Whisky Forum Bulgaria

Уиски клуб => Други теми => Topic started by: Dobrev on 02, March, 2013, 11:16:16

Title: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 02, March, 2013, 11:16:16
Здравейте. Въпроса е имате ли представа с коя компания мога да изнеса уиски за европейския съюз. Оказва се че това е трудна задача. С един малц маниак от германия искаме да си разменим едни бутилки. Той може да ми изпрати от там неговите бутилки без проблем, но се оказа че аз не мога да намеря фирма с която да му пратя моята бутилка защото е акцизна стока и не искат да я транспортират.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: sharksfin on 02, March, 2013, 13:18:21
Освен акциза, алкохолът има и клас на опасност (ADR). По принцип никоя уважаваща себе си куриерска фирма няма да го направи. Няма значение, че става дума за вътрешнообщностен транспорт. С виното е по-лесно, защото е акцизна стока, но с нулева ставка.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: atanas on 02, March, 2013, 21:48:04
Цели бутилки никога не съм пробвал да пращам, но няколко пъти разменям по 3-4 30мл шишета с един норвежец и въпреки, че лелките в пощата мрънкат малко, реално нямат истинска причина да откажат. важно е да се опакова добре и да се натъпче с памука ако случайно се счупи нещо, да има какво да попие, за да не се прецакат разни други писма наоколо.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 04, March, 2013, 18:12:43
Зтранна работа. Дали във всички страни от европейския съюз нещата стоян по същия начин. Човека от Германия ми говори че не е имал проблеми с транспорта към други страни, но е имал проблеми с транспорт към Германия както е и този случай. Може би не трябва да казвам какво има в пакета. като цяло мисля че стоки към ЕС не подлежат на митническа проверка така че остава само да се доверят. Но не дай си боже да решат да проверят и ще ми отнесат бутилчицата. :(
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: sharksfin on 04, March, 2013, 18:26:11
Колега, да изпратиш нещо в рамките на ЕС е все едно да пратиш нещо от Варна до София. Проблемът е, че куриерските фирми не возят акцизни стоки и такива с клас на опасност извън границите на собствената си държава. Ако някоя фирма се надъха да го вози в границите на България, съвсем не значи, че ще го направи за същата пратка, само че за Германия примерно.
Причината е в договорките между компаниите членуващи в международните куриерски мрежи. За тези, за които съм информиран, съм на 100% сигурен, че не возят акцизни стоки.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 04, March, 2013, 18:35:19
Ясно. Остава вариант "Б" Да направим трампата на място. В средата на март мои приятели ще ходят до Франкфурт на изложение за климатизация и вентилация. Това ще е варианта да се срещнат там намясто с този човечец и да направят размяната. Това ок, но какво да прави дребния потребител като мен, който не винаги си намира нещата от БГ или ако иска да изтъргува някоя друга бутилка която не се намира навсякъде, с човек от друга държава. Трябва да има нещо като "Пратка с колекционерска стойност" за да се случат нещата.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: zidouble on 04, March, 2013, 19:33:51
Отиваш в Централна поща и го изпращаш като колет. Не пакет, а колет. Там имат митнически служители. За германия няма проблем, защото приема алкохол. Мога да напълня цял раздел във форума какви са проблемите на нашите пощи и от какво съм възмутен и как съм недоволствал, но това е решението. Колет и ти прибират повече пари вместо пакет. Това е от миналата зима насам.

