Whisky Forum Bulgaria

Уиски клуб => Други теми => Topic started by: Evgeni on 28, April, 2015, 09:50:36

Title: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 28, April, 2015, 09:50:36
Здравейте колеги!
Бях провокиран от темата за чашите за уиски на "Spiegelau" и реших да започна тази тема.
Според мен тя е много важна и досега някак малко ни убягваше. Естествено е най-сериозните разговори да са за "водата на живота", но съвсем закономерно си дойде и отмина темата за дестилериите, бутилките, та дори и музиката, която подхожда за уиски.
Сега е ред на въпроса за чашите!
Важни ли са! Защо? Какви са видовете и разновидностите на тези аксесоари. Кои фирми произвеждат чаши и какви? Какви са особеностите на различните видове чаши, техните положителни и отрицателни страни.
Предвид спецификата на темата, е добре да има и нагледни материали!
Нека да видим какво ще се получи, а то ще е полезно и за новите колеги от форума, и за тези, които са само "гости".
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: atanas on 28, April, 2015, 12:01:35
На снимката може да видите чашите, които използвам вкъщи.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/20810829/IMG_20150428_114404.jpg
Ако ги номерирам от ляво на дясно 1-2-3-4, ето какво мисля за тях:
1. Тази чаша не ми е особено удобна и много рядко я използвам. Може би е ОК само за много леки и срамежливи уискита, защото твърде затвореният и отвор концентрира по-добре аромата. Отворът обаче е прекалено тесен за мен за честа употреба и не ми е удобно да мириша от нея. Също така не е особено удобна и за отпиване.
2. Не знам дали защото съм свикнал с тази чаша, но за мен това е най-резултатната чаша от четирите и е чашата, която използвам за сериозно дегустиране. Просто всичко се получава много добре в нея. Още не съм открил друга, която да ми хареса повече, но пък и има няколко, които още не съм изтествал. Недостатък е крехкостта ѝ. Вече две чашки ми дадоха фира - едната се спука, а другата се нащърби по ръба (виновниците си знаят...)
3. Това е чашата, която използвам всеки ден. В нея се получава изключително добре дегустирането, а удобството за ползване в домашна или барова среда е неповторимо. Това е и чашата, която избрахме за класовете на whisky experience bulgaria - точно по тези причини. Недостатък - за мен е една идея по-голяма за малки семпли и затова не мога да я използвам за сериозното си дегустиране, защото понякога разполагам с 10-15мл, а те просто се губят в нея.
4. Отскоро имам това мини подобие на Гленкерна. Първо ми се стори посредствено, но след като направих няколко дегустации в него взе да ми харесва доста. Преодолява горепосочения проблем и ако гърлото беше с около 3-4мм по-тясно щеше да е супер.

Чашите които искам да пробвам са:
Classic Malt Glass - вярвам, че понеже е по-отворена от номер1 може би ще е конкуренция на номер2
Bugatti Kelch
Spiegelau
последните две са с леко отваряне отгоре, което ми е интересно да видя как ще се държи.

