• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Какво пробвахте последно?

Started by Dobrev, 04, November, 2011, 11:10:59

Previous topic - Next topic

atanas

Каква ти Варна, аз до Витоша не мога да ида :)
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

sharksfin

Искаш ли да ти пратя една декларация?

atanas

---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Ivaylo

Привършвам една бутилка (или бутилчица) от ново за мен уиски - Journeyman Featherbone bourbon, 45%, оргнаник, еко, био, кошер... модерна работа :)
Първоначално се усещаше малко остро, но след месец-два поомекна. Доста различен бърбън, много флорален и плодов мирис, с нотка картон. На вкус - "тънък", отново плодове и флорални мотиви, ванилия. Има и някаква малко неприятна горчивина. Определено младо уиски и според мен с преобладаваща пшеница вместо ръж(ако изобщо има). Може би на бърбън феновете (не че има много във форума) няма да им хареса, но според мен е интересно поне да се пробва заради различния си характер.
На един от предните уиски фестове Тодор ми препоръча да пробвам пшеничното уиски на същата дестилерия - "Камшици, корсети и уиски" нещо подобно му беше името :) и много ми хареса. Чудех се дали някой има впечатления от ръженото, понеже го заглеждам от известно време?

sharksfin

Prot Askaig 8 YO. Не мисля да влизам в излишен преразход на думи. Младо Айла уиски. Единственият плюс е, че съм опитал нещо ново. Ако някой мисли да си го купува - не, не и не! Иначе презентацията на подаръчния комплект е разкошна.

Evgeni

Ръжено уиски задължително трябва да се опита от всеки, който има афинитет към уискито въобще. Много е интересно и бих го нарекъл уникален вид уиски. Бърбъна не ми допада, но ръженото уиски е "друга бира". То няма много фенове, но за сметка на това тези, на които им допада, действително го харесват. Най-достъпното ръжено уиски и като цена и като възможност да се намери, е това на "Jim Beam". Намира се и на "Bulleit Bourbon", което е на сравнително прилична цена, а също така е и с високо съдържание на ръж - 95%. Това са нещата, които могат да се намерят лесно и ще спомогнат да дадат някаква представа за ръженото уиски, а другите варианти вече са по-висок клас, включително и в ценови аспект. И са трудни за намиране. Бих препоръчал и едно забележително ръжено уиски, за което колкото и да не ми се иска, трябва да благодаря на Джим Мъри, благодарение на който се запознах с него. И на Братчеда, който ми го доставя от братска Канада. Това е Crown Royal Canadian whisky, чиито ръжен представител действително трудно може да бъде забравен, след като човек го опита. То е уникално не само по отношение на другите уискита, но и по отношение на ръжените си събратя. И най-интересното е, че се харесва на всички фенове на уискито, независимо от индивидуалните им предпочитания към различните представители на "водата на живота".

atanas

Quote from: sharksfin on 24, April, 2020, 20:24:44Prot Askaig 8 YO. Не мисля да влизам в излишен преразход на думи. Младо Айла уиски. Единственият плюс е, че съм опитал нещо ново. Ако някой мисли да си го купува - не, не и не! Иначе презентацията на подаръчния комплект е разкошна.
Опа, добре че уточняваш, че аз си мислех, че ще е добро. Старите версии имат добра слава и бих си помислил, че и това ще е добро.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

atanas

25, April, 2020, 14:16:44 #887 Last Edit: 25, April, 2020, 14:18:47 by atanas
Quote from: Evgeni on 25, April, 2020, 09:27:49Това са нещата, които могат да се намерят лесно и ще спомогнат да дадат някаква представа за ръженото уиски, а другите варианти вече са по-висок клас, включително и в ценови аспект.
Вярно, че е малко по-скъпичко, но дореди няколко години имаше една ръж на Hudson. Понеже бутилката беше малка (375мл) покупката не ни банкрутира.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

sharksfin

Quote from: atanas on 25, April, 2020, 14:12:02
Quote from: sharksfin on 24, April, 2020, 20:24:44Prot Askaig 8 YO. Не мисля да влизам в излишен преразход на думи. Младо Айла уиски. Единственият плюс е, че съм опитал нещо ново. Ако някой мисли да си го купува - не, не и не! Иначе презентацията на подаръчния комплект е разкошна.
Опа, добре че уточняваш, че аз си мислех, че ще е добро. Старите версии имат добра слава и бих си помислил, че и това ще е добро.
Принципно трябва да е Caol Ila. Фен съм на дестилерията, пил съм доста техни неща (любимото ми е дистилърс едишъна, следвано от 18ката и после 12ката) и не мога да скрия разочарованието си. Купих го, защото не знаех какво точно има вътре. Исках да отгатна без да се ровя в нета. За мое съжаление - успях. Въпреки сравнително добрите 45.8% градуса, уискито е рехаво, има някаква алюзия за пушек. Тялото е като краката на Фики - все едно няма. Вкусът - много рехаво Мох, ама разредено. Жалко. Много жалко.

