• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Чаши и уиски

Started by Evgeni, 28, April, 2015, 09:50:36

Previous topic - Next topic

Evgeni

28, April, 2015, 09:50:36 Last Edit: 17, March, 2016, 12:03:11 by Evgeni
Здравейте колеги!
Бях провокиран от темата за чашите за уиски на "Spiegelau" и реших да започна тази тема.
Според мен тя е много важна и досега някак малко ни убягваше. Естествено е най-сериозните разговори да са за "водата на живота", но съвсем закономерно си дойде и отмина темата за дестилериите, бутилките, та дори и музиката, която подхожда за уиски.
Сега е ред на въпроса за чашите!
Важни ли са! Защо? Какви са видовете и разновидностите на тези аксесоари. Кои фирми произвеждат чаши и какви? Какви са особеностите на различните видове чаши, техните положителни и отрицателни страни.
Предвид спецификата на темата, е добре да има и нагледни материали!
Нека да видим какво ще се получи, а то ще е полезно и за новите колеги от форума, и за тези, които са само "гости".

atanas

На снимката може да видите чашите, които използвам вкъщи.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/20810829/IMG_20150428_114404.jpg
Ако ги номерирам от ляво на дясно 1-2-3-4, ето какво мисля за тях:
1. Тази чаша не ми е особено удобна и много рядко я използвам. Може би е ОК само за много леки и срамежливи уискита, защото твърде затвореният и отвор концентрира по-добре аромата. Отворът обаче е прекалено тесен за мен за честа употреба и не ми е удобно да мириша от нея. Също така не е особено удобна и за отпиване.
2. Не знам дали защото съм свикнал с тази чаша, но за мен това е най-резултатната чаша от четирите и е чашата, която използвам за сериозно дегустиране. Просто всичко се получава много добре в нея. Още не съм открил друга, която да ми хареса повече, но пък и има няколко, които още не съм изтествал. Недостатък е крехкостта ѝ. Вече две чашки ми дадоха фира - едната се спука, а другата се нащърби по ръба (виновниците си знаят...)
3. Това е чашата, която използвам всеки ден. В нея се получава изключително добре дегустирането, а удобството за ползване в домашна или барова среда е неповторимо. Това е и чашата, която избрахме за класовете на whisky experience bulgaria - точно по тези причини. Недостатък - за мен е една идея по-голяма за малки семпли и затова не мога да я използвам за сериозното си дегустиране, защото понякога разполагам с 10-15мл, а те просто се губят в нея.
4. Отскоро имам това мини подобие на Гленкерна. Първо ми се стори посредствено, но след като направих няколко дегустации в него взе да ми харесва доста. Преодолява горепосочения проблем и ако гърлото беше с около 3-4мм по-тясно щеше да е супер.

Чашите които искам да пробвам са:
Classic Malt Glass - вярвам, че понеже е по-отворена от номер1 може би ще е конкуренция на номер2
Bugatti Kelch
Spiegelau
последните две са с леко отваряне отгоре, което ми е интересно да видя как ще се държи.


Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

sharksfin

аз ползвам два вида чаши:
- Glencairn
- кристален тъмблър, който буквално не су знае годините
Колкото и еретично да ви прозвучи, според мен от втората чаша уискито има много по-добър вкус. Особено шери уиски

z-imaging

ух насъбрал съм какви ли не по форма и размер чаши, от фестивали, дестилерии и комплекти бутилка с чаша... от всичките ползвам обаче стандартния Glencairn
не се бях сещал когато опитвам нещо 10-15мл да го сипвам в по-малка чаша, добра идея е, ще пробвам  dram

Dobrev

От тези 4 вида съм пробвал 2 и 3, поне визуално номер 2 ми прилича на една чаша в която пих семпли в берлин в един магазин. чашата събираше 2cl, и ми се стори точно по мой вкус. много ме беше яд после, че не си взех такива чаши от там, но вече бая се бях охарчил по темета и ...така.
Ако има от къде да взема поне една такава чаша като за начало, ще съм много благодарен.
Та ако някой има подобна и може да я сподели с другарче, може да се спазарим нещо ;)

Evgeni

06, May, 2015, 09:52:45 #5 Last Edit: 07, May, 2015, 09:26:25 by Evgeni
Ето и моите чаши.
От ляво надясно:
1.  "Glencairn" - идеалната чаша за ежедневна употреба, а и не само за това. Удобна, тежка, стабилна, здрава и с много качествено стъкло, което осигурява отлична визия. Може би единствения недостатък, по отношение на мен е, че не е със столче. Малко ми е несъвършено хващането и възможността за въртеливи движения при аерирането на уискито. Но това пък я прави здрава и стабилна. Другото и предимство е, че може да се намери навсякъде. Има и калъф за две чаши, та спокойно може да се носят навсякъде.
2. Класика! Изключително добра и удобна чаша, с перфектна форма и обем. Недостатъкът й е, както вече Наско отбеляза, че е много крехка. Много лесно се чупят, особено в съдомиялна. Аз бих добавил още два недостатъка, а те са, че е много лека, което създава малък дискомфорт в ръката, и е много рядка. Освен че се намира рядко, е и доста скъпа.
3. Предишната чаша, но с капаче. Това я прави идеална за сериозни дегустации. Не случайно стойностните дестилерии предлагат такива чаши с тяхната марка.
4. Много приятна чаша! Не е за сериозна дегустация, но е много ефектна и идеална за ежедневна употреба. Удобна, здрава и от добър материал. Недостатъците са, че малко повече е стеснена в горния ръб и не се намира често. 
5. Отлична чаша! Само преимущества и поне аз не мога да се сетя за недостатъци. "Luigi Bormioli" - много високо качество на стъклото, изключително здрави, тежки, стабилни, отлична визия, много удобни, лесно се намират и не са скъпи. Леко конусовидно столче, което е много удобно при хващане. Капачетата от предишните чаши стават и на тези.
6. Чашите на "Spiegelau", за които имаше специална тема. Много са добри и качествени, но на мен са ми малко големи. Удобни за хващане с много удачна и ефектна форма. Също конусовидно столче.
7. Много интересна и добра чаша, въпреки че е малко странна. Качество на "Bohemia" със всичките преимущества, които носи този факт. Малко и е високо столчето, но са много удобни и стъклото е първо качество. Много стилна чаша. За съжаление не се намира, тъй като представителния магазин, от който ги купих, затвори преди 5 години, а не съм ги виждал на друго място. 

Black Scorpio

Наскоро подарих на скъп човек комплект такива чаши. По принцип, са предназначени за коняк, но вероятно стават и за уиски. Определено са ефектни, направени са от някакъв вид олекотено стъкло (не разбирам особено от чаши), но рядко се ползват у нас, най-вече поради огромните им размери. :)

Preslav

Игнорирайте марката!  Чашката се оказа сполучлива за мен.Много е малка - от дъното до ъгъла на стесняване се събират едва 18 мл., което я прави идеална за дегустации на по-малки количества.Не съм измервал вместимост, но 50 мл. заемат повече от половината.С този размер усещам, че получавам и помощ в мярката: като посегна за пети път към бутилката, решавам че е време да се приключва, а всъщност са изпити само стотина милилитра.За габаритите си това е много стабилна и удобна чаша.Навсякъде   се продава в кутия заедно с бутилка ракия и ако имате познат в някой бар/ресторант/магазин може да се спазарите за цена без шишето.Има я и в няколко обяви в олх.Като цяло  не мога да изтъкна големи недостатъци.Бих се радвал и ако някой друг реши да пробва и да сподели впечатления.Според мен си струва.

Evgeni

30, July, 2015, 22:02:59 #8 Last Edit: 26, October, 2016, 10:08:30 by Evgeni
Скоро на едно тържество пих пещерска гроздова в такава чаша и не беше много зле! Специално с пещерската, предвид качеството й, си партнира добре. Съотношението с оригиналния за нея продукт е съразмерно, но за уиски не мисля че е така. Като форма е по-скоро прилична, но като изпълнение не става. Груба, недодялана и евтина. Лошо турско изпълнение със всички съпътстващи от това недостатъци. Иначе замисълът й въобще не е лош. Друг производител би могъл да направи нещо много интригуващо от този проект!

