Author Topic: 20-те уискита, които не трябва да опитваме  (Read 6924 times)

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Здравейте колеги!
Темата с двадесетте уискита, които задължително трябва да опитаме беше много успешна и полезна. В нея много задълбочено бяха обсъдени и анализирани всички уискита, които задължително трябва да опита човек, щом е решил да се отдаде по задълбочено на темата "вода на живота". И резултатът беше изключителен.
Сега, обаче, е добре да погледнем и от "другата страна на медала" и да изместим гледната точка на 180 градуса. Това е с цел обективност и пълнота на нашия форум, и да се получи по-завършен вид на темата с предпочитанията и антипатиите в света на уискита. Идеята ми дойде от обсъждането на злополучното "Knockando 18 (1990) отворена бутилка".
Всеки има добри и прекрасни спомени от хубавите уискита, но има и не чак толкова добри, а дори и откровени разочарования от някои от тях.
Наистина всичко е строго индивидуално, но както и при първата тема, ще вземем демократично решение, чрез гласуване.
"Vox unius, vox nullius, vox pópuli, vox Déi" /„Гласът на едного е глас на никого, глас народен — глас божи“.
« Last Edit: 31, July, 2015, 11:10:08 by Evgeni »

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +46/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Щях да избързам да кажа, че няма такива уискита, но щях да излъжа. До сега са съществували две бутилки уиски които съм купувал и не съм могъл да изпия, за които се пренудих да ги дам на някой друг - Vat69 (този който се продава тук, а не английската версия; мисля че имаше тема по въпроса); Дива коза 15г. (също има тема във форума).
Също така един Bell's си взех, че се бях вдъхновил след като прочетох книга за историята на компанията и просто не ми вървеше. Него обаче го "поправих" с малко малц :)
От малцовете - нещо което не бих си купил е стандартния Tyrconnell (и за него съм писал преди година-две). Финишите им обаче са доста сполучливи и ги препоръчвам.

Сега обаче като написах всичко това и чета отново как Евгени е формулирал темата си мисля отново, че няма уиски, което не трябва да опитваме. Аз не съжалявам, че съм ги опитал, даже напротив - доволен съм от това. Съжалявам, че дадох пари за цяла бутилка.

Както отново Евгени написа в друга тема -
Quote
...всяко опитано уиски е безценен опит в комуникацията с водата на живота.
Не мисля че може по-добре да се каже това и моля Евгени за разрешение да ползвам това определение в похода ни с Ангелина да проповядваме уиски културата в България.

Мисля, че темата по-скоро да бъде 20-те уискита от които не сме останали доволни и не си струват парите - нещо от сорта.

А.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Поласкан съм от молбата на Наско и на драго сърце си давам "благословията"!
Дано да ви свърши работа!
А що се отнася до наименованието на темата, в мнението на Наско има много резон, но е доста преразказно. И аз мислих в тази насока, но реших да има провокация и в самото заглавие, а не само в съдържанието! И най-важното, тази тема да е антипод на предишната.

