• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Пури

Started by Ivaylo, 06, June, 2018, 01:09:04

Previous topic - Next topic

Ivaylo

Не съм сигурен че тук е мястото на тази тема, но ми се стори най-подходящо. Та по темата, освен любител на уискито съм и почитател на пурите. Предполагам, че не съм сам затова - какви пури харесвате, колко често пушите, с какво предпочитате да ги комбинирате?

Evgeni

Темата е интересна и актуална, и сме писали по нея, но не помня къде точно беше. Въобще пурите доста присъстват в нашето пространство и освен всички сериозни и общоизвестни доводи в тази насока, една от съществените причини е, че по традицията от втория фест, на събитията винаги има изложени и пури. Поне при мен това доведе до сериозно развитие във вкусовете и предпочитанията ми, и сега убедено мога да кажа, че обожавам доминиканските пури. Приятни, ароматни, многообрази, изискани и елегантни. Не случайно Доминикана е най-големия производител на пури, а на един от фестовете дори имаше и майсторски клас на пури. Един от най-добрите майстори в света - Херардо Перес го водеше и навиваше пури през целия фест. Прави страхотни блендове от тютюни.   

Ivaylo

И на мен ми е интересно да пробвам повече не-кубински пури(не че не ми харесват), но като цяло няма много голям избор или поне не знам от къде да си купя. Въпреки, че наскоро открих нов за мен магазин за пури и пробвах някои от предложенията на Пердомо и Роки Пател. Като цяло повечето не ми бяха по вкуса, може би защото си падам по по-силни и "full-bodied" пури (Партагас, Монтекристо например са ми едни от любимите).

vutzov

13, June, 2018, 01:33:54 #3 Last Edit: 13, June, 2018, 01:37:07 by vutzov
Темата е точно на място. Нямам голям опит в сферата опитвал съм няколко много базови Хабанос, няколко Хондурас и още помня едно уникално силно торпедо на Gurkha. Опитвам да ги оценя и подходът ми е близък, както към малцовете, полека полека към по интересните неща - още не съм се прехвърлил на Behike, защото така или иначе няма да го оценя. Май и аз като Ivaylo си падам по по-силните с характер и full-bodied. Винаги съм ги пробвал с уиски и все са ми вървяли с шери малцове - май все с Фарклас или с Боумор съм ги опитвал. Иначе скоро бях в Куба  и за който няма информация би било интересно, че:

- Там в магазините навсякъде цените са едни и същи определени по целова листа от държавата - горе долу 50% на цените в Европа.
- Тотални ментета на някой места на улицата примерно бокс 25 Esplendidos за 60 USD. От тези не си взех, но приятели си взеха за подаръци. Казах им да не подаряват на хора който имат идея от пури, че може да им се обидят. По форумите казват, че  такива пури може и да са добри , може и да са просто ОК или тотално зле - на 99.9% обаче нямат нищо общо с оригинала.

За себе си взех един бокс Partagas Shorts - стои си и чака да го започна тези дни. От една страна не ми се инвестираха няколко стотин долара в кутии Churchills например, а и не исках количестав на пури които трябва задължително да се отделя по час два всеки път. Иначе на бройка от там да се вземе би било странно ако търси човек качество - туристи които нищо не разбират взимат, пипат, мачкат, връщат в едни панери. Partagas Shorts се води много добър и не е от мейнстрийм сериите, които по презумпция са навсякъде.  Помня, че го намерих едва в третия магазин, продавачката ме погледна като разбирач, каза ми че държат само в склада няколко кутии. Ще ги пробваме скоро  :-)

atanas

Quote from: vutzov on 13, June, 2018, 01:33:54
Partagas Shorts се води много добър и не е от мейнстрийм сериите, които по презумпция са навсякъде.

Погледнах ги в нета и изглеждат точно размерът, който обичам. Вуца, ще чакаме обратна връзка като го подпалиш, но не ги чакай много, за да не изсъхнат (освен ако не си ги прибрал на сигурно място в хумидор)
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Evgeni

Честито за придобивката! И се надявам да си осигурил условия за съхранението й.
За доминиканските пури да кажа, че за съжаление фирмата, която ги развиваше прекрати дейността си с пури, но пък за сметка на това, един голям ентусиаст по темата продължи да се занимава с това и имаше щанд на последния фест. Доминиканските са много елегантни и многопластови, но и при тях си има доста силни изпълнения. Братчеда си пада по такива и когато в последната трета на пурата нещата станат непоносими за мен, той с удоволствия продължава до края.
Като гледам какви са предпочитанията ви, трябва да опитате "Padron". Имат много сериозни продукти, въпреки че са никарагуански. Всъщност фирмата, която внасяше доминиканските пури, внасяше също Gurkha и Padron. Не знам дали в момента могат да се намерят на българския пазар, но допреди половин-една година доста бяха заредили от тяхната стока в бар "Caldo" и цените бяха доста приемливи.

atanas

Quote from: Evgeni on 13, June, 2018, 15:47:11
...бяха заредили от тяхната стока в бар "Caldo" и цените бяха доста приемливи.

