• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Уиски Фест 2014, София

Started by Evgeni, 08, September, 2014, 11:54:21

Previous topic - Next topic

wilson

Посетих мастър класа - THE ART OF JAPANESE WHISKY доста ми хареса, лектора се справи прекрасно и научих доста нови неща. Атмосферата на феста беше стахотна, надявам се догодина да мога да го посетя отново.

П.П. +1 за Yoichi 10 Year Old

Izmamnica

 dram Този фест приключи тъкмо когато аз започвах. Много съм разочарована! Мисля, че е нужна цикличност. Например всеки уикенд в рамките на месец. Тошко, моле те пусни снимките, които направи с телевизора, преди да си отишъл в Африка...!  :)

Имах страхотни изненади откъм блендовете. 25 годишния Grant's който пробвах благодаряние на Калоян. :) :) И 30 годишния Ballantine's, койтоза съжаление ми беше откраднат от Станислав. Превъзходни!!

Беше празник за мен да се видим със старите и новите познайници.
Благодаря!!

z-imaging

Quote from: Akashi on 03, November, 2014, 21:36:25
И 30 годишния Ballantine's, койтоза съжаление ми беше откраднат от Станислав. Превъзходни!!


... каза тя с пълна уста с 21 годишния ми Ballantine's  :))  :))

та освен него ти окраднах и записките, които ще ползвам за следващата си книга, с която мисля да конкурирам Мъри  :))  :))

waspbi

Аз също ще изкажа своите благодарности към организаторите на събитието. Аромат на уиски, желание за уиски, хора с уиски и много, много младежи. Добър потенциал за следващи издания. За съжаление нямах възможност да присъствам на майсторки клас. Но пък пробвах неща, които определено си заслужаваха - Glenfiddich 21 Year Old Gran Reserva, Glenfiddich Excellence 26 Year Old, The Macallan Ruby, Laphroaig Triple Wood. За първите три си бях с очакванията, които се и оправдаха, че и отгоре, а за последното - ще вземе да ми стане любимо  8). Macallan Ruby след като отпих половината и му се насладих, направих експеримен и допълнително го опуших с инсталацията на Highland Park. Получи се уникално питие. Но за съжаление не можех да "нося повече" и си тръгнах без повече проби. Оставих ги с надеждата за следващата година и за по питие с приятели в уиски бар dram.

nichevo

Ето малко снимки и от мен. Перфектна организация , много добър майсторски клас на Bowmore, 15-та /Darknest / се оказа страхотна изненада както и Hibiki 12, невероятно уиски

Izmamnica

 :) nichevo, много ти благодаря за коментара и снимките!! Предстоят още много моменти заедно.

