Author Topic: Тапи и уиски  (Read 1653 times)

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Тапи и уиски
« on: 17, March, 2016, 14:11:18 »
Почвам тази тема, защото се оказва, че тя е много съществена, важна за любимата ни течност, а и "болна" в някои случаи, които за съжаление не са толкова голяма рядкост.
Без да претендирам, че разбирам кой знае колко, но дори и аз знам, а и се вижда с "просто око", че тапите за любимите ни бутилки, в които са "затворени" любимите ни течности, играят изключително важна роля, както при бутилирането в дестилерията, така и при съхранението преди и след отварянето на бутилката. Те са толкова важен атрибут в пъзела уиски, че ако проявим небрежност или немарливост, може да си създадем големи главоболия. На тапите трябва да се обръща голямо внимание и грижа, а зависимостта между броя на бутилките ни и обема на грижите е право пропорционална. Това правило с абсолютна сила важи за колегите, които имат повече бутилки в колекцията си и съвсем естествено са се поддали на изкушението да отворят повечето от тях.
И така, колкото повече бутилки имаме, толкова повече грижи трябва да полагаме за техните тапи! В тази насока е и прословутата реплика на Мечо Пух!
Независимо дали ни харесва или не, но корковите тапи, които са идеални за запечатване на уискито в бутилка, стареят, амортизират се, напукват се, а някои дари се и разпадат и ни поставят в ужасната ситуация да се чудим как да спасяваме безценното съдържание от бутилката. Нещо повече, имат лошия навик да се чупят в гърловината на бутилката и правят отварянето й задача с повишена трудност. Не по-малко неприятна е и ситуацията, в която парченца от корка падат в съдържанието на бутилката и правят консумирането му почти невъзможно, ако не се извади течността и не се прецеди прецизно и внимателно, което само по себе си, освен неприятно, е и вредно за уискито, а когато все пак свършим с тази дейност, пак си остава въпросът за съхранението на "спасеното" съдържание.
Когато вече нямаш тапа за бутилката трябва спешно да потърсиш друга, което не е никак лесна задача и естетическия проблем е най-незначителния в случая.
Та след толкова много приказки, да се спрем все пак на възможните решения, които да ни спестят изброените дотук главоболия. Според мен на първо място е необходимо редовно да проверяваме отворените си бутилки, а и не само тях. Първо, при изваждането на тапите трябва да сме много внимателни и да не ги кривим и завъртаме прекалено много, или прекалено бързо. Тапата трябва да се вади право по оста на гърлото на бутилката с леко завъртане и ако усетим неестествено и необичайно затруднение, не трябва да проявяваме необоснована упоритост, защото това ще ни донесе описаните по-горе проблеми. Второ, тапите трябва редовно да се навлажняват, защото иначе изсъхват и се появяват проблемите, за които писах, а освен това и престават да затварят плътно бутилката, което пък влошава качеството на нейното съдържание, а то и без това с всеки изминал ден след отварянето губи от ценните си качества, които бутилката и тапата са съхранявали след излизането на продукта от дестилерията. Ако все пак нещо с тапата се случи, трябва по най-бързия начин да я заменим със здрава или ако не успеем, да прелеем съдържанието в друга бутилка, за да го спасим от похабяване.       
Със сигурност нещо съм пропуснал, така че ще се радвам да чуя за случки от опита на колегите от форума, а и за решенията, които са използвали при проблемните ситуации, които са имали. Сигурен съм, че за колегите с повече опит и по-големи колекции, такива ситуации е имало!

malty minion

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +6/-0
Re: Тапи и уиски
« Reply #1 on: 17, March, 2016, 18:04:50 »
Случвало ми се е два пъти коркът да се разтроши: веднъж с ром El Dorado 21, втори път - с Balvenie 15 Single Cask, бутилирано 2008. Очевидно следствие от немарливо отношение. Как се справих с проблема? Преливане в съд, филтриране на частиците корк, обратно преливане в бутилките. Всъщност Балвенито го прелях в бутилка от Кардю, и все още си кибичи там under false disguise. Кардю имат много удобни бутилки, с широка гърловина, и изобщо хубаво уиски, добър дизайн. Естествено хуууубаво я бях изжабурил/изплакнал въпросната бутилка преди това.
Моят съвет е да си пазите тапите, след като приключите със съответното уиски. Не ги хвърляйте. Моите ги съхранявам в хладилника и са си в отлично функционално състояние. Поздравления за полезната тема!

п.с. Ако в бутилката е заседнало голяма парче от тапата и изпитвате трудности при изкарването му, направете следното: взимате най-банална торбичка, мушкате я в бутилката, оставяте едното крайче да си наднича свободно навън, надувате мощна струя въздух в бутилката, торбичката 'оживява', дръпвате рязко и, voila, вече няма парчета вътре - найлончето и въздухът са си свършили работата за залавянето на виновника ;)

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +46/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Тапи и уиски
« Reply #2 on: 21, March, 2016, 17:21:05 »
Макар и само два поста да има в тази тема няма кой знае какво да добавя. Моята практика е следната:
- затворени бутилки - поне два пъти в годината ги обръщам, за да намокря тапите.
- отворени бутилки - първо обръщам ,за да намокря после леко изтеглям нагоре с нежно въртеливо движение.
- корк в уискито не би трябвало да е проблем, освен ако самият корк не е мухлясал нещо преди това, но той така или иначе ще е прецакал течността.
- никога не хвърлям тапи, а ги пазя за резервни - две групички - пушени и не пушени.
- като ми се скъса тапа - първо тегля един поздравителен адрес към роднините ѝ. после или с тирбушон или по друг начин я вадя и сменям с подходяща от резерва.
- нови тапи - тапи от вино не са практични, защото не са правени за многократна употреба. Тапи с капачка съм намирал в Praktiker. Само че може и да са били от силиконовите. Не помня вече. Евгени може да добави повече инфо ако си спомня.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Тапи и уиски
« Reply #3 on: 22, March, 2016, 11:18:08 »
В Бриколаж и Практикер съм виждал коркови тапи с пластмасови капачета, и доколкото си спомням съм срещал два размера, но нямам представа дали стават за уиски, защото не съм пробвал досега. Има ги във винената секция и би трябвало да ги има и на други подобни места, на които предлагат такива стоки. Май ги имаше и в магазин Вилаз.
Добре е човек да има и гарафа за спешни случаи. Аз имам една италианска, която е с коркова тапа и стъклено капаче и е идеална за съхранение на уиски, когато се наложи.
http://moreselection.bg/newsite/category.php?id_category=135