Evgeni

Със "Skye" вчера отворихме бутилка Crabbie 12 Year Old /Спазихме всички противоепидемиологични изисквания и бяхме с маски, на необходимата дистанция/. Изпълних едно старо мое обещание и отворихме бутилката, която купих от "Tabacchi" за 39,90 лева /и сега е на тази цена/. Бях много впечатлен от уискито. Информацията от бутилката е само, че е островно и е леко торфено-опушено. Градусът е 43%.
Нямах големи очаквания, но уискито наистина е страхотно. И то за 40 лева. Много е приятно и "вкусно". Доста плътно и консистентно. С много наситен аромат и плътно тяло. Наситен тревист, "зелен" и сладък аромат, с интензивен тревист и сладък /меласа/ вкус и послевкус. Сравнително дълъг финал, където се усеща торф и сладост, като от карамелена захар. Има и цитрус. Уискито е доста издръжливо в чашата и се развива около двадесетина минути. Не е много опушено, но със сигурност има профилът на островно уиски и определено ми хареса. За тази цена много си заслужава и ще се опитам да се снабдя с още някоя бутилка. Перфектно "пролетно" уиски.И съм много любопитен чие производство е уискито в бутилката. Много ми е познато, но засега не мога да го идентифицирам. Помагайте!     

atanas

Quote from: Evgeni on 25, April, 2020, 20:28:04Много ми е познато, но засега не мога да го идентифицирам. Помагайте!     
Серж подсказва, че най-вероятно е Highland Park. С този лек пушек, който описваш, като нищо ще е така. Ще грабна и аз една бутилка. Килхоманът ще почака, Евгени ;)
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Ivaylo

Напоследък съм все на американска вълна и тези дни открих нещо ново което ме впечатли много и преди да се е изпарило реших да документирам - Woodford Reserve, Double oaked, 43.2%. Бях чел добри отзиви, но не очаквах много от бърбън финиширан във нови силно обгорени бъчви. Обаче ми скри шапката :), на нос е много сочно, с шоколад, сушени плодове, нотка ром, след известно време се откриват череши и флорални елементи. На вкус е сухо, череши, шоколад, подправки, сушени плодове. Интересното е, че го няма силното усещане за дъб, както в повечето бърбъни. Много уникален и различен нос и въпреки не високия градус е доста плътно и почти стипчиво.

atanas

Quote from: Ivaylo on 28, April, 2020, 00:37:00Напоследък съм все на американска вълна
Никога не са ми били слабост, но някой ден пак ще почна да пия активно американски. Нещо през последните 3-4 години хич не съм посягал нататък. Имах период, обаче, в който пробвах повечко амрикански - нищо специално, предимно тези, които се намират в БГ. Най-добро впечатление ми е направил Eagle Rare 10yo, но той е то малко по-скъпичките. Много ми добадаха Four Roses касковете, както и Elijah Craig 12yo, но после му спряха годините и някъде по това време изгубих интерес към американските.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Sirakoff

Quote from: Evgeni on 25, April, 2020, 20:28:04Със "Skye" вчера отворихме бутилка Crabbie 12 Year Old /Спазихме всички противоепидемиологични изисквания и бяхме с маски, на необходимата дистанция/. Изпълних едно старо мое обещание и отворихме бутилката, която купих от "Tabacchi" за 39,90 лева /и сега е на тази цена/. Бях много впечатлен от уискито. Информацията от бутилката е само, че е островно и е леко торфено-опушено. Градусът е 43%.
Нямах големи очаквания, но уискито наистина е страхотно. И то за 40 лева. Много е приятно и "вкусно". Доста плътно и консистентно. С много наситен аромат и плътно тяло. Наситен тревист, "зелен" и сладък аромат, с интензивен тревист и сладък /меласа/ вкус и послевкус. Сравнително дълъг финал, където се усеща торф и сладост, като от карамелена захар. Има и цитрус. Уискито е доста издръжливо в чашата и се развива около двадесетина минути. Не е много опушено, но със сигурност има профилът на островно уиски и определено ми хареса. За тази цена много си заслужава и ще се опитам да се снабдя с още някоя бутилка. Перфектно "пролетно" уиски.И съм много любопитен чие производство е уискито в бутилката. Много ми е познато, но засега не мога да го идентифицирам. Помагайте!     
След така обстойното описание на преживяването с това Краби 12, и аз забърсах една бутилка и я отворих.
Най-близо ми е до Highland Park 12. А и скоро ми свърши бутилката НР12 и реших да опитам да го заместя по този начин. По-сладко е от НР12 и някак по-простичко. В НР12 имаше повече цветност на вкуса и не е така сладнящ.
Търсих информация откъде е малц-а в това Краби 12, но никъде не намерих нещо написано, освен че на етикета пише че е остовен малц... няма данни за студена филтрация и оцветяване, като вероятно май не е оцветено.