Title: Re: Чаши за уиски
Post by: sharksfin on 28, April, 2015, 20:47:58
аз ползвам два вида чаши:
- Glencairn
- кристален тъмблър, който буквално не су знае годините
Колкото и еретично да ви прозвучи, според мен от втората чаша уискито има много по-добър вкус. Особено шери уиски
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: z-imaging on 28, April, 2015, 21:10:34
ух насъбрал съм какви ли не по форма и размер чаши, от фестивали, дестилерии и комплекти бутилка с чаша... от всичките ползвам обаче стандартния Glencairn
не се бях сещал когато опитвам нещо 10-15мл да го сипвам в по-малка чаша, добра идея е, ще пробвам  dram
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Dobrev on 01, May, 2015, 16:34:00
От тези 4 вида съм пробвал 2 и 3, поне визуално номер 2 ми прилича на една чаша в която пих семпли в берлин в един магазин. чашата събираше 2cl, и ми се стори точно по мой вкус. много ме беше яд после, че не си взех такива чаши от там, но вече бая се бях охарчил по темета и ...така.
Ако има от къде да взема поне една такава чаша като за начало, ще съм много благодарен.
Та ако някой има подобна и може да я сподели с другарче, може да се спазарим нещо ;)
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Evgeni on 06, May, 2015, 09:52:45
Ето и моите чаши.
От ляво надясно:
1.  "Glencairn" - идеалната чаша за ежедневна употреба, а и не само за това. Удобна, тежка, стабилна, здрава и с много качествено стъкло, което осигурява отлична визия. Може би единствения недостатък, по отношение на мен е, че не е със столче. Малко ми е несъвършено хващането и възможността за въртеливи движения при аерирането на уискито. Но това пък я прави здрава и стабилна. Другото и предимство е, че може да се намери навсякъде. Има и калъф за две чаши, та спокойно може да се носят навсякъде.
2. Класика! Изключително добра и удобна чаша, с перфектна форма и обем. Недостатъкът й е, както вече Наско отбеляза, че е много крехка. Много лесно се чупят, особено в съдомиялна. Аз бих добавил още два недостатъка, а те са, че е много лека, което създава малък дискомфорт в ръката, и е много рядка. Освен че се намира рядко, е и доста скъпа.
3. Предишната чаша, но с капаче. Това я прави идеална за сериозни дегустации. Не случайно стойностните дестилерии предлагат такива чаши с тяхната марка.
4. Много приятна чаша! Не е за сериозна дегустация, но е много ефектна и идеална за ежедневна употреба. Удобна, здрава и от добър материал. Недостатъците са, че малко повече е стеснена в горния ръб и не се намира често. 
5. Отлична чаша! Само преимущества и поне аз не мога да се сетя за недостатъци. "Luigi Bormioli" - много високо качество на стъклото, изключително здрави, тежки, стабилни, отлична визия, много удобни, лесно се намират и не са скъпи. Леко конусовидно столче, което е много удобно при хващане. Капачетата от предишните чаши стават и на тези.
6. Чашите на "Spiegelau", за които имаше специална тема. Много са добри и качествени, но на мен са ми малко големи. Удобни за хващане с много удачна и ефектна форма. Също конусовидно столче.
7. Много интересна и добра чаша, въпреки че е малко странна. Качество на "Bohemia" със всичките преимущества, които носи този факт. Малко и е високо столчето, но са много удобни и стъклото е първо качество. Много стилна чаша. За съжаление не се намира, тъй като представителния магазин, от който ги купих, затвори преди 5 години, а не съм ги виждал на друго място. 
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Black Scorpio on 30, July, 2015, 02:36:46
Наскоро подарих на скъп човек комплект (http://www.thegreenhead.com/imgs/xl/final-touch-relax-cognac-brandy-glasses-xl.jpg) такива (http://s1.thcdn.com/productimg/0/600/600/05/10768105-1363619886-462156.jpg) чаши (http://ecx.images-amazon.com/images/I/51dws9-ugBL._SL1000_.jpg). По принцип, са предназначени за коняк, но вероятно стават и за уиски. Определено са ефектни, направени са от някакъв вид олекотено стъкло (не разбирам особено от чаши), но рядко се ползват у нас, най-вече поради огромните им размери. :)
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Preslav on 30, July, 2015, 15:19:50
Игнорирайте марката!  Чашката се оказа сполучлива за мен.Много е малка - от дъното до ъгъла на стесняване се събират едва 18 мл., което я прави идеална за дегустации на по-малки количества.Не съм измервал вместимост, но 50 мл. заемат повече от половината.С този размер усещам, че получавам и помощ в мярката: като посегна за пети път към бутилката, решавам че е време да се приключва, а всъщност са изпити само стотина милилитра.За габаритите си това е много стабилна и удобна чаша.Навсякъде   се продава в кутия заедно с бутилка ракия и ако имате познат в някой бар/ресторант/магазин може да се спазарите за цена без шишето.Има я и в няколко обяви в олх.Като цяло  не мога да изтъкна големи недостатъци.Бих се радвал и ако някой друг реши да пробва и да сподели впечатления.Според мен си струва.
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Evgeni on 30, July, 2015, 22:02:59
Скоро на едно тържество пих пещерска гроздова в такава чаша и не беше много зле! Специално с пещерската, предвид качеството й, си партнира добре. Съотношението с оригиналния за нея продукт е съразмерно, но за уиски не мисля че е така. Като форма е по-скоро прилична, но като изпълнение не става. Груба, недодялана и евтина. Лошо турско изпълнение със всички съпътстващи от това недостатъци. Иначе замисълът й въобще не е лош. Друг производител би могъл да направи нещо много интригуващо от този проект!
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Preslav on 31, July, 2015, 01:06:23
За съжаление недостатъците, които посочи Евгени са факт.Благодаря ти че помогна за това, колега.Въпреки това обаче мисля, че беше прекалено критичен.Не във всяка чашка могат да се сипят 10 мл. и нещо да се получава.Точно тук тази изпъква.Да не забравяме, че много уискита също не са съвършени.Иначе идеята друг производител да измайстори нещо от това е супер.В кръга на шегата да кажем, че чашката е перфектният избор за 18 годишното нокандо  :)
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Evgeni on 31, July, 2015, 09:48:02
Пак трябва да се съглася с коментара!
Най-вероятно съм бил критичен повече отколкото трябва, но просто грубите стъклени чаши са ми силно антипатични.
А иначе предложението за комбинация с Knockando 18 е много удачно и оригинално!
И в крайна сметка, както по отношение на уискитата, така и по отношение на чашите, всичко е доста индивидуално. Стига да се харесва от този, който я ползва, да му е удобна и функционална, значи за него тя е перфектната чаша.
Чашата за уискито е като подходящата рамка за картината и правилния костюм за конкретния човек, и ако има дисбаланс, нещата не стоят добре и не се получава перфектния резултата, но ако са в хармония, всичко си идва на мястото!
И като стана дума за по-малки чашки, се сетих за тази, която Наско показа и открих подобна в сайта на Laphroaig: http://www.laphroaig.com/shop/product.aspx?ShopItemID=44.
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: atanas on 31, July, 2015, 12:14:06
Това е моето решение за 10-15 мл.
Не е евтина чашка,  но е приказка, а и всеки Приятел на Лафройг би се изкушил да си я вземе. Моята я платих с точки от изпити бутилки
(http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/31/f57539755a13b2606b96d9f66c7a90b4.jpg)