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
Не са много уискитата, които не бих повторил никога повече. Бих ги разделил обаче на две групи - такива, които съм пробвал само веднъж (на сбирка или в заведение) и такива, от които съм купувал цяла бутилка.
В първата група слагам Ямазаки 12 г, Мънки Шолдър, Hazelburn 12, Финлаган, Гленфарклас 12. Ако се напъна, ще се сетя и за още.
Във втората група без грам колебание слагам Ардбег 10, Макалан 12 (файн оук), Фарклас 105, Томинтул 10 г, Каол Ила Мох, Томатин Легаси.
И понеже съм изпил от всички поне по половин бутилка, мога искам и да се аргументирам, преди да бъда анатемосан.
Ардбег - колкото и да е любим на почти всички уиски любители, това просто не е моето уиски и никога няма да бъде. От всички пушилки, които съм пил досега, това е на най-последно място.
Макалан 12 г Ф.О. - абстрахирайки се от ненавистта ми към желанието на дестилерии като Макалан (и Далмор примерно) да превърнат нас, любителите на уиски, в сноби, смятам, че това уиски е сурогат на шери серията на Макалан.
Фарклас 105 - влюбен съм в 15ката им. 21 и 25 годишните също са великолепни. В моите очи това е дестилерия, която засужава уважение, защото се отнася с уважение към любителите на уискито, без излишен маркетинг, красиви бутилки, изключително качествени продукти и пр. и пр. Но тук идва 105цата. С времето ми става все по-трудна и безинтересна. Виж, ако е смесена с 12ка, според мен резултатът е страхотен - получава се уиски, което с удоволствие бих пробвал. Но самата 105ца ми е прекалено силна и еднообразна (което всъщност е нормално за 60 градусово 10 годишно уиски)
Томинтул 10 - дори не си струва коментара. Купете си Ноканду 18
Томатин Легаси - първо го пих на една сбирка у Оги и ме впечатли страшно много. После си купих бутилка, която към момента съм преполовил (с малко помощ). Струва ми се,че уискито е прекалено младо и ми е доста остро. Но нещо ме кара да вярвам, че по-старите неща на тази дестилерия ще си струват вниманието.
За десерт оставям Каол Ила Мох. Любима дестилерия. Голям мерак ми беше това уиски, особено след всички положителни отзиви, които бях прочел в интернет. А то какво стана - най-бедната Каол Ила, която съм пил. Недоразвито във всеки един компонент. С всяка глътка се питах защо не са го изчакали още малко. 12ката е в пъти по-интересна и "възпитана".

todoresqu

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +27/-4
Тук ще кръстосаме саби Евгени. Всичко, което си създал за себе си като база данни е чрез опитване.
Представи си следната ситуация - идваш при мен в магазина и аз имам отворен малц, който не си пил и аз ти казвам; Този е от 20- те кофти уискита, не става - няма ли да изгориш от любопитство.
Пример - Шарксфин е разбирач, ама не обича Ардбег,
На вкус и на цвет товарищи нет

P.S.  ОПИТВАЙТЕ ВСЯКО ЯПОНСКО УИСКИ, ДО КОЕТО СЕ ДОКОПАТЕ.
Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Въобще не искам да се дуелирам!
Ще уточня само, че съм привърженик на правилото, че "отрицателния опит" също е опит, лошият пример също възпитава и "не" също е отговор, и носи информация!
« Last Edit: 04, August, 2015, 18:42:00 by Evgeni »

Dobrev

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +20/-1
Веднъж опитах едно уиски което ми се стори супер неприятно, после го "облагородих" с малко Гленфидих 12, резултата продължаваше да е неприятен. това е първото и единствено уиски което съм изсипвал в канала.
Добрата новина е че беше мостричка.
Лошата е че не си спомням точно кое беше това уиски ( Тъй като имам зрителна памет а бутилката не беше пред мен)
Та аз също споделям мнението, че задължително трябва да се опитва всеки възможен малц за да имаш повече база за сравнение. Хубавото на лошата новина по-горе е, че е възможно след време ако ми попадне пак от същото дори да го харесам, тъй като с времето забелязах, че възприятията се променят и винаги е добре да дадеш втори шанс на дадено уиски.
Лошата новина в случая ако ми попадне пак, е че няма да знам че това е онова уиски и няма да мога да си коригирам резултата, а по-скоро ще си имам нов такъв. :)
Ако не ме лъже паметта уискито беше Smokehead

https://www.whiskybase.com/whisky/7003/smokehead-extra-rare

Много безлично много слабо на градус, вкус и всичко... все едно пиеш спирт с пушек, с вкус на вода... с една дума отврат.
След него си поправих вкуса с въпросния Гленфидих. Въпреки, че е най-слабия от всички фидиси, които съм пил, той ми се стори божествен след това подобие на уиски.

