• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

12 - годишни блендове

Started by Evgeni, 05, February, 2020, 10:44:35

Previous topic - Next topic

Evgeni

Преди два месеца, от едно тържество ми останаха отворени две бутилки уиски. Едната "Chivas Regal" 12 Year Old, а другата "Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old. Чудех се какво да ги правя и докато мъдрувах по тази тема, съзрях сред запасите си "Dewar's" 12 Year Old и "The Famous Grouse" 12 Year Old, и тогава ми хрумна идеята да направя един тест и съпоставка на 12 годишни блендове. Ще е интересно да се анализират, а накрая да се състави и класация. В съпоставянето ще включа и още два бленда, които също събират прах сред запасите ми - "Grant's" 12 Year Old и "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch.
При пръв удобен случай почвам дегустациите, а очаквам мнения за качествата на тези уискита, защото в "коментарите се ражда истината".     

Skye

Сериозно начинание, заслужаващо адмирации!
Блендовете остават някак си в сянката на сингъл малца, но аз поне, като се замисля, съм опитвал 12ки бленд по-добри от разни малцове без години.
Ще очакваме отзивите на твоето изтънчено и опитно небце, като нов епизод на Staр Wars :)

todoresqu

07, February, 2020, 15:36:41 #2 Last Edit: 07, February, 2020, 15:39:45 by todoresqu
Къде ще е събитието? Мисля , че имам 6 чаши.

Evgeni

Мислех събитието да е "по домашно му" и всеки ентусиаст да си прави опитите вкъщи, като след това обменяме информация и накрая направим класиране.
Сега като се замисля, обаче, би могло да се направи и в по-широк формат и обсъждане. Идеята на Тошко никак не е лоша и ще се получи много интересно.

malty minion

Dewar's помоему е най-прилично. Черният етикет е също приятно. 

atanas

Балантайнса си го тача много, но Евгени е прав - само в директно сравнение можем обективно да кажем кое ни харесва.
Та, Евгени, кога и къде ни събираш? Ще измислиш колко да е входа, да оправдаем отварянето на толкова бутилки.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Evgeni

Наистина трябва да се съберем и да ги съпоставим директно. Ще е доста интересно. Сигурен съм.
Успях да отворя и шестте бутилки и съм ги пробвал само по веднъж, но се изненадах, колко различно ми "звучат". Малца си е малц, но от време на време трябва да си припомняме и сериозните блендове. Определено има с какво да се обогатим и от тях.

todoresqu


Днес 13 петък в разгара на курона вируса, направих един мини конкурс. Участниците са:"Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old,  "Grant's" 12 Year Old, "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch и   "Dewar's" 12 Year Old. Резултатите са:
1."Grant's" 12 Year Old
2."Ballantine's" 12 Year Old
3."Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old
4."Dewar's" 12 Year Old
Всички тези уискита редовно си ги дегустирам и са ми любими в ценови аспект, а някои и като качествени питиета за редовна ваксинация против вируси. ;-)))
Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхайер, бих избрал Паркинсонът. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка !!!

Evgeni

И аз клоня към подобно подреждане. Доста се двоумя за първото и второто място, но засега посочените фаворити се покриват и с моите. Все пак имам да помисля и за още две уискита, и това ще отнеме време, но се надявам скоро да съм готов. Най-голямата изненада за мен в тези шест участника беше "Grant's" 12 Year Old. Докато за "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch имах напълно основателни очаквания, най-вече благодарение на Тошко, то за Grant's беше точно обратното и затова изненадата би беше голяма, и приятна.