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Preslav on 31, July, 2015, 13:18:59
Тази последната изглежда идеална.Това също изглежда много добър вариант, но предполагам че го няма в България. http://www.htfw.com/glassware-decanters/whisky-glass/mini-dram-whisky-glass
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Evgeni on 31, July, 2015, 14:13:13
Не знам дали е от изображението, което може да не е много реалистично, но тази чаша ми изглежда прекалено тясна и издължена. Струва ми се неудачна за дегустиране. То и за обикновено пиене няма да е лесна за употреба.
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Preslav on 31, July, 2015, 14:16:25
Изображението е такова.Когато се кликне на него, излиза реалната форма.Много красива чаша.
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Evgeni on 31, July, 2015, 14:25:48
Да.
Наистина много приятна чаша!
Имам само едно притеснение, но то пак може да се дължи на изображението. Този "конец" /удебеляване/ на горния ръб, малко ме съмнява, но може в действителност да не е така.
Хубава чаша! Дали може да се намери отнякъде?
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Izmamnica on 31, July, 2015, 20:37:13
Не знам дали е от изображението, което може да не е много реалистично, но тази чаша ми изглежда прекалено тясна и издължена. Струва ми се неудачна за дегустиране. То и за обикновено пиене няма да е лесна за употреба.

Досега не бях виждала тази чаша. Много е хубава ! :) Ако няой тръгне да поръчва да не ме пропуска. Мерси :)
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Famous on 09, November, 2015, 13:06:02
Някой може ли да ми помогне, като ми каже, откъде в България, мога да си намеря стъклени капачета за чаши, като на горепосочените снимки приложени от Евгени?
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Evgeni on 09, November, 2015, 15:18:55
Много труден въпрос! Аз поне не съм виждал, но може някой от колегите във форума да знае нещо по въпроса.
Работещите варианти са два: Някой собственик на капаче да ти го подари, защото чашката му вече се е счупила, както обикновено става, или да си поръчаш по интернет.
Успех!
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Famous on 09, November, 2015, 16:00:56
Наистина ще се окаже трудна работа, но ще потърся още малко в БГ и накрая ще ги поръчам от интернет. Но като стана дума за тези стъклени капачки, в снимки в интернет съм виждал те да имат нещо като продължение влизащо в самата чаша. Всъщност за какво служи то?
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Branko on 09, November, 2015, 18:50:21
http://aste.catawiki.it/kavels/3310521-karuizawa-whisky-glass-set-of-10 Eто какво намерих,аз по въпроса
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Evgeni on 14, March, 2016, 13:47:00
Ето още малко информация по темата.
http://www.islay.ru/base/whisky-glass/
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: todoresqu on 14, March, 2016, 15:46:50
Абе, Евгени, тия чаши са само за уиски от остров Айла, а Балантайна в какво да го сипвам?
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: atanas on 14, March, 2016, 16:52:23
Абе, Евгени, тия чаши са само за уиски от остров Айла, а Балантайна в какво да го сипвам?
У наше село Балантайнсо го сипваме y това:

(http://www.mira-n.net/images/emailirani/New%20Folder/IMG_4783.png)
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Branko on 14, March, 2016, 20:25:12
 ??? :o ::) ;D  :)) :)) :)) :)) :)) :)) dram
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Evgeni on 15, March, 2016, 10:17:10
Тошко, ти си известен с почитанието си към "Ballantine's"-а, но така и не можа да ме запалиш по него. Дори и след допира ми до прословутия 17 - годишен представител. Иначе, уискито не е никак лошо и ако няма подходящи чаши, мисля че спокойно може да се пие и от бутилката. Единствения проблем за това са тези неприятни дозатори, които с право не харесвам.
А сега по темата. Открих едни много любопитни чашки: http://shop.gamaelit.bg/product/komplekt-chashi-za-uiski-les-universels-2br-rjfytff#ad-image-0 , но за съжаление са доста скъпи!
Title: Re: Чаши за уиски
Post by: Evgeni on 15, March, 2016, 10:31:45
Ето още нещо интересно: http://dendom.com/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/28-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1%87%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8.html .
Статията е общообразователна и предполагам ще е полезна на колегите, които са в етапа на първоначалното натрупване на познания, а и не само на тях. Има и интересна снимка в началото на материала, която е с различни и любопитни варианти на чаши.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 07, June, 2016, 13:03:46
Покрай разглеждането на продукти на "Aberlour", попаднах на една интересна чаша, която предлагам на вниманието Ви.
За пръв път я видях на феста през месец март, тази година, и определено ми хареса. На всичкото отгоре е доста удобна и функционална. За съжаление не съм я виждал по магазините, иначе бих си я купил за ползване вкъщи. Интересното е, че за различните състояния и настроения на човек, който е решил да си сипе една "глътка", импонират различни видове чаши. Поне при мен е така.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 07, June, 2016, 16:55:22
Пробвал съм я тази чашка и е чудесна за пийване.
Ако я имах бих я ползвал за ежедневна употреба наред с гленкерна.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 08, June, 2016, 14:49:46
Ето нещо интересно. "Перфектната уиски чаша"!
http://cardinalspirits.com/market/whiskey-glasses
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 08, June, 2016, 16:56:13
Интересно, турска чашка за чай. Явно братята отвъд Босфора си знаят работата.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: borkko on 09, June, 2016, 14:51:36
Като чашата на Aberlour съм виждал и я ползвам на работа 8), но брандирана от Zacapa. Предполагам се предлагат в подаръчен комплект по коледните празници.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 10, June, 2016, 14:34:00
На феста точно такава чаша на "Zacapa" видях.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 01, July, 2016, 09:51:38
Ето още малко чаши.
Някои от тях са екзотични, а други аристократични, но важното е, че има чаши за всеки вкус и настроение!
Любопитен съм, дали някой е пробвал чашата на "Riedel" и ако е така, какви са му впечатленията от нея?
http://www.houzz.com/photos/products/query/Riedel-Sommeliers-Single-Malt-Whisky-Glass
http://www.whiskynotes.be/2015/whisky-news/the-best-whisky-glass/
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 26, October, 2016, 10:19:51
Вчера в "HIT" видях нещо интересно - "Bowmore 12 Year Old" в подаръчен комплект с една чаша. Чашата е хубава и интересна, и от "Bowmore" си я ползват, но не си я купих, защото не ми хареса цената. Все пак 73 лева си е много.
Не можах да намеря изображение и затова прикачвам подобните, които намерих. Едното е стария дизайн на дестилерията, а другото е на бутилката, която видях, но тя е с една чаша, а не с две, както е на снимката.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 26, October, 2016, 15:32:34
Аз съм виждал по-тумбест вариант на тази чаша (пак брандиран с тази дестилерия).
Много ми е интересно как е мирисането с това голямо разгръщане на горната част.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 26, October, 2016, 15:33:41
Все пак 73 лева си е много.

Евгени, ако намериш вариант с две чаши ще се комбинираме. Тъкмо ще ги тестваме сериозно с течността от бутилката :)
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 27, October, 2016, 11:07:47
Трябва да потърсим! И аз съм любопитен да я тествам.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 27, October, 2016, 17:01:39
Както е казал народа - Който търси, намира!
В уиски каталога на Метро този "Bowmore" е 63.59 лева, което си е с 10 лева по-евтино. Има и други интересни неща на приемливи цени.
http://catalogues.metro-group.com/metro-blghariia/whisky-metro-poshcha-22/page/8-9?cid=bg%3Anl%3A149456962187%3A2016-10-27
За съжаление на мен и Наско, комплекта си остава с една чаша!
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 03, February, 2017, 10:43:26
Его още малко информация за една от любимите ми и най-често използвани от мен чаши: http://moreselection.bg/newsite/product.php?id_product=198 . В страницата има описание за нея, а чашата наистина е много добра. 
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 03, February, 2017, 13:57:01
Добра е и цената, но нямат наличност май в момента.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: tomekki on 03, February, 2017, 17:42:10
Gleincarin и Копита си остават най- добрите за мен чаши.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: malty minion on 03, February, 2017, 21:25:39
snifter glass :)
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 06, February, 2017, 09:44:39
За наличности не знам, защото не съм проверявал. Преди 3-4 години си купих две кутии и си имам достатъчно от тях, тъй като въпреки честата им употреба, няма счупени /да чукна на дърво/. Доста са здрави.
А иначе "Gleincarin" и "Copita" са си едни от безспорните лидери и се радват на всеобщо уважение и употреба. Просто е добре човек да има някакъв, дори и минимален избор в тази област. Чашата способства за индивидуализиране и прецизиране на възприятията, съобразно конкретното уиски, и най-вече, според конкретното настроение на дегустатора. Има си тръпка, когато почнеш да избираш уискито, което те привлича в момента и избора приключи с конкретната чаша, в която искаш да го "настаниш", и то да се чувства уютно.
Ето и още малко информация по конкретната тема, с която поне може да се поглезим и да си "порадваме окото":
http://www.scotchwhiskyglass.com/copita.htm

http://www.whiskyrant.com/whiskey-glasses-nosing-copita-and-tumblers/

http://whiskyglass.ca/index.php?main_page=index&cPath=1

http://www.maltmaniacs.net/e-pistle-2007030-whisky-glasses-a-study/

https://www.wineware.co.uk/the-glencairn-official-whisky-tasting-nosing-copita-glass-cap

 https://www.amazon.com/GLENCAIRN-SCOTCH-WHISKY-COPITA-GLASS/dp/B0054D876C/ref=pd_bxgy_79_img_2?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B0054D876C&pd_rd_r=7RNDHV9H6HH6CXGW8XCZ&pd_rd_w=YfSQR&pd_rd_wg=InY4j&psc=1&refRID=7RNDHV9H6HH6CXGW8XCZ
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 06, February, 2017, 15:38:16
И още нещо интересно: https://www.thewhiskyexchange.com/c/398/tasting-glasses
Тук освен чашите, които сме коментирали има една, която много ме впечатли и съм я прикачил на снимката. Това се казва чаша! Де да можеше да се намери отнякъде, за да се пробва. Ще е страхотно преживяване да се върнеш един век назад във времето!
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: tomekki on 07, February, 2017, 13:51:16
В уестърните на Хауърд Хоукс, изморените герои го пият директно от шишето, а в модерните произведения на Тарантино - от пълни догоре чаши.  А в американския полицейски сериал “Военни престъпления” – шефът го пие от буркани или чаши за кафе. Във филма 007 Скайфол, последният Джеймс Бонд, Даниел Крейг го сервира в кристална чаша за сок- добре че поне смениха водката с 50 годишно уиски Макалън (Macallan 1952). Доста изкривяват представата на обикновения консуматор за уиски чашата и каква трябва да бъде за максимум наслада (http://www.thinkwhisky.com/history/whiskey-glasses).
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 07, February, 2017, 14:18:17
Така си е! И затова държим толкова на чашите.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 01, April, 2017, 13:00:49
На феста /31.03.2017г./ има щанд на "Riedel" със страхотни предложения. Някои оферти са с намаление от три пъти. Е, все пак трябва да се има предвид, че намалението е от доста висока сума, тъй като цените за качествените продукти на марката са съответни и на качеството им. Намалението на чашата им за уиски е от най-големите и тя вместо за 45 лева се предлага за 15 лева. На щанда може да се тества чашата, така че всеки желаещ може да я пробва.
Аз се възползвах и съм доста впечатлен. Много интересна и качествена чаша, с коренно различна концепция от другите "tasting glasses", с които съм свикнал. Безупречен и качествен материал, издължено и цилиндрично тяло, силно отворено в горния край. Тестът беше успореден, като я съпоставих с "Glencairn", а течността в чашите беше 7 годишно ирландско уиски, с отчетливи и ясно изразени плодови нюанси.
Определено имаше разлика в усещането при дегустацията с двете чаши. Ароматът с "Riedel" беше много по-отворен и без спиртни нотки, които са неизбежни при младите дестилати. На вкус уискито в тази чаша беше по-леко, по-меко и по-ефирно. Това, което ми се изгуби от варианта с "Glencairn", беше комплексността на възприятията и дестилата, както и отчетливостта в характера на уискито.
Изводът: Чаша, която си заслужава човек да има в колекцията си! Изключително качествен продукт, резултат от много опит и интелектуален труд, докосването до който дава несравнимо удоволствие на сетивата.
Факти: Представена е през 1991 година.
Мнение: Чашата е много подходяща за млади дестилати и за много отлежали уискита, както и за такива с висок градус, тъй като нейната форма се явява като реактив за "отварянето" на питието.
Съвет: Не се препоръчва миене в съдомиялна машина, а само ръчно. 
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 05, July, 2017, 11:04:33
Ето какво открих вчера в "Метро". Комплект от две интересни немски чаши на цена то 11 лева. Качеството е доста добро и чашите са хубави, макар и малко големи, според мен. Столчето изглежда несъразмерно малко, но въпреки това чашата е стабилна, тъй като материалът е качествен и тя тежи.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: borkko on 11, October, 2017, 11:03:25
Ето интересно предложение за чаши:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=127&v=higdn4aXF-M (https://www.youtube.com/watch?time_continue=127&v=higdn4aXF-M)
(https://huckberry.imgix.net/store/brand_metadata/000/000/820/heros/original/norlan_hero.jpg?auto=compress%2Cformat&cs=tinysrgb&fit=clip&h=416&w=570)

А днес прочетох, че пускат Black edition, чашата има за цел да елиминира влиянието на цвета на уискито при сляпа дегустация.
(http://media.werd.com/wp-content/uploads/2017/10/norlan-vaild.jpg)

https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/16382/norlan-debuts-black-glass-for-blind-tasting/ (https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/16382/norlan-debuts-black-glass-for-blind-tasting/)

Това е сайта на компанията:
https://www.norlanglass.uk/products/norlan-glass-vaild-black-edition (https://www.norlanglass.uk/products/norlan-glass-vaild-black-edition)

Ето и едно Unboxing видео:
https://www.youtube.com/watch?v=IbgXDqtHuz4 (https://www.youtube.com/watch?v=IbgXDqtHuz4)


Цената на чашите не е малка, но биха били сполучлив подарък.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 12, October, 2017, 09:38:45
Наистина интересна чаша!
Чудя се, какво ли има в нея, та е толкова скъпа?
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: borkko on 12, October, 2017, 12:16:20
Наистина интересна чаша!
Чудя се, какво ли има в нея, та е толкова скъпа?
Маркетинг, дизайн и най-вече пазарна ниша за продукти от такъв тип. Така си го обяснявам аз. С високите цени на уискито идват и високите цени на аксесоарите. От 2015г. до момента са продали над 200 000 чаши, което не е малко и явно им дава повод за второто поколение.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 12, October, 2017, 16:48:27
Наистина много интересен феномен.
Щом имат клиенти и продуктът им се търси, значи са намерили верния подход и изразни средства.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 10, November, 2017, 12:51:07
Да се похваля с какво се сдобих вчера, най-неочаквано и от неподозирано място. Много приятен продукт, но за съжаление чашите бяха само две.
Според производителя са за порто и шери, според българския търговец са за ракия, а аз мисля че спокойно могат да бъдат използвани и за уиски.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 18, December, 2017, 14:02:11
Ето и още едни чашки, които изглеждат интересни и удобни.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 31, January, 2018, 16:36:32
От немай къде се разрових в OLX. Просто от любопитство, тъй като един познат ми се похвали, че си купил чрез сайта нещо интересно и евтино.
Наистина имаше интересни неща и докато ги разглеждах падна голям смях!
Има всякакви странни продукти, като празни бутилки от уиски, някои обявени като колекционерски, както и кутии от бутилки от уиски, но това е направо жестоко:
https://www.olx.bg/ad/1996-g-otlezhalo-22-god-ryadko-originalno-uiski-commander-butilka-ID7eS5j.html#40af7129f4

Ето и един наистина интересен аксесоар, който много трудно се намира, особено на прилична цена:  https://www.olx.bg/ad/kana-za-uiski-teachers-ID7akqr.html#34c546bc12 Заслужава си!
Ето и нещо по темата:
https://www.olx.bg/ad/chashi-za-uiski-ID72PS5.html#2a1e6cd0e1
https://www.olx.bg/ad/nova-litsenzirana-chasha-za-uiski-stormtrooper-ID6Q0PZ.html#34c546bc12
https://www.olx.bg/ad/nova-luksozna-chasha-za-uiski-s-forma-na-diamant-za-zasluzhili-momcheta-ID6Rb7D.html#34c546bc12
Трябва да се четат описанията, защото някои от тях са направо разтърсващи.

Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 01, February, 2018, 08:50:10
Точно в такава каничка обичам да си пия Тийчърса

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 01, February, 2018, 09:29:52
Цената е направо смешна за този толкова рядък продукт, който всеки почитател на добавянето на вода трябва да има.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Skye on 01, February, 2018, 10:22:52

https://www.olx.bg/ad/nova-luksozna-chasha-za-uiski-s-forma-na-diamant-za-zasluzhili-momcheta-ID6Rb7D.html#34c546bc12
Трябва да се четат описанията, защото някои от тях са направо разтърсващи.

Ей тая направо изби рибата :)) почвам да си търся "качествено масивно бюро" :)
А заглавието "НОВА Луксозна чаша за уиски с форма на диамант за заслужили момчета" , плаче за Истанбулската Конвенция ;)
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 01, February, 2018, 13:56:32
Цената е направо смешна за този толкова рядък продукт, който всеки почитател на добавянето на вода трябва да има.
Ама тази не е за вода, а за уиски

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 01, February, 2018, 14:12:16
Наистина голям майтап!
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 20, March, 2018, 09:30:16
Ето един майсторски клас от предстоящия фест. Такъв клас се прави за пръв път и е точно по темата.

http://whiskyrumwine.com/%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5/


Зала
 Мадара

Цена 40
лв

Час
 начало:
16:00

Час
 край:
17:00
 


RIEDEL

Майсторски Клас 24.03.2018

„Ром и уиски. Как да получим всичко, за което сме платили? „

Лектор:Ясен Панов,

Сравнителна дегустация на ром и уиски с най-подходящите чаши.
Ще се дегустират:
The Balvenie Dubble Wood 12YO
 Highland Park 12YO
 The Dalmore 15YO
 Santiago de Cuba Anejo
 Don Q Anejo
Тatratea
 
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: vutzov on 21, March, 2018, 10:38:14
Преди малко видях на ФБ стената на приятел следната чаша. Ще ме извинят колегите съфорумци, ако вече е била споменавана, като аз не я помня:

https://uk.norlanglass.com/

35 до 54 GBP за две чаши. На мен ми създават усещане за стил и изглеждат здрави (вкъщи вече ми изчезват безследно няколко Glencairn-a) и добра визия за потенциално добра nosing glass. Към момента не планирам поръчка :-).
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Skye on 22, March, 2018, 10:56:06
Мисля, че borkko беше постнал същата чаша.
А иначе, при тая цена, и на мен не ми е в списъка с покупки...поне до следващото ни европредседателство :)

Ето интересно предложение за чаши:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=127&v=higdn4aXF-M (https://www.youtube.com/watch?time_continue=127&v=higdn4aXF-M)
(https://huckberry.imgix.net/store/brand_metadata/000/000/820/heros/original/norlan_hero.jpg?auto=compress%2Cformat&cs=tinysrgb&fit=clip&h=416&w=570)

А днес прочетох, че пускат Black edition, чашата има за цел да елиминира влиянието на цвета на уискито при сляпа дегустация.
(http://media.werd.com/wp-content/uploads/2017/10/norlan-vaild.jpg)

https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/16382/norlan-debuts-black-glass-for-blind-tasting/ (https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/16382/norlan-debuts-black-glass-for-blind-tasting/)

Това е сайта на компанията:
https://www.norlanglass.uk/products/norlan-glass-vaild-black-edition (https://www.norlanglass.uk/products/norlan-glass-vaild-black-edition)

Ето и едно Unboxing видео:
https://www.youtube.com/watch?v=IbgXDqtHuz4 (https://www.youtube.com/watch?v=IbgXDqtHuz4)


Цената на чашите не е малка, но биха били сполучлив подарък.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 22, March, 2018, 11:26:41
Помня като излезе разбуни духовете сред уиски ентусиастите. За мен естетически е много добре направена, а сърцевината е базирана на изпробвани вече форми. Единствено ме притеснява, че седи малко дебела горе и не знам как ще се усеща при отиване. Аз обичам да усещам ръба на чашата. Може да се окаже, че е супер и в това отношение. Ако някой спечели от тотото и си я вземе да сподели.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: vutzov on 23, March, 2018, 19:31:50
Мисля, че borkko беше постнал същата чаша.