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +46/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
От младите пушилки често може да се случи посредствено уиски. Там залагат на пушек, ванилия и често на градус (46%). ако градуса е слаб като нищо ще е просто една боза.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Интересно! Какво нещо е индивидуалния вкус!
По принцип "Smokehead"-а не е лошо уиски и мисля, че бяхме го коментирали преди доста време някъде във форума. Аз също имам една литрова бутилка и мога да кажа, че ми допада, но от доста време не съм си сипвал от нея. Ще взема да си "сверя часовника", защото "Dobrev" е абсолютно прав, че вкусът се променя с времето и натрупания опит. Мисля, обаче, че моята има визуални разлики с тази от линка, която предполагам е някакво по-ново издание. И доколкото си спомням моята е 43%. Опитвал съм и един 18 годишен представител и смело мога да кажа, че е много добро уиски. При него проблемът е, че и цената му е много сериозна.
А що се отнася до "интересните" уискита, които са обект на темата, сещам се за няколко, които сме опитвали на наши сбирки. Едното беше с много характерен вкус на саламура от кисело зеле. Ако не се лъжа, това трябва да е "Tobermory"-то, което е третото от ляво на дясно, на снимката. Друго много интересно попадение е най-дясното уиски, на същата снимка. Това е изключително трудно откриваемо австрийско уиски, което беше осигурено от Тошко и беше подарък от него за колегите. И беше доста скъпо за малкия обем на бутилката!. Надявам се да не се обиди, но още тогава констатирахме, че вкусът и ароматът му бяха нещо средно между отработено двигателно автомобилно масло и вода от пералня. Въобще това събиране беше много приятно и емоционално, и си изкарахме отлично. За съжаление, вече не се правят такива събития!
Трябва да кажа, обаче, че и за двете уискита, които споменах, не съжалявам, че съм ги опитал. Въобще обстановката и настроението на колегите идеално си акомпанираха с тези двама много особени представители на "семейството" на уискито, като те станаха доста разгорещена тема на разговор, и опредено допринесоха за перфектното ни настроение и преживяване! Това не означава, че бих си ги купил!
« Last Edit: 16, September, 2015, 10:49:13 by Evgeni »

malty minion

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +6/-0
Защо плюете Monkey Shoulder така стръвно? За цената си е просто чудесен избор.

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
не знам за останалите, но аз лично Monkey Shoulder не бих го пил дори и да ми го подарят. Пред него бих избрал дори и проста бленда като Феймъс Граус

malty minion

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +6/-0
Предразсъдъци? Калила Мох на мен лично ми допада, младо и непослушно, но в същото време предлага нескромен букет от цитрусови аромати. Ако трябва да посоча уиски, по скоро дестилерия, която съвсем спокойно можем да пропуснем, то бих посочил Dalmore. И по-конкретно официалните версии - на неоправдано висока цена, по-нисък градус, с оцветител и преминали индустриална филтровка. По-евтиният вариант Isle of Jura е отлична алтернатива на преждеспоменатото. От друга страна Dalmore 18 Matusalem Sherry ми е сред любимите, но не бих дал 240 лева за него със сигурност.

todoresqu

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +27/-4
Вие между другото, ако се запознаете ще станете уиски приятели, имате аналитичен подход и двамата. Шарк ти си понякога краен в квалификациите, така прекъсваш мостове към неща, които би харесал на втори прочит - това ти го гарантирам.

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
Принципно съм краен, ама там ми е чара :) Вторият прочит е нож с две остриета. Той ме е пробол множество рани на разочарованието от не едно идве уискита. Примерно - Томатин Легаси. Пробвах го веднъж и много ми хареса. Веднага си поръчах бутилка. На втория прочит реших, че не е моето уиски. Третият прочит подпечата командировъчното на уискито. Същото се случи с Олд Пълтни 12. Добре, че бутилката е ефектна и ще изглежда добре във витрината. Май ще си остане с бандерола ;)
Далмор колкото и да е надценено, според мен е доста вкусно уиски. Стандартните версии с години - 12, 15 и 18 ги пия с удоволствие.
Но пък съм длъжен да си призная, че вторият прочит, заедно с ината и любопитството, ме накараха да се влюбя в Боумор 12 и Хайленд Парк 12. Отначално ми бяха много скучни и обикновени, но лека-полека открих магията в тях (с Дронах 15 това се случи още от първия прочит, но това е друга тема)

