Author Topic: Уиски фест София 2018  (Read 1834 times)

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #20 on: 27, October, 2018, 11:54:16 »
Феста започна и по всичко личи, че ще бъде страхотен. Браво на организаторите!
Ясно видима е градивната тенденция и се появяват нови и интересни неща, като демонстрациите с бъчвите, например.
Има изобилие от интересни уискита, които се заслужава да се опитат, а компанията на колегите от форума е на очакваната висота. Все пак хубавото уиски изисква и съответната компания, а какво по-добро от хора със сродни души и сърца, с които да споделиш тези моменти. А днес се очаква групата да е още по-многобройна. И адмирации за колегите от Варна! Варненската група както винаги е достойна за положителен пример и подражание.

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +46/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #21 on: 27, October, 2018, 12:03:23 »
Нямам търпение за довечера.

Sent from my LG-H850 using Tapatalk


Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #22 on: 29, October, 2018, 10:24:21 »
Класът на "Ardbeg".
Това толкова очаквано от мен събитие мина добре, но не мога да не кажа, че очаквах повече. Наистина очаквах "повече" и в прекия, и в преносния смисъл на тази дума.
Лекторът беше добър и толкова. Нито повече, нито по-малко. Изрецитира си заучената презентация без да се съобразява с реалната ситуация и нивото на аудиторията. Подходът му не се промени, дори и когато се разбра, че всички в залата са почитатели на дестилерията и са опитвали поне 80 % от предложените нейни продукти (най-неизвестен и предизвикателен за присъстващите, по разбираеми причини, беше "Kelpie"). И така, той ни разказа общоизвестни и общодостъпни факти и информация за дестилерията, и уискито което произвежда, а аз очаквах да се ограмотя доста повече от това мероприятие, като науча неща, които не могат да се намерят в глобалната мрежа. И всичко това беше съпроводено и онагледено с някакви полуанимационни клипчета, на които децата от началните класове сигурно щяха много да се зарадват, но едва ли впечатлиха високообразованата аудитория, която беше изпълнила зала Алфа 2.   
За мен остана пълна енигма редът, по който ни бяха поднесени петте уискита и не можах да разбера, поради каква причина "Kelpie" (46%), което единствено не бях опитвал, беше представено след високоградусовите "Uigeadail" (54,2%) и "Corryvreckan" (57,1%). И не само това, ами и количеството от това уиски, което бяха разлели в чашите, се оказа нищожно. В моята имаше не повече от 10 милилитра /според мен изветряло/, които с най-икономичното ми отпиване, успях да изпия на 5 миниатюрни глътки. Резултатът е, че не ми хареса, но и в никакъв случай не мога да кажа, че успях да го дегустирам. Според мен "Kelpie" е едно ниво над разочароващия "An Oa" и въобще не може да се сравнява с легендарния "TEN", а още по-малко със зашеметяващите "Uigeadail" и "Corryvreckan". Останах с усещането, че вносителите проявиха неуважение към феста, към майсторския клас и към хората, които си бяха купили билети за класа, който пръв беше изчерпан преди събитието. Недопустимо е от шестте бутилки, които са донесени целево в България, за класа да бъде осигурена една преполовена бутилка, отворена незнайно кога, която да бъде разпределена на повече от 30 човека. И това, при положение че "Kelpie" беше най-очакваното от аудиторията уиски. Да, наистина е имало мероприятия и преди този клас, но аз не мога да си представя коя презентация, направена в уиски бар, независимо кой, ще е по-ценна от майсторски клас на Уиски фест София 2018.     
В крайна сметка не останах удовлетворен от класа, но добрата новина е, че въпреки "горчивината" която остана след него, това не се отрази пагубно на симпатиите ми към една от най-любимите ми дестилерии.
И накрая, колкото и да ми е неприятно да го призная, започнах да съжалявам че не отидох на класа на "Glen Moray", защото съм сигурен, че там вносителите са се постарали мноооого повече.     
« Last Edit: 29, October, 2018, 15:33:21 by Evgeni »

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #23 on: 29, October, 2018, 19:34:28 »
Ще се опитам (може би за първи път) да се изкажа съвсеем кратикчо - изкарах си фантастично!  dram

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #24 on: 30, October, 2018, 09:40:25 »
И аз си изкарах страхотно! И се видях с много колеги от форума, а дори успяхме да си направим и снимки в доста разширен състав.
Успях да опитам много и интересни неща, което си беше една съществена част от цялостното удоволствие от феста.
Щандът на "Kavalan", предводителстван от Тошко си тежеше на мястото и се представи повече от достойно, а аз за пореден път се убедих, че това уиски много малко ми прилича на уиски. В добрия смисъл на думата, разбира се. Ако човек опита някои от по-интересно отлежалите им неща и си затвори очите, последното нещо, за което ще си помисли е, че пие уиски. Причината за това е, че то много повече напомня на отлежал коняк или ром, но не и на уиски. Абе.... Много са интересни и впечатляващи техните неща.
Успях да опитам Jura 18 и останах очарован. Много добро уиски. Перфектно! Харесвам я тази дестилерия, въпреки пренебрежителното отношение на уиски общността към нея.
Безспорното откритие за мен на този фест беше Aultmore 18. Към него нямах никакви очаквания и въпреки плодовите и ефирни аромати и вкусове, то ме впечатли. Мощен дестилат, който се развиваше в чашата повече от половин час и не спираше да ме изненадва. 
И на този фест успях да реабилитирам две неща - "Caol Ila Moch" и "Bulleit Bourbon 10 Years". Доста ми харесаха, въпреки че първия път, когато ги опитах бях разочарован. И за пореден път се убедих, че анатемосването на което и да е уиски, трябва да става внимателно и след обстоен анализ, и задължително след даването на втори шанс.

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #25 on: 30, October, 2018, 22:13:58 »
Имал съм Caol Ila Moch. Така и не го харесах това уиски, въпреки че харесвам дестилерията. Намирам го прекалено младо и плоско. Особено като поотлежи в бутилката месец-два след отваряне.
От пробваното на феста моите фаворити са: Олд Пълтни 18, Макалан 12, Лагавулин ДЕ, Лафройг 15 и Далмор Кинг Александър. Скромното ми мнение е, че нашата групичка дисрегардна Макалъна, който всъщност е много сполучлив. Не съм фен на марката, но тази версия си заслужава.

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #26 on: 31, October, 2018, 09:14:43 »
Абсолютно си прав!
Lagavulin Distillers Edition беше страхотен и там няма никакви изненади. По същия начин стоят нещата и за The Macallan 12 Year Old Double Cask. Перфектно уиски и добре, че го има. Винаги ми е харесвало и поне за мен е класа над неговите заместители, които са без години.
А за Laphroaig 15 YO..... Нямам думи. Добре, че го върнаха.

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #27 on: 31, October, 2018, 19:41:20 »
И тук идва момента да споделим разочарованията си (съжалявам, ако някой счита тази дума за малко или много пресилена). Моите са Гленкадам 13 и Гленгойн Каск Стренгт. И от двете очаквах много повече. Но както се казва - на прехвалени череши не отивай с голяма кошница.

Skye

 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +18/-0
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #28 on: 01, November, 2018, 13:18:09 »
Евгени толковa добре е описал феста (особено Ardbeg класа), че не мога да се сетя какво да добавя.
Все пак, като първи за мен фест, останах изключително доволен от организацията и от възможността да се запозная с братя по малц от форума dram
За мен лично, откритието беше Kavalan. Наистина, някои от нещата им не приличат на уиски, но все пак са направени по технологията за уиски, така че поздравления за Ian Chang.
Иначе, опитах и Aultmore 18 & 12, Aberlour 18, Laphroaig 15, Balvenie 17, Balantine's 17 - все отлични и запомнящи се неща, и още половин дузина други драмове.
За разочарование не се сещам, освен може би за еклера, който ми пробутаха за цял един кредит заедно със Sexton за два от щанда на Bushmills  ;)
Чакаме следващото събитие!

vutzov

 • Active members
 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +13/-0
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #29 on: 01, November, 2018, 13:41:38 »
Върнахме се вече във Варна и вчера с Шарк разпределихме подаръците от Феста - Macallan Ed.4 & Caol Ila 18 59.8*. Днес допълнихме с Balblair 1990 и други неща ... И все пак за феста :-):

За първи път имах възможност да бъда и на трите дни и ще си планирам всяко следващо събитие по същия начин - еуфорията на петъка, лудницата събота и по-спокойната неделя, всеки ден ми даде възможност да усетя по разничен начин събитието. Бях поканил на феста няколко приятели и вече имаме нови малц фенове, които ще повторят събитието и в момента звънят и питат за първите покупки :-). Всеки ден си пробвах по 3-4 неща и наистина имах възможност да ги оценя. Минали фестове + мастъркласове съм стигал до 7-8-9 и накрая сякаш ми е само за бройката и да отметна малца. Вероятно по тази причина и не ходих на мастъркласове въпреки че имаше доста впечатляващи - Талискър § Кавалан мисля ми привлякоха вниманието като си останах все пак без тях. Ардбег също предварително изглеждаше перфектен, но бяхме го покрили съвсем скоро във Варна на 90% като меню, а сега разбирам от Евгени, че самият клас е можело да бъде още по-силен.

С групата говорихме за количествата и кредитите и не можахме да си обясним подхода на някои дестилерии и щандове - очевидно имаше поне два подхода:
1. Доста щандове приемат събитието като маркетингово и за контакти и за популяризиране. Съответно имаше нормално съотношение - например един кредит за малц с цена 75 лева Aultmore 12.
2. Другия подход които е трудно обясним е сякаш опитваха да си избият разходите покрай феста и да излязат на добра печалба от тези 3 дни и се стигаше до странни неща като 3 кредита за IPA и ProjectXX например. Това е близо 600% надценка за събитие което би следвало да ме накара да опитам тяхното уиски, за да споделям после колко е хубаво, да си купя бутилка/и, да си поръчам на бар, т.н..
Разбира се всеки си решава какво да си опита и не са кредитите най-важното все пак направи впечатление разликата. В момента се замислям и съжалявам, че не гооврих с хората от щанда на Фидих да им обърна внимание и да ги попитам за Фест стратегията им.

Перфектно събитие, супер си изкарах, аз нали пропуснах две години и нямам добра база за сравнение с минали години :-)
« Last Edit: 01, November, 2018, 13:43:57 by vutzov »

vutzov

 • Active members
 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +13/-0
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #30 on: 01, November, 2018, 13:52:21 »
...  The Macallan 12 Year Old Double Cask. Перфектно уиски и добре, че го има. Винаги ми е харесвало и поне за мен е класа над неговите заместители, които са без години.
...

В личен разговор попитах най-дискретно и интелигентно един от хората на Макалън какви за им отзивите от ценителите за NAS серията. Отговорът беше "амиииии пиеха ги хората" каквото и да означава това :-) ... вероятно наличието на новият 12 double cask дава доста точен отговор :-)

Skye

 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +18/-0
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #31 on: 01, November, 2018, 14:01:02 »
Quote
Съответно имаше нормално съотношение - например един кредит за малц с цена 75 лева Aultmore 12.
Пак ще го спомена тоя еклер от Бушмилс за 1 кредит :)
И да добавя, че 15ката на Лафройг беше два!
Сигурно е невъзможно да се вкара в регулация "кредитообразуването", но и аз се надявам "ден година храни" подхода, да не се проявява на феста в бъдеще...

