• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

От къде черпите информация–

Started by atanas, 05, November, 2011, 20:35:53

Previous topic - Next topic

atanas

Здравейте всички,
Реших да започна тази тема, за да съберем на едно място източниците на информация които ползваме.
Аз си признавам, че повечко чета отколкото пия ;) та имам какво да споделя. За съжаление информацията е само на английски. Определено в България липсва качествена информация за уиски на български език. Може би тук с времето ще успеем да съберем някой и друг материал на български по тема която ни интересува.
Та първият ми основен източник са сайтовете свързани с Malt Maniacs - www.maltmaniacs.com, www.maltmadness.com и www.whiskyfun.com. Там има много информация относно всякакви теми свързани с уиски, както и профили на всички дестилерии, безброй дегустационни бележки, а на отделно място имат и огромна база данни с оценки на уиски - www.whisky-monitor.com (мисля че тази седмица удариха 12000 уискита)
Тези източници ги ползвам като енциклопедични ресурси. Всекидневно следя няколко уиски блога: www.whiskyfun.com, www.whiskynotes.be, www.dramming.com, www.edinburghwhiskyblog.com и др. които имат не само бележки от дегустации, но и интересни статии.
Malt maniacs следвам и във фейсбук - там се получават много интересни дискусии.
Също така следя видео блога на Ралфи - www.ralfy.com. Той е много забавен шотландец който винаги има нова информация или блестяща мисъл да сподели заедно с бележките по уискита.
Като книги, имам на Майкъл Джаксън едно старо издание на пътеводителя му. Наскоро си купих много интересна книжка на Чарлс Маклейн (Whisky Tales), която беше пълна с интересни факти от историята свързани с уиски както и бележки по процеса на производство и как нещата са се променяли с годините. Дано я издадат на български един ден, защото е много забавно четиво.
Преди години си взех от един антиквар една книга за уиски от 70те. Беше много интересна за четене, защото тогава гледната точка е била съвсем друга. Не помня нито автора, нито заглавието, а съм я забутал някъде по кашоните от последното преместване.
Иска ми се да си взема 2012 Malt Whisky Yearbook, чувам добри неща за нея. А някои във форума май вече си взеха Аталса на Дейв Бруум  ;), който много ми хареса като го разгледах във Orange книжарницата.

Ами това е от мен. Казвайте вие какво четете. Ще ми е интересно ако някой е открил някой интересен сайт или книга на български.

Със здраве и наздраве.
Наско
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

zidouble

21, April, 2012, 21:10:54 #1 Last Edit: 21, April, 2012, 21:12:27 by zidouble
от мен няколко неща който считам за полезни:

описани всичките брандове  на скоч, бърбъни, канадски и т.н. Щом и Black Ram присъства :) Има някои малки пропуски според мен, но е достатъчно сбито като информация.

активна карта в гугълмап на всички скоч дестилерии с посочени сайтовете на самите дестилерии.

и по слабоста ми - каталог на почти всички скоч малт миниатури излизали до момента, който често се ъпдейтва. Сайта е на един поляк, но той събира информация поголовно и найстина това е най пълния каталог в света отнасящ се за скоч малт миниатюри.


колекция => Scotch Whisky miniatures

atanas

 е ама как така няма Дива коза? то нали е малцово...
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Ardbeg

Дива Коза не е малцово!!!Скоро един приятел ме запозна с един от шефчетата от винпром Асеновград ,та така успях да обменя някво инфо с ноге.Смисъла на срещата беша да разбера дали може да ми изнесе малцов дестилат(демек сингъл мац) и да си го бутлирам в бъчви и тем подобни гъзарийки.Както и да е ......не се прави само от малц...даже не преобладава.Между другото цена качество е супер,не знам вие какво мисите.

atanas

23, April, 2012, 12:29:46 #4 Last Edit: 23, October, 2014, 15:50:28 by atanas
 много и интересна информация. успя ли да договориш нещо? сами ли малцуват ечемика?  какви бъчви ползват?
аз така и не го пробвах, но ще трябва.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Ardbeg

Общо взето все ми одбягваше въпросите относно процеса на дистилация,отлежаване и.т.н.Държа да подчертая ,че за тази цена е просто феноменално.Има доста силен и различен вкус.43% е но.......в края на краищата се усеща ,че е българско по послевкуса на водка (който изчезва след 2рата чашка)  ;D

zidouble

Малко неща различни от скоч, който преглеждам напоследък и мисля, че са полезни.

информация за Japanesse уиски - много описани Японски уискита, като брандове, дестилерии, снимки и т.н. Абе любопитно четиво и информация ...
http://nonjatta.blogspot.com/

информация за бърбън - ами бърбън :) има интересни препратки, адреси на производители и т.н.
http://www.straightbourbon.com/
колекция => Scotch Whisky miniatures

atanas

о, да, nonjatta го следя ежедневно :)
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

vutzov

http://www.whiskymag.com/ преди да си взема нещо ново разглеждам този сайт във форумната му част.

Както и понякога http://jason-scotchreviews.blogspot.com/ и разбира се Ралфи.