Да, сега си припомням, че е поствана вече. За мен е очевидно, че съм побързал да я забравя заради нетипичната цена :-).
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: sharksfin on 26, May, 2018, 20:00:04
бях се засилил да купувам кристален Glencairn, но като гледам как намаляват стандартните ми чашки...
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 28, May, 2018, 11:06:12
Здрасти, колега!
Къде се беше изгубил?
Един път съм опитвал с кристален Glencairn и нещо не се впечатлих много. Сигурно е чисто индивидуално усещането, но очевидно съм свикнал тази форма да я асоциирам с определени изживявания, които са насочени към стандартния вариант. Кристалния ми стоеше малко груб и доста по-тежък, което е напълно нормално, но ми наруши възприятията от напитката.
Наскоро правих инвентаризация на запасите ми от чаши и установих че имам сериозни количества от брандиран Glencairn от уиски фестовете. Явно това е работещия метод за запасяване - посещаваш двата ни феста и трупаш запаси.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: sharksfin on 28, May, 2018, 19:53:49
не можех да се логна, та така няколко години. Имам няколко кристални тъмблъра и право да си кажа - по-обикновените уискита си пасват в тях като шамар зад врат
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 02, November, 2018, 22:05:40
Днес видях това ревю за нова уиски чаша. Този известен белгийски блогър я счита за неговата нова любима чаша (Бугати е тази която предпочиташе досега).
https://www.whiskynotes.be/2018/whisky-news/perfect-measure-whisky-glass/
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Skye on 04, November, 2018, 17:27:00
Мотая се в Сердика мол...Тази първата, много прилича на това, което Наско е постнал. Едва ли е същото качество, но на форма и размер е екстра (мисля, че на мастър класовете бяха същите). Имат и Glencairn в същия магазин.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 04, November, 2018, 19:13:39
Тези чашки са ми любимите за дегустиране имам винаги вкъщи от тях
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 05, November, 2018, 14:01:42
Цените не са лоши, но по-изгодно е човек да посещава фестовете. Хем си дегустира, хем си тръгва с чаша.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: sharksfin on 05, November, 2018, 20:11:42
ами да - всеки ден поне по един билет - хем кредитите са достатъчно, хем и чаши ще има
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 06, November, 2018, 12:08:41
Абсолютно си прав и докато билетите бяха на по-поносими цени, точно така правех. Тридневен фест - три билета, двудневен фест-два билета. И чаши и кредити, с които черпех колеги, когато някой закъса, и винаги ми оставаше поне един, за да го приложа в архива на феста.
Добри времена бяха и вече спокойно можем да кажем "Като в доброто старо време", когато и дозите бяха по една унция. Това е сериозно доказателство, че двата феста вече са се утвърдили и са заели своето достойно място в уиски календарите ни.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Sirakoff on 06, November, 2018, 22:12:19
Днес видях това ревю за нова уиски чаша. Този известен белгийски блогър я счита за неговата нова любима чаша (Бугати е тази която предпочиташе досега).
https://www.whiskynotes.be/2018/whisky-news/perfect-measure-whisky-glass/
Като гледам основната част, в която е съдържанието, е точно като гленкерн-а по форма и размер. Просто е на висок стол. Лично на мен ми е малко префърцунено с толкова висок стол чаша за уиски.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: vutzov on 08, November, 2018, 20:10:35
Мотая се в Сердика мол...Тази първата, много прилича на това, което Наско е постнал. Едва ли е същото качество, но на форма и размер е екстра (мисля, че на мастър класовете бяха същите). Имат и Glencairn в същия магазин.

Пуснах надписа на Порто чашата в Гугъл и излязоха на цена 21.60 за кашон (3.60 на бр.) в голям дистрибутор sbb, който има бази в доста градове. Чух се с тях имат и могат да се вземат на място, просто с трафика във Варна не мога да стигна до там. В идеалния случай ще са като в старите фестове имам подобна от 2014 мисля. На мен са ми супер удобни и здрави. Виж в Гленкеърн не знам дали да инвестирам повече няколко имам missing in action, едната аз счупих докато я миех, за останалите никой не ме уведоми какво се е случило, но сам видях, че са доста крехки.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Skye on 09, November, 2018, 08:30:51
Благодаря за информацията! Офисът им в София е близо до нас, със сигурност ще мина.
Като идваш пак в София за феста, пиши да ти взема и на теб, за да не се разкарваш във Варна :)
Поздрави на варненската група! dram
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: vutzov on 15, November, 2018, 20:35:58
Поздрав приет  dram,

Стигнах до склада за чашите и имам едно кашонче вече. Имам 5 подобни от Фест 2014 и реших да предложа сравнение:

Стъклото на новите е видимо по-тънко, вероятно да са по-малко здрави. По-тънкото стъкло е обаче почти перфектно като прозрачност и гладкост. Тези от Фест 2014 са една идея замъглени и набраздени (дано не използвам силна дума, просто се вижда посоката на въртене при изработката). Видях, в някои от постовете че някой блогър беше изтеглил чашите си и реших и аз да го направя - 83гр новата срещу 124 за старата при абсолютно еднакви размери, което дава на старата по-добро усещане разбира се в ръката. От склада казаха, че и двата модела са техни, като тези с дебелото стъкло не ги продават от 2 години.

