чepвeнo cyxo винo Каберне совиньон oт Haпa, Kaлифopния/САЩ/. 3. Дecepтни пopтyгaлcĸи cлaдĸи винa Πopтo. 4. Maдeйpa. 5. Иcпaнcĸo шepи./, както и че е без студена филтрация. А за мекотата влияние вероятно има тройната дестилация. С две думи: добро ирландско уиски на добра цена.
Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхайер, бих избрал Паркинсонът. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка !!!

atanas

На феста ще има клас на Teeling, така че може да пробваш там още техни представители. Преди към 5 години възродиха сериозно марката, като пуснаха  няколко много добри неща, включително малца, за който говориш и като цяло и на мен много ми харесаха - бях изненадан, че и зърненото беше на ниво.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

Аз също бях много приятно изненадан от зърненото им уиски и съм приложил една бутилка в запасите си.

Някой да е опитвал ирландския сингъл малц на The POGUES ?
Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхайер, бих избрал Паркинсонът. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка !!!

Evgeni

Quote from: донКурлеоне от СиераЛеоне on 18, October, 2019, 21:52:36Някой да е опитвал ирландския сингъл малц на The POGUES ?

Не съм, но това е първото нещо, което ще си купя, когато отида до Метро. Просто съм голям фен на групата, въпреки че обикновения вариант на уискито, не само че не ми хареса, ами направо ме разочарова. От сингъл малца очаквам много повече, а и цената му е направо подозрително ниска. Толкова е малка ценовата разлика с обикновеното издание. 

Ivaylo

Една тренировка за феста утре:
- загрявка с Dewars 12 The Ancestor - доста различно от старата бутилка( синия етикет), много карамел, карамелизирано кондензирано мляко, винена нотка, шоколад. На нос много добре, но вкуса е малко блудкав.
- Balvenie 14 -  очаквах доста от това уиски. За съжаление не беше нищо впечатляващо. Много затворено, предимно със свежи плодове, екзотични плодове, тофи. В по-стари ревюта които съм чел му дават доста високи оценки, което значи че или има вариация в бачовете или на мен нещо ми има...
- Glenfarclas 18 - това вече е друго нещо. Супер ароматно. Много блед цвят, предполагам е refill sherry. На нос сушени плодове( смокини предимно), богат микс от зрели плодове, мед, праскови, млечен шоколад, масло, лимонова кора. На вкус сладко кисело, с добра текстура, цутрусова кора, танини, тофи, ядки, джинджифил. Дълъг финал с шоколад, цитрус танини.
- Signatory vintage Mortlach 17 - много свежо. Трябва му малко време да се отвори. Нос: праскови, ябълки, круши, задушени плодове, пастърма, орехи. Вкус: дюли, мармалад от праскови, ябълки, круши, много плътна текстура, орехово олио, магданоз. Много приятно.
- Edradour SFTC Madeira cask, 59.4% - много сладко, на нос прегоряла захар, микс от мармалади, сини сливи, мед, плодов сладкиш, ликьор. На вкус плодове, дъб, шоколад, плодова киселинност, плътно,мазно. Дълъг финал. Определено една от любимите ми дестилерии :)
- Old Forester 1920, 57.5% - доста плътно, определено има нужда от вода. Нос: тъмни плодове, шоколад, кожа, сушени плодове, подправки, портокалова кора. Вкус: шоколад, мармалад от шипки( и текстурата е подобна, с боцкащо усрщане на езика), портокал, череша, канела и нотка кафе. Дълъг финал с шоколад и портокал.
-

Evgeni

Каква ти тренировка? Това си е направо предварителен фест!

Skye

Quote from: Ivaylo on 25, October, 2019, 00:25:00- Balvenie 14 -  очаквах доста от това уиски. За съжаление не беше нищо впечатляващо. Много затворено, предимно със свежи плодове, екзотични плодове, тофи. В по-стари ревюта които съм чел му дават доста високи оценки, което значи че или има вариация в бачовете или на мен нещо ми има...

Нищо ти няма :)
Опитвал съм два бача, бяха различни, но наистина нищо впечатляващо.
Едната бутилка ми я донесоха от UK. Като че ли беше по-добро.

