• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Примерен модел за водене на бележки при дегустация

Started by atanas, 27, October, 2011, 22:17:16

Previous topic - Next topic

atanas

Качвам електронен вариант на листа който пуснахме на дегустацията. Определено не е съвършен, но поне ще даде идеи да си създадете свой.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

whisky fen

първо искам да споделя с вас,че сравнително скоро се запалих по малцовият елексир(от около 1-2 години доста активно се интересувам от всичко сварзано с него):) може ли някой да ме посъветва и имали въобще вариант как мога да развия дегустационните си качества:)със сигурност долавям определени различия в различните представители на отделните области в Шотландия(изключвам представителите от остров Айла-поне тези дето сам опитвал,защото те са тотално различни) :),но ако трябва по задълбочено да определя какви вкусове долавям определено срещам трудности:) колкото и да се опитвам не мога ясно да разграничавам различните вкусове и т.н. дори когато прочета анотацията пак ми е трудно ясно да ги разграничавам:)

atanas

Здравей whisky_fen.

Не знам дали си могъл да свалиш файла с дегустационния лист от първоначалния поуст, защото имаше някакъв проблем с платформата на форума, но сега го оправих и отново е достъпен за сваляне.

Този лист може да помогне на начинаещия (какъвто все още смятам себе си) в писането на уиски анотации, като му дава идеи какви мирис или вкус да "търси" при дегустиране. Основното правило, което споменават повечето уиски ентусиасти по света, е - вярвай на носа и устата си. Ако като отпиеш ти сладко - значи е сладко. Една анотация може да спре просто до там. С времето, ще започнеш да откриваш нюанси на сладкото. Аз най-често се опитвам да намеря асоциации с вкусове и мириси които помня добре - бонбони лакта, дъвки турбо, различни плодове, кафе, черен шоколад...
В началото е много полезно да се прави дегустацията в група, защото така се допълват различните представи. Получава се доста весело.

Когато обаче напредне човек с анотациите, то тогава вече се създадават шаблони в мозъка за това кое какво е и реално човек си изработва наименование за всеки аромат/вкус. Тогава самите бележки са по последователни като стил. Аз лично съм далече от тази фаза. Предполагам, човек трябва да направи поне 50-60 анотации, преди да нагази в тези води.

Истината е, че с времето нещата стават по-интуитивни, и абсолютно всеки е способен да открива нюансите в уискито. Не мисля, че съществуват природни дарби за тази цел :) Моят нос по принцип е 50-70% запушен и пак съм способен да откривам аромати и да се наслаждавам на мириса на уискито (за мен - поне 50% от удоволствието). Практиката му е майката.
Аз лично не вярвам в дегустационните kit-ове, макар че концепцията е интересна и на много хора може да им е полезна. Аз обаче препочитам да дам пари за проби от различни уискита, защото считам, че ще науча повече от тях :)

Бързам да кажа, че писането на анотации, далеч не е необходимо, за да се насладиш на уискито. Аз обаче го намирам като едно допълнително, стимулиращо удоволствие. Прави преживяването по-пълноценно за мен. А и е много забавно :)
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist