Author Topic: Чаши и уиски  (Read 15237 times)

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Чаши и уиски
« on: 28, April, 2015, 09:50:36 »
Здравейте колеги!
Бях провокиран от темата за чашите за уиски на "Spiegelau" и реших да започна тази тема.
Според мен тя е много важна и досега някак малко ни убягваше. Естествено е най-сериозните разговори да са за "водата на живота", но съвсем закономерно си дойде и отмина темата за дестилериите, бутилките, та дори и музиката, която подхожда за уиски.
Сега е ред на въпроса за чашите!
Важни ли са! Защо? Какви са видовете и разновидностите на тези аксесоари. Кои фирми произвеждат чаши и какви? Какви са особеностите на различните видове чаши, техните положителни и отрицателни страни.
Предвид спецификата на темата, е добре да има и нагледни материали!
Нека да видим какво ще се получи, а то ще е полезно и за новите колеги от форума, и за тези, които са само "гости".
« Last Edit: 17, March, 2016, 12:03:11 by Evgeni »

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +46/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Чаши за уиски
« Reply #1 on: 28, April, 2015, 12:01:35 »
На снимката може да видите чашите, които използвам вкъщи.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/20810829/IMG_20150428_114404.jpg
Ако ги номерирам от ляво на дясно 1-2-3-4, ето какво мисля за тях:
1. Тази чаша не ми е особено удобна и много рядко я използвам. Може би е ОК само за много леки и срамежливи уискита, защото твърде затвореният и отвор концентрира по-добре аромата. Отворът обаче е прекалено тесен за мен за честа употреба и не ми е удобно да мириша от нея. Също така не е особено удобна и за отпиване.
2. Не знам дали защото съм свикнал с тази чаша, но за мен това е най-резултатната чаша от четирите и е чашата, която използвам за сериозно дегустиране. Просто всичко се получава много добре в нея. Още не съм открил друга, която да ми хареса повече, но пък и има няколко, които още не съм изтествал. Недостатък е крехкостта ѝ. Вече две чашки ми дадоха фира - едната се спука, а другата се нащърби по ръба (виновниците си знаят...)
3. Това е чашата, която използвам всеки ден. В нея се получава изключително добре дегустирането, а удобството за ползване в домашна или барова среда е неповторимо. Това е и чашата, която избрахме за класовете на whisky experience bulgaria - точно по тези причини. Недостатък - за мен е една идея по-голяма за малки семпли и затова не мога да я използвам за сериозното си дегустиране, защото понякога разполагам с 10-15мл, а те просто се губят в нея.
4. Отскоро имам това мини подобие на Гленкерна. Първо ми се стори посредствено, но след като направих няколко дегустации в него взе да ми харесва доста. Преодолява горепосочения проблем и ако гърлото беше с около 3-4мм по-тясно щеше да е супер.

Чашите които искам да пробвам са:
Classic Malt Glass - вярвам, че понеже е по-отворена от номер1 може би ще е конкуренция на номер2
Bugatti Kelch
Spiegelau
последните две са с леко отваряне отгоре, което ми е интересно да видя как ще се държи.


Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

sharksfin

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +24/-2
Re: Чаши за уиски
« Reply #2 on: 28, April, 2015, 20:47:58 »
аз ползвам два вида чаши:
- Glencairn
- кристален тъмблър, който буквално не су знае годините
Колкото и еретично да ви прозвучи, според мен от втората чаша уискито има много по-добър вкус. Особено шери уиски

z-imaging

 • Guest
Re: Чаши за уиски
« Reply #3 on: 28, April, 2015, 21:10:34 »
ух насъбрал съм какви ли не по форма и размер чаши, от фестивали, дестилерии и комплекти бутилка с чаша... от всичките ползвам обаче стандартния Glencairn
не се бях сещал когато опитвам нещо 10-15мл да го сипвам в по-малка чаша, добра идея е, ще пробвам  dram

Dobrev

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +20/-1
Re: Чаши за уиски
« Reply #4 on: 01, May, 2015, 16:34:00 »
От тези 4 вида съм пробвал 2 и 3, поне визуално номер 2 ми прилича на една чаша в която пих семпли в берлин в един магазин. чашата събираше 2cl, и ми се стори точно по мой вкус. много ме беше яд после, че не си взех такива чаши от там, но вече бая се бях охарчил по темета и ...така.
Ако има от къде да взема поне една такава чаша като за начало, ще съм много благодарен.
Та ако някой има подобна и може да я сподели с другарче, може да се спазарим нещо ;)

