• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

12 - годишни блендове

Started by Evgeni, 05, February, 2020, 10:44:35

Previous topic - Next topic

Evgeni

Преди два месеца, от едно тържество ми останаха отворени две бутилки уиски. Едната "Chivas Regal" 12 Year Old, а другата "Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old. Чудех се какво да ги правя и докато мъдрувах по тази тема, съзрях сред запасите си "Dewar's" 12 Year Old и "The Famous Grouse" 12 Year Old, и тогава ми хрумна идеята да направя един тест и съпоставка на 12 годишни блендове. Ще е интересно да се анализират, а накрая да се състави и класация. В съпоставянето ще включа и още два бленда, които също събират прах сред запасите ми - "Grant's" 12 Year Old и "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch.
При пръв удобен случай почвам дегустациите, а очаквам мнения за качествата на тези уискита, защото в "коментарите се ражда истината".     

Skye

Сериозно начинание, заслужаващо адмирации!
Блендовете остават някак си в сянката на сингъл малца, но аз поне, като се замисля, съм опитвал 12ки бленд по-добри от разни малцове без години.
Ще очакваме отзивите на твоето изтънчено и опитно небце, като нов епизод на Staр Wars :)

todoresqu

07, February, 2020, 15:36:41 #2 Last Edit: 07, February, 2020, 15:39:45 by todoresqu
Къде ще е събитието? Мисля , че имам 6 чаши.

Evgeni

Мислех събитието да е "по домашно му" и всеки ентусиаст да си прави опитите вкъщи, като след това обменяме информация и накрая направим класиране.
Сега като се замисля, обаче, би могло да се направи и в по-широк формат и обсъждане. Идеята на Тошко никак не е лоша и ще се получи много интересно.

malty minion

Dewar's помоему е най-прилично. Черният етикет е също приятно. 

atanas

Балантайнса си го тача много, но Евгени е прав - само в директно сравнение можем обективно да кажем кое ни харесва.
Та, Евгени, кога и къде ни събираш? Ще измислиш колко да е входа, да оправдаем отварянето на толкова бутилки.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

Наистина трябва да се съберем и да ги съпоставим директно. Ще е доста интересно. Сигурен съм.
Успях да отворя и шестте бутилки и съм ги пробвал само по веднъж, но се изненадах, колко различно ми "звучат". Малца си е малц, но от време на време трябва да си припомняме и сериозните блендове. Определено има с какво да се обогатим и от тях.

todoresqu


Днес 13 петък в разгара на курона вируса, направих един мини конкурс. Участниците са:"Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old,  "Grant's" 12 Year Old, "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch и   "Dewar's" 12 Year Old. Резултатите са:
1."Grant's" 12 Year Old
2."Ballantine's" 12 Year Old
3."Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old
4."Dewar's" 12 Year Old
Всички тези уискита редовно си ги дегустирам и са ми любими в ценови аспект, а някои и като качествени питиета за редовна ваксинация против вируси. ;-)))
Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхайер, бих избрал Паркинсонът. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка !!!

Evgeni

И аз клоня към подобно подреждане. Доста се двоумя за първото и второто място, но засега посочените фаворити се покриват и с моите. Все пак имам да помисля и за още две уискита, и това ще отнеме време, но се надявам скоро да съм готов. Най-голямата изненада за мен в тези шест участника беше "Grant's" 12 Year Old. Докато за "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch имах напълно основателни очаквания, най-вече благодарение на Тошко, то за Grant's беше точно обратното и затова изненадата би беше голяма, и приятна.

За мен "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch е страхотно, добре балансирано уиски. Но  "Grant's" 12 Year Old ме спечели с неговата деликатна,топла опушеност.
Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхайер, бих избрал Паркинсонът. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка !!!

atanas

Направо ме заинтригувахте с този Grants 12

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

Определено "Grant's" 12 Year Old е най-голямата изненада в тези шест бленда. Поне за мен. Вече мога да кажа и кое е най-голямото разочарование в тази шестица и това е "Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old. А имах точно обратните очаквания и като си помисля, че това беше най-любимият ми бленд. Нещо трагично и непоправимо се е случило с това уиски. Станало е изключително незапомнящо се и бих казал "рядко". Никакъв полъх на Talisker и Caol Ila. От "Dewar's" 12 Year Old също очаквах повече. "Chivas Regal" 12 Year Old е резистентен, а "The Famous Grouse" 12 Year Old също не се представи на очакваната висота.
Още не съм готов с моята класация, но вече мога да кажа, че комерсиализирането в уиски индустрията се е отразило много негативно върху блендовете. Добре че благодарение на Наско, Ангелина и Стан имах шанса и щастието да опитам блендове отпреди 40, 50, та дори и 60 години, за да разбера какво са правели майсторите тогава. И то става дума за най-обикновени блендове. Та те са на нивото на превъзходните сегашни малцове. Как може да девалвира изкуството в производството на уиски за толкова кратко време. Това, което натрапчиво се "набива на очи" при прочита на тези сегашни и то висок клас блендове е, че са много "рядки" и без отчетлив и запомнящ се характер.
Надявам се сегашната криза да "отрезви" технолозите в дестилериите и търговците в големите собственици.