Ivaylo

На феста пробвах няколко нови за мен неща. Много ми харесаха Tamdhu batch strenght 2, Port Charlotte 10 и Октомор-а. Честно казано последното доста ме изненада, очаквах само пушек и нищо друго, но се оказа доста комплексно уиски. Малко разочарован останах от новата 15-ка на Old Pulteney.
Въпреки ,че пробвах интересни неща и си изкарах добре, тази година мисля, че беше по-бедна на разнообразие от към уиски. Но пък имаше малко повече ромове и коняк( или така ми се стори). Пробвах и едно 12 годишно шери PX, което си е полезен опит :)

Sirakoff

27, October, 2019, 23:46:40 #870 Last Edit: 28, October, 2019, 00:40:48 by Sirakoff
На този фест 2019 опитах няколко нови за мен дестилерии:
1. Започнах с BenRiach 17 PX finish - много вкусен малц! Направо ме спечели като вкусов профил.
2. Glenlivet 18 - също вкусен малц, но BenRiach ми пасва повече.
3. Scapa Skiren - бях тръгнал за Aberlour A'Bunadh cask strength, но беше приключил и се преместих на Скапа. Супер интересен нос и вкус. Приятна изненада. Нос - съвсем леко солени мидени черупки и след минута-две дойде аромат на дюля. На вкус-сладко от дюли. Супер приятно и пивко.
4. Dalmore King Alexander III - имам 12-ска която вече привърши, но този King Alexander е изцяло лешников! И на нос и на вкус е лешник. И е много кръгъл и завършен вкуса. Много доволно. :)
5. Пак BenRiach, но този път реших да е 10-ката - отново същия вкусен профил. Свежо  почти флорално усещане като от Deanston. Хубав и пивък малц.
6. GelnScotia Double cask - хубав Кембълтън скоч - неоцветен и без студена филтрация. Интересно ще ми е да го сравня със Спрингбенк, който още не съм опитвал.
7. Kavalan - мастър клас - 5 драм-а, 5 приятни и силни уискита. Определно за 2 до 4 месеца престой в бъчвата и високата температура в складовете им, прави продуктът готов. Хубаво е че не оцветяват малц-а. Почти нямат вариант за Age statement whisky да излезе оттам, но път си играят с бъчвите и вкусовият профил на малц-а е много добър!

Като цяло фестът и на мен ми се стори беден на разнообразие, както Ivaylo. Имаше още какво да опитам, като и аз се огледах в Октомор-а, но не сколасах да стигна до опушените малцове. 
Също не опитах новата бъчва от HP - 811. Доста сериозен aлкохолен градус - 64.4%!

Ivaylo

Мда от към опушени беше много зле. Без Талискър, Лагавулин, Ардбег... Не знам каква е причината, но тази година имаше основно базови представители на някои по-големи дестилерии и факта, че нещо като Абуна е свършило втората вечер не е добре. Надявам се другата година да се нормализират нещата. Досега всяка година имаше надграждане в уиски разнообразието.

Sirakoff

Compass Box Artist's Blend - https://www.compassboxwhisky.com/whiskies/index.php?id=5#prettyPhoto
Сдобих се с една бутилка, на разпродажба.
Имах големи очаквания за този бленд, но при първо отваряне не ми направи такова силно вкусово впечатление, както отчаквах.
Но при следващи сипвания от бутилката нещата доста се подобриха вкусово. Харесва ми че е доста свежо и пивко, без студена филтрация и оцветител, като странното е че не мога да определя точно вкусови усещания.
Не ми допада наличието на зърнения вкус, който е почти 50% от съдържанието.
За мен това е първя среща с compassbox и планирам скоро да закупя пак нещо тяхно, но да е изцяло малцово. Харесва ми че не крият рецептата за съдържанието в бутилката и че не оцветяват и филтрират шотландско уиски.

Sirakoff

Ardbeg Uigeadail - Ароматът му е много приятен микс от типичния Ардбег пушек и шери плодови тонове. Вкус -на първо четене не ми хареса. После ми хареса, вкусът е типичен Ардбег! Финалът е дълъг, плътен и стоплящ, направо мечта. Шери нотките ги намирам само на нос и след отпиване, след финала улявам шери в дъха си. Пепеливостта във вкуса не ми допадна, но пък иначе е супер интересно уиски. След 15 мин в чашата, като се отпусне става по-вкусен и хубав.