ПС
Понеже си записал и внос в заглавието на темата. Там няма проблем. В EU пристигат без проблем с  БГ пощи. Има лимит за килограмите алкохол за внос. Има пощи /както са Royal Mail който забраниха изпращането на алкохол извън Англия от началото на Февруари тази година/ който не изпращат извън страните. Пратки извън ЕУ /май вече всички минават през митница/. Цакат те с ДДС, а и то вече май няма праг за който да не се плаща, но има вариант да се намали особено ако не е обявена сума. Ако нещо конкретно те интересува драсни, че ми е омръзнало да се занимавам с такива дивотии.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: sharksfin on 04, March, 2013, 22:23:21
колеги, майка ми от 30 години е началник на поща, аз работя от 5 години в куриерска фирма.
Накратко ситуацията е следната - след атентата в Бургас пощите категорично не транспортират абсолютно никакво количество течности - дори вода или Кока-Кола. Всяка пощенска администрация си има списък със стоки, които е забранено да се превозват, но течностите и алкохола фигурират навсякъде, даже и при нашите.. колетите се носят в пощата незапечатани и служителят на място проверява съдържанието. За куриерите вече ви казах.
единственото ви спасение е да направите някое и друго нарушение или да си потърсите някой неграмотен държавен служител, но аз не бих поел този риск
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: zidouble on 05, March, 2013, 02:04:59
sharksfin пощите не приемат течности от по миналата нова година, много преди атентата. Защо започнаха да не приемат течности ? Защото имаше едно писмо от превозвача, че били ставали поразии в чувалите им особено по Коледа. Ами за това има решение. Хайде да не описвам как процедират пощите в други страни. Това направо си е подтик да не ползват хората БГ пощите за да ползват куриери. Да си сменят превозвача брех, все едно няма гладни превозвачи. Относно 'списъка със стоки' аз съм проверявал в закона и наредбата им и няма такова изискване за алкохол. Мога да я изнамеря имаше я публикувана. Въпросните списъци са някакъв списък /в който е описано кой страни не приемат алкохол и всякакви други забранени предмети и вещества/ с един куп писма който внасят разни промени от рода на Испанските пощи молят да не се приема еди какво си от еди кога си и никой дори не ги е класифицирал. В Централна поща /в централната зала/ имат едни бележки /разбирай листове с принтиран списък/ залепени "не се приемат течности, алкохол и т.н." и когато ги попиташ аджеба защо няма тука подпис име или нещо подобно т'ва заповед ли е к'во е - не могат да ти отговорят :) Затова има митнически служител в централна поща в колетния им участък и той ще приеме такъв колет. Просто ако 2кг пакет ти излизаше 13 лева, като колет ще бъде да речем 25 /има ценорапис в сайта на пощите/. Естественно ще трябва да се разкара човек и до Централна поща, но там не съм попадал на много хора.