За мен "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch е страхотно, добре балансирано уиски. Но  "Grant's" 12 Year Old ме спечели с неговата деликатна,топла опушеност.
Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхайер, бих избрал Паркинсонът. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка !!!

atanas

Направо ме заинтригувахте с този Grants 12
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Evgeni

Определено "Grant's" 12 Year Old е най-голямата изненада в тези шест бленда. Поне за мен. Вече мога да кажа и кое е най-голямото разочарование в тази шестица и това е "Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old. А имах точно обратните очаквания и като си помисля, че това беше най-любимият ми бленд. Нещо трагично и непоправимо се е случило с това уиски. Станало е изключително незапомнящо се и бих казал "рядко". Никакъв полъх на Talisker и Caol Ila. От "Dewar's" 12 Year Old също очаквах повече. "Chivas Regal" 12 Year Old е резистентен, а "The Famous Grouse" 12 Year Old също не се представи на очакваната висота.
Още не съм готов с моята класация, но вече мога да кажа, че комерсиализирането в уиски индустрията се е отразило много негативно върху блендовете. Добре че благодарение на Наско, Ангелина и Стан имах шанса и щастието да опитам блендове отпреди 40, 50, та дори и 60 години, за да разбера какво са правели майсторите тогава. И то става дума за най-обикновени блендове. Та те са на нивото на превъзходните сегашни малцове. Как може да девалвира изкуството в производството на уиски за толкова кратко време. Това, което натрапчиво се "набива на очи" при прочита на тези сегашни и то висок клас блендове е, че са много "рядки" и без отчетлив и запомнящ се характер.
Надявам се сегашната криза да "отрезви" технолозите в дестилериите и търговците в големите собственици. 

Evgeni

Приключих с дегустацията и класирането на шестте 12-годишни бленда. Резултатът е, че бутилките са почти пълни, защото не ми спори много. Вече съм абсолютно убеден, че предпочитам малцовете.
Но да се върна на основната задача на тази дегустация, а именно, крайното класиране. И резултатите са интересни, дори бих казал, че за мен са изненадващи. Най-голямата изненада за мен беше "Grant's" 12 Year Old, а най-голямото разочарование си остана "Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old. Сериозни очаквания имах и за "The Famous Grouse" 12 Year Old, но те не се оправдаха, а високите ми очаквания към "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch се оправдаха напълно. "Chivas Regal" 12 Year Old и "Dewar's" 12 Year Old бяха очаквано добри и резистентни.
Доста дълго умувах кой от двата ми фаворита да поставя на първо място и накрая постъпих обективно, като не се поддадох на емоцията.
В крайна сметка моята окончателна класация е следната:
1. "Ballantine's" 12 Year Old Blended Scotch;
2. "Grant's" 12 Year Old;
3. "Dewar's" 12 Year Old;
4. "Chivas Regal" 12 Year Old;
5. "Johnnie Walker" Black Label 12 Year Old и
6. "The Famous Grouse" 12 Year Old.
Сигурно ще има и колеги, които няма да са съгласни с мен, но това е моята субективна преценка без никакви претенции за изчерпателност и правота. Постарах се да избера най-разпространените и известни блендове от високия качествен и ценови клас, които са на съпоставими цени. За мен тази дегустация и съставянето на класацията беше много приятно, и интересно изживяване. Беше полезно и се надявам да е полезно и за други ентусиасти.
Sláinte!

atanas

Благодаря, Евгени. Мислех, макар и със смесени чувства, да пробвам грантс-а ако изпадне на добра цена, защото предварителните дискусии очаквах, че ще го сложиш на първо място. Сега, като виждам крайната класация, с удоволствие ще си остана на Балантайнс :)
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

sharksfin

Феймъс граус имат 12 годишен малцов бленд. Изпих си една бутилчица от него и пазя много приятни спомени. Нещо средно между Тулибардин 500 и Моранджи Кинта Рубан. Предпочитам го пред двата сингъл малца, честно.

Evgeni

И аз съм на същото мнение. 12-годишния смесен малц е страхотен. В тази класация, обаче, съвсем целенасочено включих само "истински" блендове. И "Ballantine's" имат перфектен бленд от малцове.

atanas

Quote from: sharksfin on 25, April, 2020, 17:09:22Феймъс граус имат 12 годишен малцов бленд. Изпих си една бутилчица от него и пазя много приятни спомени. Нещо средно между Тулибардин 500 и Моранджи Кинта Рубан. Предпочитам го пред двата сингъл малца, честно.
Охо, този е фамозен. Пихме една бутилка с Евгени, Skye и още няколко човека и беше върхът. Бутилката беше някъде от преди 15-тина години. Не знам в момента ако го има този малцов бленд на какво ниво е.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist