Author Topic: Уиски новини  (Read 1232 times)

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Уиски новини
« on: 27, July, 2018, 14:54:54 »
Мисля, че няма такава тема, пък напоследък уиски индустрията се развива с доста бързи темпове и е добре да сме информирани :). Затова смятам, че е добра идея да имаме подходяща тема за новини.

Ето нещо интересно от последните дни:
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/19998/mortlach-relaunches-malts-after-backlash/

Предполагам че ще ги внасят и в България и ще ми е любопитно да ги пробвам.

sharksfin

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +24/-2
Re: Уиски новини
« Reply #1 on: 27, July, 2018, 15:45:33 »
за тия пари - да си ги пият. Според мен цените са ненужно високи. Предпочитам да си купя Спрингбанк, Глендронах, Боумор за  тези пари - определено ще са по-интересни.

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +46/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Уиски новини
« Reply #2 on: 28, July, 2018, 13:52:49 »
Едно време ми беше любимата дестилерия, но като я премиумизираха и цените скочиха до небето се отказах от тази си наклонност. Разбира се, винаги ще ми е интересно да ги пробвам, но бутилка не бих купил посмъртно. Спомням си като пробвах Old&Rare - абсолютна боза, направо беше мега разочароващо. Почти не става за пиене. За 20-30лв с удоволствие бих си го купувал, но за парите, които му искат е направо скандално. Нито е старо, нито е рядко - да си ги пият.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Re: Уиски новини
« Reply #3 on: 14, August, 2018, 10:24:42 »
Една от любимите ми дестилерии с нов core range:
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/20356/old-pulteney-unveils-its-new-core-range/

Дано да си заслужават новите попълнения.

Skye

  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +18/-0
Re: Уиски новини
« Reply #4 on: 14, August, 2018, 22:22:05 »
Присъединявам се към Shark и Наско...
Индустрията се комерсиализира все повече и крайния потребител плаща два пъти повече не за качество, а за марка. Diageo са майстори в тая област.
Уискито е обвито във все повече легенди и писания за уникалност и неповторимост и накрая, като опиташ някои за 100-120 лева (без да споменавам марки) си казваш, ами то онова (без да споменавам марки) за 60-70 лева май повече ми хареса.
В крайна сметка, малц, вода и буре.
Имам в шкафа един Mortlach Rare Old , ще взема да го отворя като захладнее :)

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Re: Уиски новини
« Reply #5 on: 05, September, 2018, 23:41:35 »
За съжаленив е така. От една страна е хубаво че се появяват нови уискита, но пък цените им са просто убийствени. Вече имам чувството, че дестилериите използват момента с недостига на уиски за да увеличат многократно цените при подновяване на спряно уиски. Ето поредния пример:
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/20644/glendronach-revival-15-year-old-returns/

Skye

  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +18/-0
Re: Уиски новини
« Reply #6 on: 06, September, 2018, 18:58:17 »
Я.. Това наистина си е новина...
И след като предишното издание на 15-ката достигна и се продава за 150 евро, 62 паунда си е направо сделка...
Да видим обаче, дали пак няма да се стигне до поредната спекулация

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +46/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Уиски новини
« Reply #7 on: 07, September, 2018, 09:00:32 »
Да видим дали изобщо ще е в лигата на старата 15ка, която не беше ли само олоросо бъчви?

Sent from my LG-H850 using Tapatalk


Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

sharksfin

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +24/-2
Re: Уиски новини
« Reply #8 on: 07, September, 2018, 22:38:44 »
и аз мисля, че беше само Олоросо. Очаквам новата 15ка да е... различна да го кажем. Не мога да се сетя за пример за уиски, което е по-добро от това, на чието място се е появило. Особено в последните няколко години.

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Re: Уиски новини
« Reply #9 on: 21, December, 2018, 00:39:40 »
Незнам за коя тема е подходящо, затова ще го сложа тук.
https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/21977/texture-s-vital-role-in-whisky-tasting/

От известно време си мисля за това с какво допринася текстурата в уискито и за това че не се говори по темата особено, и на скоро прочетох горната статия. Това съвпадна и с приключването на бутилка Paul John Brilliance, което беше едно от най-интересните уискита които пробвах тази година, и което имаше особено отличаваща се текстура и доста "плътно" усещане в устата ( в друг контекст или форум това щеше да звучи притеснително :D ). Та какво е отношението ви по темата, обръщате ли внимание на текстурата на уискито, мислите ли че има значение?
Предполагам по-опитните от вас са го осъзнали отдавна. До преди известно време не отдавах значение на това, но напоследък осъзнавам, че това придава една завършеност на уискито. И така като се замисля нефилтрираните уискита имат по-плътна текстура.

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +46/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Уиски новини
« Reply #10 on: 21, December, 2018, 07:09:17 »
Няма как да не се съглася. Текстурата е важна част от преживяването, като често тя накланя везните в полза на едно или друго уиски. Усещането за плътност, мазност или полепване в устата си е несравнимо и винаги слага усмивка на лицето ми.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +54/-2
Re: Уиски новини
« Reply #11 on: 09, January, 2019, 13:31:36 »
Текстурата е особено важен елемент от общата картина за уискито.
И доста често говорим за нея, без дори да и отделяме специално внимание или да я вадим от контекста на цялостния коментар за дадено уиски. Може би това е причината да е създадено впечатлението, че "не се говори по темата особено". Термини като "плътно", "мазно", "леко", крехко", "петролено", кадифено" и т. н., имат своето запазено място в нашия "уиски речник". В общи линии при органолептичния анализ, след като уискито се сипе в чашата се пристъпва към изследване на цвета, след което следва определянето на консистенцията на течността. За целта се наблюдава държането на напитката в чашата - как се движи при завъртането й, какви крачета остава и за колко време се стича по повърхността. Така веднага човек може да си направи поне два извода и те са за градуса на напитката и дали е отлежала или млада. Следва помирисването, отпиването и ……… в зависимост от ситуацията. 

sharksfin

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +24/-2
Re: Уиски новини
« Reply #12 on: 09, January, 2019, 20:51:41 »
отиваме към темата за студената филтрация - дето скопява естерите, мазниниъе и всичко, което съставя структурата на едно уиски

Re: Уиски новини
« Reply #13 on: 18, January, 2019, 23:43:32 »
Оценки от „Уиски библията на Джим Мъри за 2019 г.”

Популярни марки блендед уиски:

100 Pipers                                74
Ballantine’s Finest                   96
Ballantine’s Aged 12 Years     84,5
Bell’s Original                          91
Bushmills Aged 10 Years         92,5
Bushmills Original                    80
Bushmills Black Bush               91
Chivas Regal Aged 12 Years    83,5
Chivas Regal Extra                    86
Chivas Regal Aged 18 Years    73,5
Cutty Sark                                  78
Dewar’s White Label                 78,5
Dewar’s Special Reserve 12       84
Dimple 12 Years Old                  86,5
Famous Grouse                           89
J&B Rare                                     88,5
Hankey Bannister                         84,5
Hankey Bannister 12 Years Old      86,5
Jameson                                        95      (За отделна партида 87 )
Johnie Walker Red Label                87,5
Johnie Walker Black Label 12          95,5
Johnie Walker Double Black            94,5
Old Smuggler                               85,5
Passport                                        83
Teacher’s Higland Cream                90
Tullamore Dew                               85
Tullamore Dew 12 Years Old           84,5
VAT 69                                         84,5
White Horse                                  90,5

Американско бърбън уиски:

Buffalo Trace                                         92,5
Elijah Craig Small Batch                          89,5
Georg T. Stagg                                       95-97,5
Jim Beam Black Double Aged 8 Years       93
 Jim Beam                                               86
Knob Creek Aged 9 Years                       94,5
Makers Mark (Red Seal)                         91
Jack Daniel’s Old №7 Brand                    92 (87 от предишни години)



Малцови уискита:

Ardbeg 10                               95
Bowmore Aged 10 Years         92,5
Cardhu 12 Years Old              83
Dalmore 12 Years Old            90
Dalmore 15 Years Old            83,5
Glenfidich 12                        85,5
Glenfidich 15                        94,5 ( 40% /51%  85,5 ).
Glenmorangie 10 Years Old    94
Glenlivet 12 Years of Age      92,5
Glenlivet Aged 12 Years        79,5
Glenlivet 15 Years of Age      80 (Има множоество разновидности Glenlivet, за които справочникът дава оценки
                                                           в широки граници)
Lagavulin Aged 8 Years        95,5
Lagavulin Aged 16 Years      95
Laphroaig 10 Years Old        90
Maccalan 7 Years Old           89
Maccalan 10 Years Old         91
Maccalan 12 Years Old         61 (За тази разновидност „Макалън” Мъри е дал бележка, че има проблем с
                                                        бъчвите от шери, в които е отлежало, те са обработвани със сулфити).
Maccalan Fine Oak 15 Years Old   79,5
Talisker Aged 10 Years         93
Talisker Aged 12 Years         86
« Last Edit: 18, January, 2019, 23:52:54 by донКурлеоне от СиераЛеоне »
Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхайер, бих избрал Паркинсонът. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка !!!

sharksfin

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +24/-2
Re: Уиски новини
« Reply #14 on: 19, January, 2019, 12:39:18 »
Според мен Джим Мъри е на тежки наркотици. Да дадеш на Ballantine`s Finest 96 точки, а на 12 годишен Макалън 61 (държа да подчертая,че никак не симпатизирам на дестилерията, даже напротив)... Той май е дал 100 точки на диметил триптамина. Да е жив и здрав :)

