Author Topic: Уиски новини  (Read 427 times)

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Уиски новини
« on: 27, July, 2018, 14:54:54 »
Мисля, че няма такава тема, пък напоследък уиски индустрията се развива с доста бързи темпове и е добре да сме информирани :). Затова смятам, че е добра идея да имаме подходяща тема за новини.

Ето нещо интересно от последните дни:
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/19998/mortlach-relaunches-malts-after-backlash/

Предполагам че ще ги внасят и в България и ще ми е любопитно да ги пробвам.

sharksfin

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +23/-2
Re: Уиски новини
« Reply #1 on: 27, July, 2018, 15:45:33 »
за тия пари - да си ги пият. Според мен цените са ненужно високи. Предпочитам да си купя Спрингбанк, Глендронах, Боумор за  тези пари - определено ще са по-интересни.

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +44/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Уиски новини
« Reply #2 on: 28, July, 2018, 13:52:49 »
Едно време ми беше любимата дестилерия, но като я премиумизираха и цените скочиха до небето се отказах от тази си наклонност. Разбира се, винаги ще ми е интересно да ги пробвам, но бутилка не бих купил посмъртно. Спомням си като пробвах Old&Rare - абсолютна боза, направо беше мега разочароващо. Почти не става за пиене. За 20-30лв с удоволствие бих си го купувал, но за парите, които му искат е направо скандално. Нито е старо, нито е рядко - да си ги пият.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Re: Уиски новини
« Reply #3 on: 14, August, 2018, 10:24:42 »
Една от любимите ми дестилерии с нов core range:
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/20356/old-pulteney-unveils-its-new-core-range/

Дано да си заслужават новите попълнения.

Skye

  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +15/-0
Re: Уиски новини
« Reply #4 on: 14, August, 2018, 22:22:05 »
Присъединявам се към Shark и Наско...
Индустрията се комерсиализира все повече и крайния потребител плаща два пъти повече не за качество, а за марка. Diageo са майстори в тая област.
Уискито е обвито във все повече легенди и писания за уникалност и неповторимост и накрая, като опиташ някои за 100-120 лева (без да споменавам марки) си казваш, ами то онова (без да споменавам марки) за 60-70 лева май повече ми хареса.
В крайна сметка, малц, вода и буре.
Имам в шкафа един Mortlach Rare Old , ще взема да го отворя като захладнее :)

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Re: Уиски новини
« Reply #5 on: 05, September, 2018, 23:41:35 »
За съжаленив е така. От една страна е хубаво че се появяват нови уискита, но пък цените им са просто убийствени. Вече имам чувството, че дестилериите използват момента с недостига на уиски за да увеличат многократно цените при подновяване на спряно уиски. Ето поредния пример:
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/20644/glendronach-revival-15-year-old-returns/

Skye

  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +15/-0
Re: Уиски новини
« Reply #6 on: 06, September, 2018, 18:58:17 »
Я.. Това наистина си е новина...
И след като предишното издание на 15-ката достигна и се продава за 150 евро, 62 паунда си е направо сделка...
Да видим обаче, дали пак няма да се стигне до поредната спекулация

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +44/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Уиски новини
« Reply #7 on: 07, September, 2018, 09:00:32 »
Да видим дали изобщо ще е в лигата на старата 15ка, която не беше ли само олоросо бъчви?

Sent from my LG-H850 using Tapatalk


Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

sharksfin

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +23/-2
Re: Уиски новини
« Reply #8 on: 07, September, 2018, 22:38:44 »
и аз мисля, че беше само Олоросо. Очаквам новата 15ка да е... различна да го кажем. Не мога да се сетя за пример за уиски, което е по-добро от това, на чието място се е появило. Особено в последните няколко години.

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Re: Уиски новини
« Reply #9 on: 21, December, 2018, 00:39:40 »
Незнам за коя тема е подходящо, затова ще го сложа тук.
https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/21977/texture-s-vital-role-in-whisky-tasting/

От известно време си мисля за това с какво допринася текстурата в уискито и за това че не се говори по темата особено, и на скоро прочетох горната статия. Това съвпадна и с приключването на бутилка Paul John Brilliance, което беше едно от най-интересните уискита които пробвах тази година, и което имаше особено отличаваща се текстура и доста "плътно" усещане в устата ( в друг контекст или форум това щеше да звучи притеснително :D ). Та какво е отношението ви по темата, обръщате ли внимание на текстурата на уискито, мислите ли че има значение?
Предполагам по-опитните от вас са го осъзнали отдавна. До преди известно време не отдавах значение на това, но напоследък осъзнавам, че това придава една завършеност на уискито. И така като се замисля нефилтрираните уискита имат по-плътна текстура.

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +44/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Уиски новини
« Reply #10 on: 21, December, 2018, 07:09:17 »
Няма как да не се съглася. Текстурата е важна част от преживяването, като често тя накланя везните в полза на едно или друго уиски. Усещането за плътност, мазност или полепване в устата си е несравнимо и винаги слага усмивка на лицето ми.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +53/-2
Re: Уиски новини
« Reply #11 on: 09, January, 2019, 13:31:36 »
Текстурата е особено важен елемент от общата картина за уискито.
И доста често говорим за нея, без дори да и отделяме специално внимание или да я вадим от контекста на цялостния коментар за дадено уиски. Може би това е причината да е създадено впечатлението, че "не се говори по темата особено". Термини като "плътно", "мазно", "леко", крехко", "петролено", кадифено" и т. н., имат своето запазено място в нашия "уиски речник". В общи линии при органолептичния анализ, след като уискито се сипе в чашата се пристъпва към изследване на цвета, след което следва определянето на консистенцията на течността. За целта се наблюдава държането на напитката в чашата - как се движи при завъртането й, какви крачета остава и за колко време се стича по повърхността. Така веднага човек може да си направи поне два извода и те са за градуса на напитката и дали е отлежала или млада. Следва помирисването, отпиването и ……… в зависимост от ситуацията. 

sharksfin

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +23/-2
Re: Уиски новини
« Reply #12 on: 09, January, 2019, 20:51:41 »
отиваме към темата за студената филтрация - дето скопява естерите, мазниниъе и всичко, което съставя структурата на едно уиски