• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 
06, August, 2020, 15:24:16

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Други теми / Re: ПРОМОЦИЯ
Last post by vutzov - 07, July, 2020, 19:20:22
Quote from: Evgeni on 06, July, 2020, 13:56:45Има и Ardbeg TEN, 1 литър за 75,50 лева.

вярно добра цена. имам резерв и няма да дозареждам - отново ако някой иска мога да донеса уикенда


за Grant's Oxygen - подарих го, отворихме го, има нещо интересно но към момента не съм сигурен дали ще взема още една 😀
2
Други теми / Re: ПРОМОЦИЯ
Last post by Evgeni - 06, July, 2020, 13:56:45
Има и Ardbeg TEN, 1 литър за 75,50 лева.
3
Други теми / Re: ПРОМОЦИЯ
Last post by vutzov - 03, July, 2020, 09:41:53
Група, този месец има на промоция на Морска гара нещо което не бях виждал Grant's Elementary 8 Year Old - Oxygen, blenden grain, за 28 лева 1 литър. Ясно е че вероятно не е УАУ обаче е добре маркетирано с тази технология и с добрата цена. По сайтовете из Европа е 30+ евро. Убедиха ме и взех една вчера.

На 12.07 идвам към София някой ако е готов да рискува да каже и ще му донеса. 0882066309
4
Здравейте и благодарим, че искате да се присъедините към нашето виртуалн уиски общество.
Поради технически ограничения, одобрението на новите профили се извършва ръчно от админа на форума @atanas.
Молим за вашето търпение, защото одобрението може да отнеме от няколко дни до седмица-две.
Поздрави
5
Уиски / Re: Какво пробвахте последно?
Last post by atanas - 16, June, 2020, 17:54:06
Quote from: Ivaylo on 13, June, 2020, 01:41:51Голямото разочарование беше дистилърс едишъна, затова на следващия ден  реших да направя пряко сравнение между него и 16-та.
Общо взето се затвърдиха нещата. Дистилърс едишъна определено не е лошо уиски, по-деликатно е, но някак си няма характер и баланс.
Само мога да се съглася с теб. 16-ката е просто много добре направено уиски, което, на фона на всичките маркетингово номера на Diageo, успяват да запазят на високо ниво през годините. Променя се, безспорно, но резултатът винаги е на високо ниво.
Струва си да пробваш и Lagavulin 12 Special Release, който пускат всяка година. Това е суров вариант на Лагавулин - без шери бъчвите и е cask strength. Чудесен е!
6
Уиски / Re: Какво пробвахте последно?
Last post by Ivaylo - 13, June, 2020, 01:41:51
Като си говорим за опушени наскоро си направих няколко успоредни дегустации/сравнения на следните уискита:
- Ledaig 10
- Лагавулин 16
- Боумор 15
- Лагавулин дистилърс едишън 2016
Тествах ги в този ред, което се оказа голяма грешка, защото Дистилърс едишъна на Лагавулин тотално се скри като вкус и аромат. Трябваше да го пробвам първо него.
Хубавото на такива преки сравнения е, че човек може да научи много повече за отделните уискита, както и за собствените си предпочитания. Като обобщение от дегустацията мога да кажа че Ledaig-a ми допада най-много от изброените, въпреки че Лагавулин 16 и Боумора не са много по-назад. Голямото разочарование беше дистилърс едишъна, затова на следващия ден  реших да направя пряко сравнение между него и 16-та.
Общо взето се затвърдиха нещата. Дистилърс едишъна определено не е лошо уиски, по-деликатно е, но някак си няма характер и баланс. И точно това е което открих за 16-та при двете дегустации е, а именно колко балансирано уиски е - има си и пушек, и сладко, и солено и кисело... Та се сетих преди време някой беше писал (мисля че Тодор) нещо от сорта на: като че ли понякога се опитваме да харесваме по-скъпи, по-рекламирани уискита и не обръщаме внимание на "по-стандартните".
Малко дълъг пост, но нищо
7
Уиски / Re: Какво пробвахте последно?
Last post by Ivaylo - 13, June, 2020, 01:16:13
Quote from: Николай Николов on 11, June, 2020, 14:08:53Ако дестилерията иска и може да си "причини" разправията да превключва от опушен малц на неопушен и обратно, и произвежда качествен продукт на приемлива цена, това за мен са единствените критерии за избор.