В заключение нещастниците сме ние, тъй като всеки един европеец може да отиде в пощата и да ти изпрати течност алкохол и каквото поиска, но понеже сме голям износител ние не можем да му изпратим и минерална вода, което е направо смешно.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: sharksfin on 05, March, 2013, 09:15:07
Пощите си смениха превозвача, но това няма връзка със забраната за превоз на течности. Не знам за чуждите пощи как е, но нашите пощи със сигурност не возят никакви течности. И това, дето виси в Централна поща, е заповед от министерството. Това, че не е подпечатана, да не те смущава. Всяка администрация е в правото си да избира вътрешни правила, по които да действа.
С куриерите е по-особено. Алкохолът не само е акцизна стока, но има и клас на опасност. По принцип има ограничени количества АДР, които всеки превозвач може да вози свободно, но повечето куриери не го правят. Причината е елементарна: малко от единия вид АДР + малко от другия и хоп - возиш бомба. И да - наистина е така.
Не знам как го смяташ, обаче геометричният център на Германия е на близо 2000 километра от Варна, респективно София, защото всички излизат през Русе и се движат през ЕС. Един камион харчи около 30 на 100 нафта ако е натоварен както трябва, а не празен или претоварен. Нафтата я знаеш как е, винетки, го бокс, пътни такси и пр също са цифра. Едва ли някой ще може да докара нещо на същите пари от Англия, както го кара и от София до Бургас примерно.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: atanas on 05, March, 2013, 09:59:25
Както казах вече, аз успешно съм изпращал (от централна поща в София) малки шишета с уиски. Мисля последният път беше в началото на октомври миналата година. Общо взето сценарият е както го описва Здравко. Отива се на гишето, лелките се суетят, аз ги убеждавам, че това го правя за n-ти път и всеки път имаме един и същ разговор. Те кандисват накрая и ме карат да напълня с памук кутията, че ако се счупи нещо да не стане сакатлък с останалите пратки в чувала (защото ги тъпчели в чували по 20тина кила). След това ме пращат при инспектора който да се съгласи. Обикновено е една жена, много разбрана, с която много лесно се комуникира. И всичко свършва не трето гише където плащаш (към 10 лв до Норвегия, която дори не е в ЕС, за 120мл. уиски).
Не мисля, че не е възможно да се праща, но може би ще е по-сложно с цели бутилки.
Колкото то Англия, Кралските пощи там спряха да пренасят алкохол (май само до Америка) наскоро. Не съм задълбавал в темата, но помня, че се вдигна голям шум във форума на малц маниаците.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: sharksfin on 05, March, 2013, 10:05:58
Royal Mail  в момента работят с GLS, та затова не превозват алкохол. Единствено за DHL не съм сигурен дали не возят.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: sharksfin on 05, March, 2013, 10:47:41
засегната страна съм дотолкова доколкото ако искам да си докарам нещо, бая зор ще видя. Просто обяснявам как стоят нещата по книга. Иначе нарушения винаги ще може да се правят. Аз лично не бих рискувал пратката ми да не пристигне. За внос на уиски има един много читав вариант, но там трябва да се поръча количество, 10ина бутилки не стигат.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 05, March, 2013, 12:00:40
Какъв е този вариант?
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: sharksfin on 05, March, 2013, 12:42:16
организираме се повечко народ, поръчваме нещо от някой онлайн търговец като например whisky.de, после намираме някой български превозвач с камион в близост до борсата и го ангажираме да докара стоката до посочен от нас адрес в България. И имайки предвид, че купуваме от търговец, сме спокойни, че уискито ще е добре опаковано.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 05, March, 2013, 15:01:42
:) Аз веднага си харесах няколко бутилки ;) от whisky.de
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: sharksfin on 05, March, 2013, 15:20:54
и аз съм си набелязал няколко. Ако не се съберем достатъчно хора, имам приятел, който пролетта или най-късно лятото ще пътува с кола насам. Срещу някой лев може да направи дъмпинг на родните превозвачи ;)
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Ardbeg on 05, March, 2013, 16:55:28
И аз се включвам !!!!
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: zidouble on 06, March, 2013, 03:01:41
Само да вметна, че whisky.de не са най-евтиния вариант за пазар. Аз съм взимал оттам, но поради друга причина и цената нямаше значение. Иначе забравете за притесненията относно опаковане от магазини за виски. Какви превозвачи, до какви борси, какво лято! Имам чувство, че не съм бил ясен относно превоза - една голяма бутилка излиза 2кг т.е. 8 лева + превоза до германски адрес, като зависи от покупката може да е безплатен, а ако са няколко бутилки цената е фиксирана. Този превоз е около 6 евро.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 06, March, 2013, 10:11:52
От къде си пазарувал. интересно ми е да се пробвам някой път с внос от някой сайт. И кои сайтове са относително добри като цени?
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 07, March, 2013, 09:53:52
Евала. Някой от тези магазини не са ми попадали досега. Някой аукциони изкарват доста интересни неща и понякога гледам има късметлии и се сдобиват с интересни неща не много скъпо. Интересен е момента в който реша да продам някоя от бутилките от колекцията ми. тогава дали аукционите ще са най-добрия вариант или трябва да търся някой магазин който да продава вместо мен с комисионна остава и другия вариант E-bay, но за там трябва да си натрупал история и ще  е трудно в началото. Някой от вас има ли опит с това?
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 07, March, 2013, 16:44:35
А как ги ползваш, като купувач или като продавач? и кои са аукционите които ползваш?
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: atanas on 07, March, 2013, 16:47:04
Бих добавил към списъка и www.masterofmalt.com. Те освен, че продават също са и независим бутилировач и имат добри цени. Мисля, че не е за подценяване и магазина на whiskybase. Те също имат линия от добри неща на сносни цени.