Preslav

За съжаление недостатъците, които посочи Евгени са факт.Благодаря ти че помогна за това, колега.Въпреки това обаче мисля, че беше прекалено критичен.Не във всяка чашка могат да се сипят 10 мл. и нещо да се получава.Точно тук тази изпъква.Да не забравяме, че много уискита също не са съвършени.Иначе идеята друг производител да измайстори нещо от това е супер.В кръга на шегата да кажем, че чашката е перфектният избор за 18 годишното нокандо  :)

Evgeni

31, July, 2015, 09:48:02 #10 Last Edit: 31, July, 2015, 10:04:12 by Evgeni
Пак трябва да се съглася с коментара!
Най-вероятно съм бил критичен повече отколкото трябва, но просто грубите стъклени чаши са ми силно антипатични.
А иначе предложението за комбинация с Knockando 18 е много удачно и оригинално!
И в крайна сметка, както по отношение на уискитата, така и по отношение на чашите, всичко е доста индивидуално. Стига да се харесва от този, който я ползва, да му е удобна и функционална, значи за него тя е перфектната чаша.
Чашата за уискито е като подходящата рамка за картината и правилния костюм за конкретния човек, и ако има дисбаланс, нещата не стоят добре и не се получава перфектния резултата, но ако са в хармония, всичко си идва на мястото!
И като стана дума за по-малки чашки, се сетих за тази, която Наско показа и открих подобна в сайта на Laphroaig: http://www.laphroaig.com/shop/product.aspx?ShopItemID=44.

atanas

Това е моето решение за 10-15 мл.
Не е евтина чашка,  но е приказка, а и всеки Приятел на Лафройг би се изкушил да си я вземе. Моята я платих с точки от изпити бутилки [emoji98] [emoji98] [emoji98] [emoji482]


Sent from my Nexus 4 using Tapatalk


Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Preslav

Тази последната изглежда идеална.Това също изглежда много добър вариант, но предполагам че го няма в България. http://www.htfw.com/glassware-decanters/whisky-glass/mini-dram-whisky-glass

Evgeni

Не знам дали е от изображението, което може да не е много реалистично, но тази чаша ми изглежда прекалено тясна и издължена. Струва ми се неудачна за дегустиране. То и за обикновено пиене няма да е лесна за употреба.

Preslav

Изображението е такова.Когато се кликне на него, излиза реалната форма.Много красива чаша.

Evgeni

Да.
Наистина много приятна чаша!
Имам само едно притеснение, но то пак може да се дължи на изображението. Този "конец" /удебеляване/ на горния ръб, малко ме съмнява, но може в действителност да не е така.
Хубава чаша! Дали може да се намери отнякъде?

Izmamnica

Quote from: Evgeni on 31, July, 2015, 14:13:13
Не знам дали е от изображението, което може да не е много реалистично, но тази чаша ми изглежда прекалено тясна и издължена. Струва ми се неудачна за дегустиране. То и за обикновено пиене няма да е лесна за употреба.


Досега не бях виждала тази чаша. Много е хубава ! :) Ако няой тръгне да поръчва да не ме пропуска. Мерси :)

Famous

Някой може ли да ми помогне, като ми каже, откъде в България, мога да си намеря стъклени капачета за чаши, като на горепосочените снимки приложени от Евгени?

Evgeni

Много труден въпрос! Аз поне не съм виждал, но може някой от колегите във форума да знае нещо по въпроса.
Работещите варианти са два: Някой собственик на капаче да ти го подари, защото чашката му вече се е счупила, както обикновено става, или да си поръчаш по интернет.
Успех!

Famous

Наистина ще се окаже трудна работа, но ще потърся още малко в БГ и накрая ще ги поръчам от интернет. Но като стана дума за тези стъклени капачки, в снимки в интернет съм виждал те да имат нещо като продължение влизащо в самата чаша. Всъщност за какво служи то?