malty minion

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +6/-0
Първият ми малц беше Revival 15, един наистина скъп спомен. Тогава обаче нямах никакъв опит и, предполагам, не съм го оценил истински. Не трябва да пропускаме подробността, че дестилатът има свойството да еволюира в бутилката, веднъж след като тя е била отворена. С времето и оксидацията, гамата от аромати и вкусове се трансформира, уискито се "отваря" и е в състояние да ни изненада повече от приятно. Пример, който мога да споделя е бутилката Balblair, 89 vintage, 2-ра серия, бутилирана 2008 г. Доста се поохарчих за нея и, няма да крия, в началото бях разочарован - меко, с ефирна сладост, балансирано, едва ли не банално, и с невзрачен завършек. А бях чел, слушал как го определят като шампанското сред малцовете. Зарязах го да си кюта в мрака сред останалите бутилки и толкоз. Преди седмица-две реших да и го припомня и, изненада, съвсем променен профил - пищно, ароматно, взрив от плодови аромати в средната част, значително по-интересен завършек... Та, идеята ми е, че с уискито трябва кротко, бавно и с мерак. Ама това вие го знаете, де ;)

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
Как ще се промени уискито в отворената бутилка е крайно субективно. Примерно, ако чакаш някаква положителна промяна от отворен Ардбег 10 или Лафройг 10... няма да се случи. Но едно уиски на 18-20 години определено има какво да даде от себе си на света с течение на времето. Нека отчетем и друг фактор - с течение на времето и ние се променяме - нашите вкусове не остават същите, натрупваме опит, а може би дори и изискванията ни към напитката се промнят.

malty minion

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +6/-0
Съгласен. С интензивно опушените торфени Айла уискита положението е различно. Колкото са по-млади, толкова са и по-интензивни. Друга бира са, pardon the unintentional pun. Иначе друго уиски, което в началото не ми хареса, но постепенно започва да ме увлича е Inchmurrin 12, новата версия 46%, без филтровка и е150а. Хич не ми се понрави в началото - кисело, богато на танини. С времето поулегна.

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Много е сложно! И индивидуално!
И именно в това е чарът на тази напитка!

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +46/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Balblair иска време. На много хора го хваля и като го пробват - хубаво, ама къде са тези неща за които говориш. Просто му трябва време - било то в чашката или бутилката.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Щях да избързам да кажа, че няма такива уискита, но щях да излъжа. До сега са съществували две бутилки уиски които съм купувал и не съм могъл да изпия, за които се пренудих да ги дам на някой друг - Vat69 (този който се продава тук, а не английската версия; мисля че имаше тема по въпроса); Дива коза 15г. (също има тема във форума).
Също така един Bell's си взех, че се бях вдъхновил след като прочетох книга за историята на компанията и просто не ми вървеше. Него обаче го "поправих" с малко малц :)
От малцовете - нещо което не бих си купил е стандартния Tyrconnell (и за него съм писал преди година-две). Финишите им обаче са доста сполучливи и ги препоръчвам.

Сега обаче като написах всичко това и чета отново как Евгени е формулирал темата си мисля отново, че няма уиски, което не трябва да опитваме. Аз не съжалявам, че съм ги опитал, даже напротив - доволен съм от това. Съжалявам, че дадох пари за цяла бутилка.

Както отново Евгени написа в друга тема -
Quote
...всяко опитано уиски е безценен опит в комуникацията с водата на живота.
Не мисля че може по-добре да се каже това и моля Евгени за разрешение да ползвам това определение в похода ни с Ангелина да проповядваме уиски културата в България.

Мисля, че темата по-скоро да бъде 20-те уискита от които не сме останали доволни и не си струват парите - нещо от сорта.

А.


"От малцовете - нещо което не бих си купил е стандартния Tyrconnell"
И що? За 30 лева малца си е ок ! Пък и за тези пари, колко сингъл малцове можеш да опиташ, аааа ?


Ако трябва да избирам между Паркинсон и Алцхайер, бих избрал Паркинсонът. По-добре е да разлееш малко уиски по панталона си, отколкото да забравиш, къде си оставил цялата бутилка !!!