аукциони не съм ползвал, а от ebay не бих купил независимо от репутацията на продавача. все пак в момента вървят интересни неща по аукционите. Проверявам ги от време на време. Преди се бях навил да взема нещо от whiskyauction.com, но ми се сториха прекалено високи комисионните. Друг интересен аукцион е http://www.mulberrybankauctions.com/. Уиски секцията там се води от един малц маниак и поне малко ми дава доверие, защото напоследък много реномирани къщи се изложиха със съмнителни неща и практики.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 07, March, 2013, 20:18:02
А кои са тези аукционни къщи които са се поизложили. На кои може да се разчита така по ваш опит?
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: atanas on 07, March, 2013, 22:19:14
сега не се сещам за кои ставаше на въпрос, но бяха от най-известните английски къщи. Може да се разровиш на malt maniacs на facebook групата и ще излязат.
Тези двата които писах мисля, че са ОК, но пак казвзам, аз никога не съм купувал от аукцион уиски, та моето мнение не е много меродавно
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 07, March, 2013, 22:37:19
Забелязвам в различните аукционни къщи цените варират доста. понякога съм виждал неща продадени на половин цена спрямо цените например в www.thewhiskyexchange.com. а в аукциона от предния пост има доста интересни стари бутилки които никога не бях виждал до сега и то на не много високи цени.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 08, March, 2013, 13:26:50
А ти какви неща търсиш принципно, освен забелязах миниатюрки. Колекционираш ли нещо конкретно на някоя дестилерия или всичко което ти хареса отива "под ножа" ;) и имаш ли си колекцийка която може да видим ей така от любопитство
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: zidouble on 08, March, 2013, 15:32:50
DObrev ами да ти кажа миниатюрите са ми достатъчни за моя плитък джоб. Още повече, че в някой случай цената за тях е колкото на голяма бутилка, а дори и по-висока. За да не отнасяме темата ще пусна един линк на алкохола ми в друга. Принципно "под ножа" могат да бъдат максимум около 8 000. Просто горе долу толкова има към момента въобще бутилирани някога. Говорим за малт вискита.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 08, March, 2013, 18:33:40
Както не са много така не са и малко. Докато колекционираш, вероятно броя им ще расте а и от там живот и здраве колекцията ти. Пожелавам ти успех в начинанието.
Замислял съм се и аз за миниатюрки, тъй като е трудно да си купиш някое много скъпо уиски от големите бутилки, а като гледам е много вероятно да се сдобие човек с мини от същото уиски. Не че е много ефтино, но поне ще си го имаш на рафта. Някой ден със сигурност ще се сдобия с някое мини на нещо което иначе не бих могъл да си позволя, поне на този етап.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 12, March, 2013, 18:58:49
Като цяло в случая Моята бутилка отпътува за германия благодарение на един приятел който ще я закара. От своя страна, от среща ще ми се отблагодарят с 3 бутилки. Много е интересно когато човек е готов на почти всичко за да си достави нещо което наистина му прави удоволствие. Човека ми се примоли и нямаше как да му откажа. От своя страна той ще пропътува 100тина километра за да се срещне с моя приятел. Ето на това се казва себеотдаване за една добра кауза :)
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: atanas on 13, March, 2013, 09:11:31
Ами ще чакаме да кажеш и подробности по размяната :)
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 13, March, 2013, 13:44:06
Като цяло, един човек е гледал наличните бутилки на различните потребители в whiskybase.com и то конкретно за Glenfiddich Cask of Dreams

http://www.whiskybase.com/whiskies.php?merkid=7&whiskyid=30976

Видял е че аз имам 5 бутилки и ми се примоли да разменя една от тях за нещо от неговата колекция което му се повтаря. Не че ми се искаше, но не можах да му откажа. Тъй като Cask of dreams се продава само в щатите и се намира много трудно в Европа а той така ми се примоли и като знам колко е хубаво да намериш вариант да се сдобиеш с някоя бутилка която много искаш и да се получи, не можах да откажа в името на уиски манията. Та в крайна сметка стигнахме до следния консенсус. Аз изпратих една бутилка Cask of Dreams за Германия а той ще ми трампи 3 бутилки от неговите.