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +46/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Уиски новини
« Reply #15 on: 19, January, 2019, 13:14:26 »
С него сме били на едно мнение само за две неща - Балантайнс е хубаво уиски, Шивас - не е. За оценките дори не ми се коментира. Не на наркотици, не знам на какво е като ги пише.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Re: Уиски новини
« Reply #16 on: 19, January, 2019, 16:18:05 »
Според мен Джим Мъри е на тежки наркотици. Да дадеш на Ballantine`s Finest 96 точки, а на 12 годишен Макалън 61 (държа да подчертая,че никак не симпатизирам на дестилерията, даже напротив)... Той май е дал 100 точки на диметил триптамина. Да е жив и здрав :)
Maccalan 12 Years Old - 61 (За тази разновидност „Макалън” Мъри е дал бележка, че има проблем с бъчвите от шери, в които е отлежало, те са обработвани със сулфити).
Може пък да имат проблем с шери бъчвите.
Но и аз се учудих на 96-те точки за Ballantine`s Fines. Забелязал съм, че на него марката "Ballantine`s " му е на сърце.
Друго нещо, което ме учуди е оценката на William Grant’s Family Reserve - 94 точки.
Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхайер, бих избрал Паркинсонът. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка !!!

todoresqu

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +27/-4
Re: Уиски новини
« Reply #17 on: 19, January, 2019, 17:15:10 »
Просто как да не се включа. За Балантайнс само добро, бленд със завидно постоянство в качеството. Пил съм поне сто вида блендове и заставам зад думите си, другият много добър е Хай Къмишънър на Лох Ломънд, тук , разбира се, иде реч за евтинджоси без годинки. Според мен Дюърса малко е подценен,  - как така Смъглър е по-хубав от него. На Гайдите и 74 са им много - и при тях има постоянство в качеството. Честно казано без Стаг съм пил всичко в тези списъци. Талискър 12 би трябвало да е Дистилърс, иначе ще да е нещо нестандартно. Това което ме учудва е , че той оценява всяка година около 4000 - 5000 уискита. Дали го кара едно към гьотере.
Дали опитва всяка година току що излезлите от фабриката , примерно Туламор и Джак, за да са му различни годишните оценки за едно и също уиски. Може би му пращат семпли.
 Защото аз за магазина  съм купувал през 2018 г. уиски бутилирано през 2014 г.
Ако спазва всичко - партиди, години - това е яка работа, не знам може и да го прави, това му е бизнесът.
Бая тайни има тоя човек.

А и ние трябва да разберем, че точките на Джим Бийм, Блек Рам и Ардбег /респективно Балантайнс с Макалън/примерно, са несравними, все едно да  сравните  Бургас 63 с Реми Мартен - какво като и двете са от грозде.
Мисля, че на Библията това е едно от слабите места.
« Last Edit: 19, January, 2019, 17:41:22 by todoresqu »

Skye

  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +18/-0
Re: Уиски новини
« Reply #18 on: 20, January, 2019, 14:01:51 »
Евгени беше отворил отделна тема за библионера Мъри, но гледам, че дискусията се пренесе тук.
Без да претендирам за правота на мнението си, цялата тая библейщина бих я описал с три думи: " Човекът продава книги!"
Ни най- малко искам да принизя познанията и опита му ( за небцето не говоря, щото очевидно не е като моето:), но някои от оценките му са откровено несериозни. И в подкрепа на Тошко, 4000-5000 уискита годишно, означава поне по 12 чашки на ден. И тук не минава номера, че не ги пие, а плюе, щото за да пишеш за финал, требе да го гълташ:)

И за да привлече внимание, трябва да хвърли по някоя бомба, Блек рам за 85 точки и Макалън за 61, как да не си я купиш тая книга.
Факт, е че годишно продава шестцифрен тираж от книгата, ако не се лъжа клони към милион. Отделно, няма сайт или форум за уиски, който да не говори за него. Изобщо, Мъри се е приспособил към съвременната среда за комуникации и маркетинг и ако преди 15-на години е бил единствения източник, сега трябва да се бори с блогове, туитове, инстаграми и всякакви други, за да оцелее и да продава книгата си.
Аз лично, не бих си я купил. Предпочитам мненията и споделеното от форумци (без да назовавам имена, че току-виж издали и те Библия:), пред Мъриевите словоизлияния.
Може би, ако махне точките, ще си взема издание:)


Sirakoff

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +3/-0
Re: Уиски новини
« Reply #19 on: 25, January, 2019, 21:06:51 »
Several media (spiritbusiness.com/just-drinks.com) actually report about Suntory's plans to discontinue Kakubin 450 ml, Chita 350 ml and all Shirokakus bottlings and concentrate on Kakubin 700 ml and Chita 700 ml.
According to the magazine Nomunication, Suntory has confirmed these plans. Nikka also confirmed some planned restrictions: As well as the Nikka 12, the Nikka Coffey Malt and the Nikka Coffey Grain will be discontinued. How long Suntory and Nikka want to maintain the restrictions, is not yet known.
източник - https://www.whisky.com