И в Пловдив, в уиски бара, имаше доста, но вече всичко е свършило и сега са заредили от Калиман Карибе - кубинските. За съжаление цените на хаванците, които си струват е от 25 нагоре.

Преди седмица от едно ОМВ, където също има на Калиман нещата, си всех една VF (не е кубинска, някаква друга). Взех нисък клас от рода на 8-9 лева, но беше голямо разочарование. Ставаше са пушене, но никакъв характер.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Evgeni

22, June, 2018, 11:02:07 #7 Last Edit: 22, June, 2018, 11:04:48 by Evgeni
Темата с пурите ме провокира да проуча актуалната ситуация на пазара за доминикански пури и сега ще изложа резултатите, до които достигнах.
Да си призная бях се запасил с доминикански пури, но запасите почнаха да намаляват и определено почнах да се замислям как да ги възстановя, така че тази тема беше много навременна за мен, най-малкото, защото провокира активността ми към търсенето и намирането на предпочитаните от мен пури и то на по-нормална цена.
И така,
Христо Дундалов, който е огромен и признат капацитет на тема пури, и българската връзка с Доминиканската република и Никарагуа, продължава да работи усилено и да развива вноса на прекрасни пури с поносими цени. На него дължим и двата майсторски класа за пури на фестовете, както и присъствието на един от най-добрите майстори на пури в света - Херардо Перес, за който вече писах. Извинявам се, че съм толкова описателен, но човекът си заслужава труда, защото е голям ентусиаст и капацитет, и с удоволствие споделя своя опит и познания в областта на пурите.
http://inlife.bg/%D0%BA%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%81-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%80%D0%B8/
Христо внася доминиканските "La Galera" / http://tabacalerapalma.com/lagalera / , "Cibao" /доста прилични като цена, а същевременно и с доста прилично качество/, "La Flor Dominicana" / http://laflordominicana.com / - всички техни продукти са страхотни/ , както и никарагуанските "Padron" / https://www.padron.com/index.html# , http://cyb3r.icnhost.net/cigars-beta/brands/14  - това е тежката артилария/ и "Oliva"  / http://www.olivacigar.com / ; http://whiskyrumwine.com/2018/03/19/oliva-serie-v-melanio-figurado-%D0%BF%D1%83%D1%80a-%E2%84%96-1-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-2014-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82/ ; https://profit.bg/klasatsii/mezhdunarodni/obyaviha-nay-dobrata-pura-na-2014-g-i-tya-ne-e-kubinska/ /

Зарежда от тези пури в денонощния магазин на "Витошка" срещу, новите кули на пресечката с бул. "България", в бар "Калдо" и при Илия в кафе "Фурначе" зад "Paradise Center ".

Това е което успях да събера като информация, а който иска повече подробности може да порови в интернет и със сигурност ще си намери още.
Надявам се да съм бил полезен.

 
   

Ivaylo

Определено полезна информация Евгени. Чел съм добри отзиви за Padron и Oliva и вече знам от къде мога да си взема. В Калдо съм пробвал Ghurka Ghost и доста ми хареса, но последния път когато ходих наскоро доста им беше оредял избора.
Понеже стана въпрос и за цените на кубинските пури - като бюджетен вариант мога да кажа че Vegueros са добър вариант, както и Por Larranaga Picadores, които ми допадат доста и са на цена 16 лева.
Иначе в този магазин http://bestcigars.bg имат доста богат избор на не кубински пури от където съм си взимал Rocky Patel и Perdomo. А сега виждам, че са заредили вече и My Father, за които има доста добри мнения и мисля скоро да ги пробвам.

atanas

Пробвам в момента една Доминиканска - Imperiales
Не е лоша, лекичка, но нищо интересно. За 5.80 обаче е ок.
Пуша я с един глентурет -1977 - той я носи на гърба си. Но е приятна комбинация. По добре щеше да е с пура с  по-плътно тяло.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

atanas

Да дам повече инфо за Imperiales - Clasicos Leon Jimenez, пробвах Robusto размера. Правят се в добре известната доминиканска фабрика La Aurora

Както казах, пурата не е нещо специално, но качеството си личи. Много добре свита. Лесно се дърпа. Даже прекалено лесно и това ми изигра лоша шега. Много бързо напреднах и като нямам изграден навик да поемем никотин ме удари много бързо и силно.
Доста приятна за пушене, но откъм вкусове е много постна и праволинейна - няма развитие, една и съща си е от началото до края.
За 5.80лв обаче мога само да я препоръчам. Лесна и непретенциозна пура на много добра цена, за моментите, в които искате да обърнете внимание на хората от компанията, а не на пръчката в устата.