   1. Glenfiddich Snow Phoenix
http://www.whiskybase.com/whiskies.php?merkid=7&whiskyid=19148

   2. Glenfiddich Malt Master Edition batch 3/11
http://www.whiskybase.com/whiskies.php?merkid=7&whiskyid=28444

3. Glenmorangie Quinta Ruban
http://www.whiskybase.com/whiskies.php?merkid=54&whiskyid=664

Остава да се осъществи размяната. Чакам новини :)
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Ardbeg on 13, March, 2013, 14:50:40
Мноо яка трампа откъм цена на бутилките.БРАВО!!!!
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Dobrev on 13, March, 2013, 19:09:05
Мноо яка трампа откъм цена на бутилките.БРАВО!!!!

Като цяло са поизравнени нещата. Glenfiddich Cask of Dreams, много бързо качи цена в Европа, поради факта че се продава само в щатите и който както свари носи по самолети с риск да му начупят бутилките.
Последната цена която беше достигнал преди може би 2-3 седмици бе6е 195 паунда.
Glenfiddich Snow Phoenix се коитра за около 90-120 паунда а другите две уискита са по около 35-45 евро което заедно е около 70 паунда. т.е. нещата са поизравнени може би дори в негова полза в предвид че получава нещо което много иска ;) Иначе ако гледаме от гледна точка на първоначалните цени на бутилките още при стъпването им на пазара, определено неговите 3 са били общо два пъти по-скъпи от моята бутилка. Надявам се да минат нещата добре и човека да е доволен, а аз като цяло мисля че също ще бъда доволен от трампата в предвид това че исках да купувам някой ден още една бутилка Snow Phoenix при всички случаи, та така ми се получи идеално.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Preslav on 24, August, 2015, 18:41:48
Привет ! Имам приятел в Германия, който скоро се прибира с колата си.Иска ми се да му поръчам няколко бутилки уиски (3-4 бр.) но и двамата не сме наясно дали би имал проблеми на границата.Някой с опит да се изкаже тук ?
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: atanas on 25, August, 2015, 14:35:41
Принципът е, че всяка държава може да наложи някакъв лимит за внос на алкохол за лична консумация, но тези лимити не може да са по-малко от 10 литра високоалкохолни напитки, 90 литра вино, 110л бира. Не знам България дали е наложила лимит, но ако си до 10 литра при всички положения няма да имаш проблем.
Информацията е от сайта на ЕК, така че е вярна.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Preslav on 25, August, 2015, 22:03:19
Благодаря за отговора.Имам още една питанка.Чудя се дали безпроблемно могат да се изпратят тези миниатюри http://zinaf.net/whiskyforumbg/index.php?topic=256.0 в чужбина, по-точно на територията на Великобритания чрез БГ пощи или чрез пътуващ приятел/познат, с цел да бъдат продадени на аукцион.Част от опасенията ми са в това, че на тях може да бъде погледнато като антики, а на същите не им прощават на границата.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: atanas on 26, August, 2015, 16:37:50
До Англия не съм пращал, но до Норвегия не съм имал проблем при размяна на семпли. При всички положения трябва да ги отбележиш, че е "подарък" или нещо от сорта. Не би трябвало да е проблем. Най-добре обаче пробвай да ги пратиш с една от фирмите за доставки от Англия. Там нещата са по-добре канализирани и си мисля, че ще имаш най-малко проблеми. Предполагам, че може да се праща към Англия чрез тях, а не само да се докарва от там.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: Preslav on 26, August, 2015, 17:20:57
http://portokal.co.uk/calculator/?destination=uk
http://www.scotlandtobulgaria.com/#!bgtoscot/cgo4 - С тези дали ще стане? (по-скоро №2)
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: atanas on 27, August, 2015, 16:11:30
няма да е лесно и на двете пише, че не може алкохол да се праща. по-скоро трябва да се чуеш с тях на място и да се види как може да се заобиколи правилото. общо взето може да е пакетирано и да деклрарираш, че е нещо друго и така да стане.
Title: Re: Внос и износ на уиски
Post by: todoresqu on 02, September, 2015, 13:51:08
Все пак гледайте хората ви да не пътуват през Сърбия.