Ivaylo

Явно ще трябва да се пробва това Краби :)
От няколко месеца пийвам една бутилка Benrinnes 15, много приятно уиски, доста ароматно( усеща се на повече от метър от чашата). Не е шери бомба, по-скоро е от рефил бъчви и/или бърбън (на база вкус и аромат, понеже няма много информация в нета). На нос е микс от зрели и сушени плодове, шери, шоколад и лека нотка торф. При вкуса е почти същото, но се допълва от лека минералност с ванилия и карамел. Финала преминава в черен шоколад, плодове и нотка пушек. Определено си заслужава да се пробва.

Sirakoff

Laphroaig Triple Wood
на нос е много сържан и направо почти няма нищо от медицинското в този малц. Усещам сушени плодове - стафиди, кайсии,сини сливи. За 48% алкохол нито се усеща на нос, нито на вкус силата му. На вкус е първо леко сладнящо, от плодовете, приятно пикантно и нормалния Лафройг вкус като финиш и послевкус на торф и тревисто. Пушекът идва след 20-30 секунди, но е мек и по-скоро е спомен за него. За мен е страшно приятно! Имам вкусов спомен от Quarter cask и там нещата бяха доста по-буйни и по силни и на аромат и по-остро и натрапчиво на вкус. Интересно как известно пребиваване в европейска шери бъчва направо обуздава островната хала. Наздраве! Сгряващо е.
С малко вода, стана малко по-ароматно, но и малко по-остро на вкус. Enjoy!

Ivaylo

Някой може ли да сподели впечатления за Dalmore 12 (90лв), видях го на промоция и му се чудех. Винаги съм избягвал дестилерията по някаква причина, особено след като пробвах King Alexander на един фест

Николай Николов

Аз също избягвам продуктите на Dalmore, но причината при мен е напълно ясна:)
Не желая да давам парите, които им искат, за разредени до абсолютния минимум от 40%, студено-филтрирани и боядисани уискита. Пластмасовите еленови рога на бутилката ли струват 90 лв.????
Ако ще давам 90 лв. за бутилка, бих купил Edradour Caledonia. Посочвам конкретно него, защото съм го пробвал и не само чашка, а цяла бутилка в продължение на 3-4 месеца:) 12 годишно, Highland, отлежало 8 години в бъчви от бърбън и след това завършено в много силни бъчви от шери, 46%, без студена филтрация, без оцветител.
Иначе в тоя ценови клас има на нашия пазар достатъчно други предложения, които бих предпочел пред Dalmore 12.
Виж, ако си опитвал толкова много неща и Dalmore ти е останало в списъка...
Но пак, ако толкова ми е важно да го пробвам, ще издиря миниатюрка или ще го поръчам в бар и пак няма да дам 90лв.

Ivaylo

Причината да избягвам Далмор е същата :) , но пък реших да питам, може пък да се окаже че имам грешни предрасъдъци :)

Николай Николов

Предразсъдъци, предразсъдъци, колко да са предразсъдъци...
В крайна сметка, дори да оставим оцветяването и филтрацията, само фактът, че трябва да платиш 90 лв. за 40% 12 годишно уиски би трябвало да алармира. Или това уиски е с някакъв изключителен ароматен и вкусов профил или просто ти продават "маркЕтингови" шашми.
И тъй като това ми е едва третата публикация във форума и втора в тази тема, а още не съм споделил какво съм пробвал последно: последно пробвах Arran 10 годишен, от старите серии, бутилката е от 2018г. Платих за него 50 лв. и стотинки. Вярно, пробвах само една чашка, крайно недостатъчно да го оценя напълно, но съм очарован. Лавина от сладост, зрели плодове (ябълки, круши, праскови, кайсии), малко ванилия, билки и подправки на заден фон, но меки, не агресивни, почти никакви танини и горчивина, освен много фин шоколад или може би грейпфрут в послевкуса. 46% не се усещат, тялото на питието е плътно, мазно, без никаква острота. С малко водица сладостта и плодовете буквално се "разкапват на компот":) Опитах това уиски миналата година, един колега ме почерпи в офиса, още тогава ми хареса, но нямах възможност да го проуча обстойно. Първо обстановката не позволяваше да му обърна нужното внимание и второ - рецепторите ми бяха с поне половин година назад:) Много вероятно ще си купя още една бутилка от това уиски и задължително ще пробвам и 10 годишното от новата им гама, все още ги има и двете на пазара. Arran пребрандираха уискитата си в края на миналата година. В 10 и 18 годишните има повече шери влияние, а пуснаха и The Bodega - NAS бутилка, cask strength, 100% sherry hogshead. Около Коледа се намираше и у нас за малко под 70 лв., все още не съм я отворил.