---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Evgeni

Сега остава само да разберем и откъде може да се сдобие човек с такава пура?
И дали там където ги има се набират и по-изразителни представители на това "семейство"?

atanas

Ами аз я взех от едно денонощно магазинче близо до нас на Константин Величков. Разпространява ги TTI Ltd (Tobacco Trade International Bulgaria) сигурно и други неща предлагат. Не знам кой стои зад тази фирма.
Предполагам ги има по-широко разпространени.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Ivaylo

Преди няколко дни в Caldo пробвах La Galera Connecticut el lector Toro. Medium-full body, доста приятна и комплесна пура, определено я препоръчвам. Ето и едно ревю което намерих - https://thecigarauthority.com/la-galera-connecticut-el-lector-cigar-review/
Цената също беше добра 15лв.

atanas

15лв. За пура на годината си направо мечта. Пробвал съм само веднъж нещо от La Galera, но не помня коя беше. Споменът е за приятна пура.
Quote from: Ivaylo on 02, July, 2018, 14:31:36
Преди няколко дни в Caldo пробвах La Galera Connecticut el lector Toro. Medium-full body, доста приятна и комплесна пура, определено я препоръчвам. Ето и едно ревю което намерих - https://thecigarauthority.com/la-galera-connecticut-el-lector-cigar-review/
Цената също беше добра 15лв.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

atanas

Снощи, по стечение на обстоятелствата, имах възможност да пробвам за първи път пури от My Father и по точно Le Bijou Toro. Била е пура на годината за 2015 на Cigar Aficionado. Много приятна и добре балансирана пура. 2/3 от нея бяха доста консистентни с кедрови нотки, приятно усещане в устата. Не беше лютива. Последната третина обаче, все едно запалих различна пура - експлозия от бял пипер, даже бих казал сушени джинджифил, с малко чили. Подобна пикантност не бях срещал (в скромния си път в света на пурите).
Запознах се с господина, който внася тази марка и понеже срязах с неговата резачка да споделя впечатление и за първи тест с V-cutter: доста солиден отвор прави, но без да разрушава капачето, което запази цялостта до края. В началото странният отвор ми беше малко чужд, но с няколко дръпвания свикнах и мога да кажа, че много ми допада.
http://bestcigars.bg/product/%d0%bf%d1%83%d1%80%d0%b8/my-father-le-bijou-toro-6x52/


Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

atanas

Скоро не сме писали по тази тема. Аз да споделя, че за последната година предпочитаните ми пурички за честа консумация са Rocky Patel Juniors. От серията най ми пасват белите - Vintage 1999 - те са най-меки и достъпни за по-нетренираните пушачи като мен. Черните ми дойдоха тежички и не бих повторил, докато червените и сините също са много добри. Цена/качество за мен просто нямат конкуренция - 25лв за 5 пури от това високо качество е повече отколкото мога да искам

Иначе от Rocky Patel, за специални случаи като уиски фестовете, винаги намирам нещо от което да ми се отвори усмивка от ухо до ухо - по препоръка от хора дето ги разбират тези неща, като Хари - вносителят.
около 20лв има неща на най-високо ниво.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Ivaylo

Rocky Patel имат страхотни пури, едни от любимите ми са 15-та годишнина и vintage 2006 (и още 3-4 модела :) ). Досега не съм пробвал junior серията, но ще се поправя. Тази вечер пуших Flor de las antillas toro, много приятна, средна като сила пура, но с комплесни вкус и аромат и се комбинира много добре с Woodford reserve double oaked, за който писах в другата тема, предполагам защото част от вкусовете им съвпадат.
(Тая изолация изобщо не ми се птразява добре на джоба и дробчетат :) )

atanas

E @Ivaylo Ти си се правилно си се ориентирал към тези пури. Junior серията няма как да се мери с тях, но сама по себе си пурата от тази серия е много сериозна. Другото нещо е цената - тук джобът ти ще се зарадва :)
Запази юбилейните за спциалните вечери, а за по-чест кеф - Junior е перфектна. Това ми напомня, че миналата седмица си свърших запасите и трябва да мина през магазинчето, за да заредя.
Някой знае ли дали приемат онлайн поръчки с доставка?
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Ivaylo

Приемат онлайн поръчки, но има някои неща които липсват в сайта.