• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Какво е SGP?

Started by atanas, 21, March, 2012, 18:18:47

Previous topic - Next topic

atanas

21, March, 2012, 18:18:47 Last Edit: 23, July, 2012, 15:21:37 by atanas
Някои са забелязали, че в някои мои анотации завършвам с нещо от рода на SGP:362
Що за животно е това?

Това е една много интересна и информативна система за описване на уискито. Не съм я измислил аз, разбира се. Взаимствах я от един френски малт-манияк - Serge Valentin (www.whiskyfun.com)
На кратко, тази система описва вкуса на уискито в три прости измерения - сладост/плодове (S - sweet/fruity), зърнено/тревни (G - grain/grassy), пушек (P - phenolic/smoky), като интензитетът/присъствието на даден вкус се индикира в скала от 0 до 9.
Ето малко примери, за вкусовете които влизат в дадена категория:
S - мед, плодове, бонбони, стафиди, ванилия, цветя...
G - каша, мая, трева, малц, восък, бира...
P - фермерски нотки, пушек, сажди, медицински нотки, подправки, лакриц (екстракт от корен на женско биле) месо...

Примерно SGP:362 ще рече, че уискито е със слабо доловими сладки или плодови нотки, добре изразени земни, тревисти или зърнени нотки и едва доловим пушек (това ще да е от обгорената бъчва, ако е от малцуването обикновено ще е над 5).

Защо ми харесва тази система? За мен по анотациите, макар и да описват добре нещата които се случват на мирис и в устата, е трудно да се определи профила на едно уиски. Когато анотациите вървят ръка за ръка с една такава система обаче, ми е доста лесно да предположа профила на уискито и дали ще ми се понрави или не. Затова шапка му свалям на Серж за това въведение (не съм сигурен дали той го е измислил (казва че системата е вдъхновена от картата на вкусовете на Диаджио), но неговите анотации имат тези параметри и за мен са най-описателните които съм чел).
На този линк (на английски) може да прочетете неговото разяснение на модела: http://www.whiskyfun.com/SGP.html


Дано това да ви е полезно.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

петър керемидчиев

Да, това наистина добре се вписва.
наздраве Наско.