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Чаши за уиски
« Reply #5 on: 06, May, 2015, 09:52:45 »
Ето и моите чаши.
От ляво надясно:
1.  "Glencairn" - идеалната чаша за ежедневна употреба, а и не само за това. Удобна, тежка, стабилна, здрава и с много качествено стъкло, което осигурява отлична визия. Може би единствения недостатък, по отношение на мен е, че не е със столче. Малко ми е несъвършено хващането и възможността за въртеливи движения при аерирането на уискито. Но това пък я прави здрава и стабилна. Другото и предимство е, че може да се намери навсякъде. Има и калъф за две чаши, та спокойно може да се носят навсякъде.
2. Класика! Изключително добра и удобна чаша, с перфектна форма и обем. Недостатъкът й е, както вече Наско отбеляза, че е много крехка. Много лесно се чупят, особено в съдомиялна. Аз бих добавил още два недостатъка, а те са, че е много лека, което създава малък дискомфорт в ръката, и е много рядка. Освен че се намира рядко, е и доста скъпа.
3. Предишната чаша, но с капаче. Това я прави идеална за сериозни дегустации. Не случайно стойностните дестилерии предлагат такива чаши с тяхната марка.
4. Много приятна чаша! Не е за сериозна дегустация, но е много ефектна и идеална за ежедневна употреба. Удобна, здрава и от добър материал. Недостатъците са, че малко повече е стеснена в горния ръб и не се намира често. 
5. Отлична чаша! Само преимущества и поне аз не мога да се сетя за недостатъци. "Luigi Bormioli" - много високо качество на стъклото, изключително здрави, тежки, стабилни, отлична визия, много удобни, лесно се намират и не са скъпи. Леко конусовидно столче, което е много удобно при хващане. Капачетата от предишните чаши стават и на тези.
6. Чашите на "Spiegelau", за които имаше специална тема. Много са добри и качествени, но на мен са ми малко големи. Удобни за хващане с много удачна и ефектна форма. Също конусовидно столче.
7. Много интересна и добра чаша, въпреки че е малко странна. Качество на "Bohemia" със всичките преимущества, които носи този факт. Малко и е високо столчето, но са много удобни и стъклото е първо качество. Много стилна чаша. За съжаление не се намира, тъй като представителния магазин, от който ги купих, затвори преди 5 години, а не съм ги виждал на друго място. 
« Last Edit: 07, May, 2015, 09:26:25 by Evgeni »

Black Scorpio

 • Newbie
 • *
 • Drams: +0/-0
Re: Чаши за уиски
« Reply #6 on: 30, July, 2015, 02:36:46 »
Наскоро подарих на скъп човек комплект такива чаши. По принцип, са предназначени за коняк, но вероятно стават и за уиски. Определено са ефектни, направени са от някакъв вид олекотено стъкло (не разбирам особено от чаши), но рядко се ползват у нас, най-вече поради огромните им размери. :)

Preslav

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +3/-0
Re: Чаши за уиски
« Reply #7 on: 30, July, 2015, 15:19:50 »
Игнорирайте марката!  Чашката се оказа сполучлива за мен.Много е малка - от дъното до ъгъла на стесняване се събират едва 18 мл., което я прави идеална за дегустации на по-малки количества.Не съм измервал вместимост, но 50 мл. заемат повече от половината.С този размер усещам, че получавам и помощ в мярката: като посегна за пети път към бутилката, решавам че е време да се приключва, а всъщност са изпити само стотина милилитра.За габаритите си това е много стабилна и удобна чаша.Навсякъде   се продава в кутия заедно с бутилка ракия и ако имате познат в някой бар/ресторант/магазин може да се спазарите за цена без шишето.Има я и в няколко обяви в олх.Като цяло  не мога да изтъкна големи недостатъци.Бих се радвал и ако някой друг реши да пробва и да сподели впечатления.Според мен си струва.

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Чаши за уиски
« Reply #8 on: 30, July, 2015, 22:02:59 »
Скоро на едно тържество пих пещерска гроздова в такава чаша и не беше много зле! Специално с пещерската, предвид качеството й, си партнира добре. Съотношението с оригиналния за нея продукт е съразмерно, но за уиски не мисля че е така. Като форма е по-скоро прилична, но като изпълнение не става. Груба, недодялана и евтина. Лошо турско изпълнение със всички съпътстващи от това недостатъци. Иначе замисълът й въобще не е лош. Друг производител би могъл да направи нещо много интригуващо от този проект!
« Last Edit: 26, October, 2016, 10:08:30 by Evgeni »