Evgeni

04, November, 2014, 18:41:56 #86 Last Edit: 29, December, 2014, 09:10:31 by Evgeni
Уиски феста завърши така, както и започна! С перфектна организация и празнично настроение!
По отношение на мен, феста удовлетвори напълно всичките ми очаквания, че и повече. Е, имаше и малки изключения, но те бяха пренебрежимо малки и незначителни. И през трите дена се забавлявах и си изкарах чудесно. Хубаво е, че се видяхме с доста колеги, а с екипа на организаторите май вече се познаваме, тъй като трета поредна година се виждаме.
Много добри майсторски класове, като с ръка на сърцето мога да заявя, че "нашите представители", бяха на световна висота! Тошко е перфектен и въздесъщ на тема японски искита и не е никаква изненада, че реакциите за неговия клас са еднозначни и само положителни. Класът е завършил с подаръци и то красиви /японски шал/. А класа на "Bawmore".... Любимата ми дестилерия! Та класът беше много нетипичен, приятелски и опознавателен! Идеално подбрани продукти и всеобхватно представяне! Браво на Ангелина и Наско! Много се бяха потрудили и това си даде закономерния резултат. Това беше "най-богатия" клас, с най-много подаръци. И единствения, от тези, на които присъствах, на който бяха предвидени храни към напитките. Имаше хляб с квас, в който има уиски от представяната дестилерия, шоколад, специално разработен от дестилерията за консумация с определен неин продукт, сирене и сухар със сьомга, а това беше съпроводено с още няколко аксесоара. Класът на пурите няма да го коментирам. За мен той беше най-интересния, защото носеше най-много познания. Сигурен съм, че никой от колегите, които го посетиха не е съжалявам. Това беше и най-продължителния клас, а накрая завърши с по една пура за всеки и колективна консумация. Изключително усещане е да държиш в ръката си продукт, създаден пред теб от един от най-добрите майстори в света. Поздравления за Радостина и Христо, благодарение на които се случи това събитие.
Аз бях на общо пет класа и всичките оправдаха очакванията ми. Все пак трябва да отбележа, че първия ми клас в петък не беше точно това, което исках да се случи. Може би, защото съм очаквал много повече, но за сметка на това, пък, неочаквано добра изненада се получи с класа на ,,Johnnie Walker". По отношение на него нямах никакви предварителни нагласи /просто, защото марката е комерсиална и не съм фен на блендовете/, а той се получи много завладяващ, жив и интересен.
Трябва да се каже, че феста, освен изключително приятно и красиво мероприятие, е и много полезно събитие. Освен нови нещо, които можеш да откриеш на него, там имаш възможност и да преоткриеш някои добре забравени продукти, или пък да намериш отново тези, които старателно избягваш, поради някакви причини. Много е добре, човек от време на време да си припомня някои остарели за него вкусове и да си ,,сверява часовника" с новите продукти. Точно уиски феста е мястото, където това може да бъде направено с максимален успех и КПД. Огромен избор и приятели, с които да споделиш впечатленията си от продуктите! За мен лично, най-добрите продукти, които открих бяха ,,Mortlah"-а, за който вече се спомена в темата и ,,Balvenie" 17 yo, което за най-голяма мой изненада, много ме впечатли. Аз предпочитам опушените и торфени уискита и точно поради тази причина се изненадах толкова. Уискитата, които преоткрих бяха ,,Glenfiddich" 15 yo и ,,Singleton" 12 yo, което също много ме изненада по вече изложените причини. Безапелационната топ оферта беше ,,Nikka from the Barrel", на стойност един кредит. Не знам каква е била икономическата обосновка на тази цена, но факт е, че огромен брой почитатели на уискито се възползваха от нея. Чудя се как не свършиха запасите на щанда.
Продуктите на "Bawmore" не се нуждаят от коментар! Перфектни, както винаги! Опитах две нови неща и те не изневериха на дестилерията.
И за да съм напълно обективен, все пак ще посоча и нещата, които ми липсваха на третия фест. Първото, определено е живата музика. Тази година озвучаването беше много по-добро, но въпреки това не можеше да замести въздействието на живата музика! Бих приел и един доста добър компромисен вариант, който е келтската музика на запис, но и той не се случи. Това е нещо, за което организаторите могат да помислят по-задълбочено следващата година и да насочат усилия в тази посока. Ирландската музика създава такова неповторимо усещане, което перфектно щеше да кореспондира с обстановката и напитките.
Второто нещо са значките. Крайно време е феста да си има значка, която да се получава с билета за вход! Този подарък освен изключително силния символизъм, който ще излъчва има и много сериозна сантиментална стойност, която ще се запази през годините. Много хубав спомен. И в този ред на мисли да предложа, стига да е възможно, разбира се, за следващия фестивал да се осигурят и значки на дестилериите. Те естествено няма да се подаряват, а ще се продават на фирмените щандове. Това би имало много положителен ефект върху всички фенове на марките уиски. Аз при всеки подобен повод си нося значката на ,,Laphroaig", която Робърт Хикс подари на участниците в неговия майсторски клас на първия уиски фест.   
В заключение, смело мога да кажа, че уиски феста беше събитието, което всички ние очаквахме. Перфектно организирано и позиционирано в перфектните помещения. Залите, както на централното събитие, така и за майсторските класове са си създадени, именно, за подобен род събития и създаваха идеалната обстановка.
Още веднъж искам да благодаря на организаторите за възможността да се насладим на уиски феста, а също така и за толерантността им по отношение на спазване на крайния час на фестивалните дни.   
Ето малко снимки и от мен:
https://www.dropbox.com/sh/e23kw02f5i8bgbw/AAB8fia2Hos7MKKv5y9wx68Da?dl=0z-imaging

04, November, 2014, 23:03:44 #87 Last Edit: 04, November, 2014, 23:14:25 by z-imaging
Евгени добре го е описал, аз обаче ще драсна само впечатление от нещата които успях да пробвам за 3-те дни  ;)

Разделям ги в няколко категории, за по-лесно:

1. Уискита които ме впечатлиха (имаше WOW с тях):
- Highland park 25. Е това определено е голямо уиски. За мен по-голямо от 30г. Май това ми е топ уискито за целия фест
- Glenmorangie Signet. Започна много класически за дестилерята обаааааче 20 мин по-късно стана друго. Толкова шоколад във финала май не съм намирал до сега.
- Kavalan Solist sherry cask. Баси, това сигурно е 3-4 годишно... И бърбъна беше хубав, но в шерито имаше повече WOW
- Laphroaig 10 Cask Strength. Това поне го очаквах, все пак заради него се си взех билет за този мастърклас. Прекрасно уиски!
- Ballantine's 21 и 30. Тук се двоумя ама сякаш 21 ми хареса една идея повече. Ангелина да си каже и тя  ;D

2. Разочарования...
- Highland park 18. И предната класация я почнах с Highland park, та и сега. Това на миналия фест ми хареса страшно много. Кофти бач сега?
- Dalmore... като цяло. Особено King Alexander. 18 беше ОК, но само ОК, нищо повече
- Glenfiddich - пробвах 19 и 26 и очаквах дооооста повече, но уви, бяха си нормални уискита, няма WOW тук изобщо