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #32 on: 01, November, 2018, 14:03:12 »
Всяка година фестът става все по-хубав. И наистина е добре да се присъства и трите дни, защото всеки си има своя чар, както много точно го е описал "vutzov". А тази година сякаш имаше по-голяма възможност да се видим и да поговорим колеги от форума. Чудих се на какво се дължи това мое усещане и стигнах да извода, също като "vutzov", че причината за това е по-малкото посещаване на класове. Аз бях само на "Ardbeg" и това ми даде възможност спокойно да се насладя на феста и всичко, което предлага. Да не забравяме и пурите, които също бяха "на ниво". Дори и предлагания чипс "Tyrrells" беше много интересен. Особено варианта с целина, пащърнак и морков.
А за разочарование..... Май не мога да се сетя. Освен може би "Kura The Whiskey". Не ме е разочаровало, но просто не можах да го схвана, защото не ми приличаше много на японско уиски и малко ми "бягаше" от представата, която съм си създал за японските уискита. Това може и да си има нормално японско обяснение, защото остров Окинава винаги е бил една особена част от Япония.     

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #33 on: 01, November, 2018, 14:10:37 »
"Laphroaig 15 YO", "Caol Ila Moch" и "Lagavulin Distillers Edition" бяха по два кредита и тези, които ги наливаха, определено не спазваха наложените ограничения откъм количеството, поради което напълно заслужено печелят нашите адмирации!

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #34 on: 01, November, 2018, 20:35:09 »
Определено маркетингът на участниците на събитието куцаше. Като започнеш от порциите, минеш през почти некомпетентните девойки зад щандовете и стигнеш до ценообразуването на някои щандове. Искрено се надявам догодина тези неща да бъдат променени.
Снощи с Вуцов си направихме един мини тейстинг и се надигна един много сериозен въпрос - Лагавулин 16 или Лафройг Куотър Каск :D

borkko

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +7/-0
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #35 on: 01, November, 2018, 21:47:01 »
Ехааа, аз пък съм пропуснал някои неща на тзои фест, въпреки че бях там 3 дни! Lagavulin 12yo е нещо което ми се иска да бях забелязал. Нищо де, ще се ослушвам за някое друго уиски събитие на което да го пробвам. Бях се наточил и на Kelpie, ама не хванах ред!  >:D

За хората с които се видяхме не е тайна, че на феста бях част от екипа на Dewar's. Няма да крия, че много ме радват положителните Ви коментари за Aultmore, постарахме се да сме на феста за купона и да представим марките ни по интересен начин. От това което прочетох, май сме се справили? dram

За чипса...много са яки, на "Уиски, ром и вино" ги открих и съм фен. Този с морков и цвекло ми е фаворит.

Някоя снимка дали няма да видим?


« Last Edit: 01, November, 2018, 21:51:20 by borkko »

vutzov

 • Active members
 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +13/-0
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #36 on: 02, November, 2018, 14:43:08 »
...  Lagavulin 12yo е нещо което ми се иска да бях забелязал. ...

За да успокоя и себе си мисля че Lagavulin 12 нямаше - то нали беше CS-а?! Доста човека пробвахме DE, някой от групата го откри още петък и до събота бяха приключили бутилките на щанда с добро наше участие :-)

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #37 on: 02, November, 2018, 16:11:49 »
Доколкото си спомням и ако не греша, Влади се беше сдобил с Lagavulin 12 и дори ми даде да го тествам. Търсих го след това, но не го открих. Това задължително трябва да се опита!

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +46/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #38 on: 02, November, 2018, 17:25:58 »
Доколкото си спомням и ако не греша, Влади се беше сдобил с Lagavulin 12 и дори ми даде да го тествам. Търсих го след това, но не го открих. Това задължително трябва да се опита!
Преди две години някъде пихме една бутилка на една от сбирките при "братчеда" (Тошко и Евгени ще си спомнят), но не я оцених по достойнство. Това е чиста форма на Лагавулин - предполагам микс от рефил и малко първо пълнене бърбън бъчви. На преден план бяха саждите. Нещо като Кори-то на Ардбег.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
Re: Уиски фест София 2018
« Reply #39 on: 02, November, 2018, 20:13:08 »
на феста категорично нямаше Лагавулин 12. Звучи вкусен, но предвид цената - да си го пият. На половината от тези пари има мнооого интересни неща.