Preslav

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +3/-0
Re: Чаши за уиски
« Reply #9 on: 31, July, 2015, 01:06:23 »
За съжаление недостатъците, които посочи Евгени са факт.Благодаря ти че помогна за това, колега.Въпреки това обаче мисля, че беше прекалено критичен.Не във всяка чашка могат да се сипят 10 мл. и нещо да се получава.Точно тук тази изпъква.Да не забравяме, че много уискита също не са съвършени.Иначе идеята друг производител да измайстори нещо от това е супер.В кръга на шегата да кажем, че чашката е перфектният избор за 18 годишното нокандо  :)

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Чаши за уиски
« Reply #10 on: 31, July, 2015, 09:48:02 »
Пак трябва да се съглася с коментара!
Най-вероятно съм бил критичен повече отколкото трябва, но просто грубите стъклени чаши са ми силно антипатични.
А иначе предложението за комбинация с Knockando 18 е много удачно и оригинално!
И в крайна сметка, както по отношение на уискитата, така и по отношение на чашите, всичко е доста индивидуално. Стига да се харесва от този, който я ползва, да му е удобна и функционална, значи за него тя е перфектната чаша.
Чашата за уискито е като подходящата рамка за картината и правилния костюм за конкретния човек, и ако има дисбаланс, нещата не стоят добре и не се получава перфектния резултата, но ако са в хармония, всичко си идва на мястото!
И като стана дума за по-малки чашки, се сетих за тази, която Наско показа и открих подобна в сайта на Laphroaig: http://www.laphroaig.com/shop/product.aspx?ShopItemID=44.
« Last Edit: 31, July, 2015, 10:04:12 by Evgeni »

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +46/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Чаши за уиски
« Reply #11 on: 31, July, 2015, 12:14:06 »
Това е моето решение за 10-15 мл.
Не е евтина чашка,  но е приказка, а и всеки Приятел на Лафройг би се изкушил да си я вземе. Моята я платих с точки от изпити бутилки


Sent from my Nexus 4 using Tapatalk


Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Preslav

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +3/-0
Re: Чаши за уиски
« Reply #12 on: 31, July, 2015, 13:18:59 »
Тази последната изглежда идеална.Това също изглежда много добър вариант, но предполагам че го няма в България. http://www.htfw.com/glassware-decanters/whisky-glass/mini-dram-whisky-glass

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Чаши за уиски
« Reply #13 on: 31, July, 2015, 14:13:13 »
Не знам дали е от изображението, което може да не е много реалистично, но тази чаша ми изглежда прекалено тясна и издължена. Струва ми се неудачна за дегустиране. То и за обикновено пиене няма да е лесна за употреба.

Preslav

 • Sr. Member
 • ****
 • Drams: +3/-0
Re: Чаши за уиски
« Reply #14 on: 31, July, 2015, 14:16:25 »
Изображението е такова.Когато се кликне на него, излиза реалната форма.Много красива чаша.

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Чаши за уиски
« Reply #15 on: 31, July, 2015, 14:25:48 »
Да.
Наистина много приятна чаша!
Имам само едно притеснение, но то пак може да се дължи на изображението. Този "конец" /удебеляване/ на горния ръб, малко ме съмнява, но може в действителност да не е така.
Хубава чаша! Дали може да се намери отнякъде?

Izmamnica

 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +14/-0
Re: Чаши за уиски
« Reply #16 on: 31, July, 2015, 20:37:13 »
Не знам дали е от изображението, което може да не е много реалистично, но тази чаша ми изглежда прекалено тясна и издължена. Струва ми се неудачна за дегустиране. То и за обикновено пиене няма да е лесна за употреба.

Досега не бях виждала тази чаша. Много е хубава ! :) Ако няой тръгне да поръчва да не ме пропуска. Мерси :)

Famous

 • Full Member
 • ***
 • Drams: +2/-0
Re: Чаши за уиски
« Reply #17 on: 09, November, 2015, 13:06:02 »
Някой може ли да ми помогне, като ми каже, откъде в България, мога да си намеря стъклени капачета за чаши, като на горепосочените снимки приложени от Евгени?

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +54/-2
Re: Чаши за уиски
« Reply #18 on: 09, November, 2015, 15:18:55 »
Много труден въпрос! Аз поне не съм виждал, но може някой от колегите във форума да знае нещо по въпроса.
Работещите варианти са два: Някой собственик на капаче да ти го подари, защото чашката му вече се е счупила, както обикновено става, или да си поръчаш по интернет.
Успех!

Famous

 • Full Member
 • ***
 • Drams: +2/-0
Re: Чаши за уиски
« Reply #19 on: 09, November, 2015, 16:00:56 »
Наистина ще се окаже трудна работа, но ще потърся още малко в БГ и накрая ще ги поръчам от интернет. Но като стана дума за тези стъклени капачки, в снимки в интернет съм виждал те да имат нещо като продължение влизащо в самата чаша. Всъщност за какво служи то?