3. Нови открития за редовна консумация  ;D
- Glen Grant 16. Още не го продавали но май ще го пуснат. Супер е, дано и цената му да е ОК
- Auchentoshan Three Wood. Винаги съм бил резервиран към тая дестилерия, но ето това ми хареса за пиене. Нямам идея ценово дали е ОК

Естествено това не е всичко което опитах, но това са нещата които в някаква посока са ми направили особено впечатление. Останалите просто бяха там където са били винаги - хубави  :) Bowmore 15 & 18, другите неща на Laphroaig, Balvenie 17 и 21 (ОК са, без WOW, но и не разочароват), едно Yamazaki оптиах което не бях пил и беше ОК също...

dram

Аа забравих за Mortlach-a, абе не беше лош в никакъв случай, ама малко са се изхвърлили с тази серия. 16 флора и фауна (лов и риболов както и викам аз) е друга бира, а е една идея по-скъпа бутилката. Но пък е 700мл така че май идва същото в крайна сметка....

atanas

Quote from: z-imaging on 04, November, 2014, 23:03:44
3. Нови открития за редовна консумация  ;D
- Glen Grant 16. Още не го продавали но май ще го пуснат. Супер е, дано и цената му да е ОК
- Auchentoshan Three Wood. Винаги съм бил резервиран към тая дестилерия, но ето това ми хареса за пиене. Нямам идея ценово дали е ОК

Да си призная, на два пъти пробвах ГГ16 от на Евгени чашката и двата пъти не ме грабна. Определено 10г ми хареса в пъти повече. 16ката някак беше по-малко отлежала от 10ката. Прекалено изтощени бъчви ли са ползвали, не знам, но не ме искефи. 10-ката за мен!
Тошанът - определено единственият Тошън който ми харесва и както ти каза - става чудесно за пиене. Цената му е в посока 68-70лв, което го прави ОК за разнообразяване на репертоара.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

z-imaging

10 ме кефи много, доста живо и свежо уиски е. 16 ми се стори малко по-кротко, по-улегнало но все така ненатоварващо, и пак ми хареса и бих си го пил с кеф  :)
То за това е в категория "3" :)) Ако ме беше грабнало по-сериозно щеше да иде в "1"  ;)

Evgeni

И аз очаквах много повече от 16-та на "Glen Grant"! В крайна сметка може да се каже, че 10-та ми допада повече.

todoresqu

05, November, 2014, 14:52:56 #91 Last Edit: 05, November, 2014, 15:25:47 by todoresqu
Ти пък сигурен ли си  Евгени дали нямаше в чашката Чивас 12, даде два талона за нея.

VP

Сега загледах в 1 Аванти това Хъдсън уиски, малка бутилка (0.35) за 60+ лева. Някой успя ли да го пробва?

Emo967

Quote from: VP on 06, November, 2014, 18:02:54
Сега загледах в 1 Аванти това Хъдсън уиски, малка бутилка (0.35) за 60+ лева. Някой успя ли да го пробва?

Пробвах ръженото срещу три талона. Определено не е лошо с доста плътен вкус (в сравнение с него друго ръжено Bulleit, беше безвкусно), но предпочитам да дам още 5-6 лв. за 700 мл. Ардбег 10 например, отколкото за 350 мл. от това.

Izmamnica

Quote from: VP on 06, November, 2014, 18:02:54
Сега загледах в 1 Аванти това Хъдсън уиски, малка бутилка (0.35) за 60+ лева. Някой успя ли да го пробва?


Да! За да съм ти полезна, нека ти кажа, че вкуса ми е в посока, Hazelburn,Longrow  Islay, Eagle Rare.
Ръженият Hudson е превъзходен бърбън. Наистина плътен, богат, наситен. Не може да сбуркаш там според мен :)

wilson

Понеже ми е любопитно, има ли някаква статистика какво е представянето тази година спрямо другите ? Имам предвид дали интереса се засилва с времето. Ако някой може да извади малко суха статистика.  :) dram

todoresqu

За Сънтори ще кажа, че очаквах по-малко хора. На моя щанд беше лудница, в петък и събота ми падна гласът от говорене.  Като бройки налято уиски са много повече отминалата година. Фестът вдига нивото. Статистически може би няма да получите информация, но това е нормално. Нови марки, нови муцуни , пури, абе нещата се разрастват, дай боже.

Evgeni

И аз мисля, че такава статистика няма да бъде обявена официално, защото тя не засяга потребителите. Най-вероятно такава равносметка си правят организаторите, но тя пък си е за тяхна употреба.
Аз като потребител и посетител на трите феста, мога да кажа, че на този присъстващите бяха доста повече. Имаше осезателно движение и нови лица! Твърдо убеден съм, че интереса се увеличава и разраства!
Другото ми убеждение е, че именно ние сме хората, които трябва да прокламират уискито и да въвличат в подобни уникални мероприятия, колкото се може повече хора!