• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Уиски фест София 2019 - 25-27 октомври

Started by Sirakoff, 02, August, 2019, 09:16:55

Previous topic - Next topic

Evgeni

Quote from: todoresqu on 22, October, 2019, 18:57:04Нелоша промяна в плановете за клас:

House of Suntory


YAMAZAKI SINGLE MALT WHISKY 12YO

HAKUSHU SINGLE MALT WHISKY 12 YO

HIBIKI 12 YO

 HIBIKI JAPANESE HARMONY - отпада и на негово място  YAMAZAKI SINGLE MALT WHISKY 18 YO 

TOKI BLENDED JAPANESE WHISKY

CHITA SINGLE GRAIN JAPANESE WHISKY

Това вече е друго нещо.
При това положение този клас ще грабне жълтата фланелка на тазгодишното издание на феста. Поне според мен. Осемнадесетгодишното Ямазаки е уникално уиски, а и трите дванайски са страхотни. Който отиде на този клас ще се наслади може би на последната си възможност да ги опита.

Evgeni

Феста приключи и е време за равносметка.
За мен беше добър и си изкарах превъзходно.
Вярно е, че предлагането беше свито и в залата се усещаше липсата на някои продукти, но е вярно и това, че залата беше пълна с уиски ентусиасти, дошли да съпреживеят със сродни души чудото на събитието. А продукти за дегустация имаше предостатъчно, та да може всеки посетител да оползотвори максимално добре престоя си на феста. Имаше както продукти за експериментиране и откриване на "нови територии", така и такива за припомняне на добре забравени стари, но златни напитки. Трябва да сме прекалено разглезени или възгордели се, за да кажем че не е имало какво да се опита. И най-важното, на феста го имаше онзи дух, който ни кара да търсим контакта със сродни души и да се наслаждаваме на мига, когато ги намерим. Точно в това отношение мероприятието беше превъзходно.
Съботната група, която се бяхме събрали на голямата тераса, е особено показателна за ползите от уиски феста, и за това, което осмисля организирането и посещаването на подобен род събития. Беше много хубаво, приятно и запомнящо се преживяване. А за варненската група..... Само адмирации и възхищение. Както винаги отбелязвам, това са истински уиски ентусиасти! 
На сладка раздумка с приятели, които не виждаш често и чаша "Glencairn" в ръка, успях да открия и да се впечатля от 2 неща, които не бях опитвал:
- Eagle Rare 10, което си беше голяма изненада за мен, защото все пак е бърбън. Страхотно уиски! Много свежо и приятно - сладко, вкусно, ароматно и леко пикантно. Че е бърбън, бърбан е, но не е типичния представител на категорията и може би затова толкова ми хареса. И е десетгодишно. На щанда се видях и с "malty minion", което беше прекрасен бонус за неделната вечер.
- Cutty Sark Prohibition, на който тук се отдели много време и след като го опитах разбрах, че е напълно заслужено. Страхотен бленд, който не прилича въобще на блен уиски. По-скоро ми напомня на онези стари блендове, които имах щастието да опитам благодарение на Наско и Стан, и които са бутилирани в онези стари времена, когато блендовете са били перфектни уискита, които надминават доста сегашни представители на сингъл малца. Много балансирано и въздействащо. Плътно! А петдесетте му градуса въобще не се усещат. Ако човек не знае какво опитва, много голяма е вероятността да не познае, че е блен, и да го сбърка с малц.
Припомних си и някои неща, които за пореден път ме впечатлиха:
- Old Ballantruan 10YO - бях забравил колко е хубаво и колко добре "му стоят" петдесетте градуса и
- Port Charlotte heavily peated 10 - страхотно уиски и незабравим пушек.
И за пръв път от 6 години насам опитах The Macallan. Тази дестилерия я бях "анатемосал" по ред причини, много пъти коментирани във форума, но в неделя реших да се "прежаля" и да пробвам The Macallan 15 Fine Oak. И понеже се опитвам да съм обективен, ще кажа че уискито напълно оправда очакванията ми. Трябва да похваля производителите за опитите им да върнат годините на етикетите на продукцията си. Толкова материал са събрали в техните складове, че това няма да е чак толкова голямо геройство от тяхна страна, а по-скоро ще го изтълкувам като уважение към потребителя, и опит да се отърсят от прекалено комерсиалното отношение към производството и продажбата на уиски. Добре е да си припомнят, че "сребролюбието е смъртен грях". Казано с "няколко думи", уискито си беше идеално. И освен че е много добро, като в "доброто старо време", дестилатът издържа в чашата цели 40 минути и си беше перфектен на вкус и аромат. Страхотен малцов вкус и аромат, и сигурно и повече щеше да издържи, но нямаше кой да го чака толкова време. Все пак феста приключваше в 23 часа и беше крайно неоправдано да се губи "ценно игрово време", пък било то и с такова уиски.
Каваланите не съм опитвал. Вероятната причина за това може би е липсата на Тошко /инж. Ангелов/, който за първа година не беше на щанда на екзотичните уискита. Неговата липса много сериозно се чувстваше. Поне за мен. Разбрах, че японският му клас се е получил, точно както трябва. Поздравления! А втората причина, поради която тази година не опитах Кавалан е усещането ми, че продукта на тази дестилерия не е точно уиски. Знам че аудиторията ще ме "освирка", но особено винено отлежалите и безбожно скъпи техни неща, доста сериозно се разминават с представите ми за уиски. Те почти нямат прилика с профила на уискито, но безспорно са страхотни продукти. Бих ги нарекъл дори уникални, но просто за мен, това не са уискита, а нещо друго.
И накрая да похваля организаторите на класа на ромовете "DOS MADERAS". Срещу скромната сума от 12 лева опитахме прекрасни неща, цените на които бяха съответно 57, 70, 90 и 240 лева, а подаръкът Шери от Педро Хименес беше зашеметяващо.
В заключение искам да кажа, че уиски феста е нещо прекрасно и добре че го има. Този свърши и вече чакам с нетърпение следващия.
Моите похвали и благодарности за организаторите. Да са живи и здрави, и да опазят ентусиазма си, за да могат да продължат да ни доставят това прекрасно изживяване, наречено "уиски фест".