В този ред на мисли една от дестилериите която прави добри опушени и неопушени за мен е Брухлади, само че критерия с цената малко куца тук. На последния уиски фест пробвах Октомор-а като очаквах едва ли не да не става за пиене, но много ми хареса. Не се усещаше толкова опушен/торфен колкото си мислех, въпреки че хората покрай мен ме питаха на какво смърди :)
Ако беше на по-поносима цена предполагам бих си взел бутилка, но уви. За сметка на това Порт Шарлот 10 е на приемлива цена и е  доста подценявано за сметка на други Айла уискита.
8
Уиски / Re: Какво пробвахте последно?
Last post by atanas - 12, June, 2020, 14:09:59
Quote from: Николай Николов on 11, June, 2020, 14:08:53Според мен тоя стереотип, че уискито от о-в Айла трябва да е задължително опушено, че и даже силно, е малко нелеп:)
Трдиционно уискитата от острова са силно торфени. В миналото (19в и назад) и тези от Спейсайд също са имали опушеност, поради технологична необходимост - използвали са торф за гориво. Поради естеството на торфа на острова обаче, там резултатът е много специфичен. С навлизането на въглищата в уиски индустрията и железниците като транспортно средство, през 18-19в се променят нещата за по-голямата част на Шотландия (особено през 20в), като макар и малцовите уискита от Хайленд да са с по-тежък характер, то торфеността им е нищожна. Основните източници на торфени уискита за белндовете остават Айла и Кембълтаун, а Айла поради изолираността си не се повлиява особено от промените наоколо. При всички положения няма правило и никой не го е създавал. Просто исторически се е заформила тази репутация на определени региони. Изключения има не малко и то в двете посоки.
9
Quote from: atanas on 11, June, 2020, 10:04:38@Николай Николов бих добавил, че е едно от уискитата което държи това ниво от доста години (дори и преди да вдигнат градуса ми харесваше доста). Често пренебрегвано като представител на Айла именно защото не е опушено, Буната 12 си остава много солиден малц за мен. Пробвай и силно опушените варианти. Не са лоши, но класическата 12-ка ми е любима. Наскоро бих една опушена 12-ка, мисля на Дъглас Лейнг - Old Particular серията. В началото не ме грабна, но като оставих шишенцето две седмици да поседи, на второ пиене направо ми отряза главата - страхотно се беше променило.
Аз имам 8 годишно Bunnahabhain, heavily peated, на Gordon&McPhail, но още не съм го опитал. До миналата есен се намираше у нас за 66 лв. и стотинки. Иначе от другите официални бутилки на Bunnahabhain на нашия пазар не помня да съм срещал нещо, което да ми грабне окото. Опушени или не. Говорим от септември, 2019г., когато "се прежалих" да си купя първите single malt уискита:)
Според мен тоя стереотип, че уискито от о-в Айла трябва да е задължително опушено, че и даже силно, е малко нелеп:)
Ако дестилерията иска и може да си "причини" разправията да превключва от опушен малц на неопушен и обратно, и произвежда качествен продукт на приемлива цена, това за мен са единствените критерии за избор.
10
Уиски / Re: Какво пробвахте последно?
Last post by atanas - 11, June, 2020, 10:04:38
@Николай Николов бих добавил, че е едно от уискитата което държи това ниво от доста години (дори и преди да вдигнат градуса ми харесваше доста). Често пренебрегвано като представител на Айла именно защото не е опушено, Буната 12 си остава много солиден малц за мен. Пробвай и силно опушените варианти. Не са лоши, но класическата 12-ка ми е любима. Наскоро бих една опушена 12-ка, мисля на Дъглас Лейнг - Old Particular серията. В началото не ме грабна, но като оставих шишенцето две седмици да поседи, на второ пиене направо ми отряза главата - страхотно се беше променило.
Pages1 2 3 ... 10