Sirakoff

Quote from: Evgeni on 28, October, 2019, 15:35:59втората причина, поради която тази година не опитах Кавалан е усещането ми, че продукта на тази дестилерия не е точно уиски. Знам че аудиторията ще ме "освирка", на особено винено отлежалите и много скъпи техни неща, доста сериозно се разминават с представите ми за уиски. Те почти нямат прилика с профила на уискито, но безспорно са страхотни продукти. Бих ги нарекъл дори уникални, но просто за мен, това не са уискита, а нещо друго.
Аз специално исках и отидох на Кавалан класа, за да опитам повече квалитетните им дестилати.
Имаш право да не му казваш уиски, заради времето на узряването в бъчва. Но те добре копират шотландците в производството на дестилата, като естествено не е ясно колко и каква химическа промишленост има замесена там. Водещият на класа сподели, че който отиде на място в дестилерията, тя е отворена за всички посетители, свободен вход и можеш и сам да се разходиш и разгледаш, че дори имат и безплатна дегустация на дестилати, на всеки няколко часа. Незнам дали е така... а и едва ли можеш да влизаш навсякъде. ;)

Колкото до фестът, Евгени е написал доста точно и моето усещане и за предложенията и за посещаемостта!
Бях само събота вечерта на мероприятитето с още един уиски любител.
За съжаление обаче не познавам никой от вас тук на живо, за да си прекарам още по-добре.
В тази връзка не правите ли срещи някъде в София?

Evgeni

Колега Sirakoff,
Жалко, че не сме се видели и запознали на феста. Този пропуск трябва да бъде коригиран и да се вземат мерки за в бъдеще да се допускат подобни грешки.
Със сигурност е имало и други колеги от форума, с които сме били по едно и също време в залата или на терасата, и "сме се разминали".
На предишните мероприятия сме се уговаряли да се обаждаме на Тошко /todoresqu/ например, защото той е бил на щанд, които е известен и разпознаваем, е предвид ангажимента си е присъствал на феста и трите дни. И така, който дойде намира щанда и се оповестява. Това се уточнява в темата за съответното мероприятие и нещата се случват.
Има и други съфорумци на щандове или около тях, например "borkko".
Стига да има желание, решение винаги ще се намери.
До скоро! 

Sirakoff

На на Тодор /todoresqu/ му казах Наздраве на терасата около 12 вечерта, точно преди каляската да стане на тиква :)

atanas

Може и да прозвучи странно, но аз толкова много не се бях забавлявал на уиски фест досега. Прекарах 95% от времето на терасата, а в останалите 5% търчах да "зареждам" в залата.
Чудесно беше да се видя с толкова много хора от форума и отвъд - от Варна, Пловдив и София. Беше страхотно да видя, макар и за кратко, и съфорумеца "Ardbeg", с който не се бяхме засичали поне 3-4 години.

Асортиментът не беше голям, но този ми стигна та хартиса, защото надали обиколих всички щандове.

За мен този 8-ми фест ще се запомни със сладките приказки на терасата, добрата пура и чудесно уиски. Нищо повече не ми трябва.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Evgeni

Пропуснах да спомена и още едно хубаво нещо, което се случи на феста. Сдобих се с една уиски книжка от щанда на собственика на бар "Сандъка" в Пловдив. Приятно четиво с интересно поднесена информация и любопитни факти. Желая му успех!
https://dnews.bg/nadsvirvane-mezdu-shotlandska-i-balgarska-gaida-na-premierata-na-knigata-uiski-hroniki-ot-garo-uzunan.html
http://mediacafe.bg/novini/kultura-i-izkustvo/Garo-Uzunjan-predstavja-debjutnata-si-kniga-za-vodata-na-zhivota-i--16470

sharksfin

И аз си прекарах чудесно, въпреки че очакванията ми за асортимента бяха малко по-различни. Но, както всеки път, най-хубавото нещо бяха хората, които срещнах. Вече се настройваме за феста на Пепи.

Skye

Споделям всичко написано по-горе, включително и за класа с ромовете, въпреки че комбинацията с уиски след това ме доведе до състояние да си тръгна с чужда резачка за пури (което установих на следващата сутрин)  :)
Имаше неща, които не бях опитвал, така че съм доволен, че ги имаше, но пък имаше и доста оскъдни щандове. Някои дестилерии изобщо липсваха.
Догодина повече!
Quote from: Sirakoff on 29, October, 2019, 16:59:12На на Тодор /todoresqu/ му казах Наздраве на терасата около 12 вечерта, точно преди каляската да стане на тиква :)


Ако по това време си видял някой на терасата с две чаши, да знаеш че съм бил аз :)