Като цяло перфектна покупка и ще си стоят в кашончето за някое по-мащабно домашно уиски събиране, а тези дни май предстои такова  :).

Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Skye on 16, November, 2018, 12:44:50
Брей...сериозен и детайлен анализ на чашката. И през ум не ми е минавало, че два Glencairn-a, може да са толкова различни. Довечера ще погледна и моите. Всъщност, сега се замислям и за нещо друго, да сипя в 2 или 3 ралични чаши едно и също уиски. Сигурно ще има разлика.
по-мащабно домашно уиски събиране...
Звучи ми като домашен уиски фест :) Сигурно и майсторски клас ще има :)
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: vutzov on 16, November, 2018, 14:10:59
за събирането, да така се очертава - наближава РД, а нали казват, че определени цифри не се празнуват, обаче никъде не се казва да са забранени Уиски тейстинги ;D

за чашите, също да - просто споделих моето преживяване. Реално вкъщи имам два типа ноузинг глас и отидох с нагласата, че ще си разширя единия вид чаша, тъй като не усещам необходимост от 3-4 вида чаши по 5-6 бройки. Ето примерно идва събирането и всички да са различни чаши - не е редно някой ще се засегне и после един фен на малца по-малко ;D. Само да кажа не си взех от Glencairn-a а от другите т.н. Porto от снимките по-горе.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 16, November, 2018, 15:12:43
Онези от феста 2014 бяха нещо дефектни. Бяха им продали ниско качество, нищо че са по-дебели, защото не бяха успели да изпълнят поръчката с добрите. Тези по-тежките всъщност се чупят много лесно. Още на феста сериозна бройка остана без столче. Също изработката е доста лоша - има ръбове по стъклото, както и леко жълтее. Моята отдавна се счупи.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 16, November, 2018, 18:29:05
Точно така!
Тези чаши, за които говорите бяха просто отвратителни. Направо ми се повдига от такива чаши тип "Шише джам". Груби, недодялани, дебели, с изкривявания и усуквания по стените, и най-неприятното - с груб "конец" по горния ръб. И Наско е абсолютно прав, понеже са изключително ниско качество, се чупят само с поглед. Аз и досега не вярвам, че двата варианта са изработени от една и съща фирма, защото на практика нямат нищо общо помежду си, освен в профила и то ако ги гледаш от 10 метра разстояние. Запазил съм си две, само за да знам как изглежда една грозна и непотребна чаша. Аз не мога да пия от нея, защото е изключително неприятно изживяване.
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: донКурлеоне от СиераЛеоне on 17, November, 2018, 22:26:14
Ето я и моята чаша. За мен това е идеалната чаша за малцове. Тяло на лале, късо столче, тънки стени, оптимална големина и тежест, кристална. Красива и не много скъпа, около 30 лв. комплекта /2бр./.
Наздраве!  dram
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 19, November, 2018, 08:34:06
Хубава чаша! Да не е "Spiegelau"?
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: донКурлеоне от СиераЛеоне on 19, November, 2018, 09:58:08
Хубава чаша! Да не е "Spiegelau"?
МммДа, Браво! Позна от първият път. ;D dram
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 19, November, 2018, 10:07:57
Чашата наистина е много качествена и е специално създадена за уиски, и единствената причина, поради която не я ползвам е, че ми е малко голяма като размер.
Какво количество си сипваш за дегустация?
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: донКурлеоне от СиераЛеоне on 19, November, 2018, 21:34:25
За дегустация 15-20 мл . това е някъде под най-тумбестата и част. тъкмо има място да се събере аромата. И да, малко е голяма 170 мл. е , но пък и си я ползвам и за пиенье. dram Може би оптимума е същата форма , но на 100-120 мл. Само че не намирам такава с толкова късо столче. Пък и един дебел, космат приятел ми каза навремето ...." Братленце от мен да знаеш : колкото повече, толкова повече!" ;D
   Някой с идея за тарикатска кристална гарафа за уиски между 700 и 800 мл. ?
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: atanas on 01, December, 2018, 19:33:38
Ново предложение от Гленкерн за сляпа дегустация.
https://www.glencairn.co.uk/store/product/190/
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Skye on 01, December, 2018, 22:10:43
Ново предложение от Гленкерн за сляпа дегустация.
https://www.glencairn.co.uk/store/product/190/
Интересно е...в цвета на шотландското знаме...
Освен за сляпа дегустация,  мисля, че може да се ползва и за всички карамелено боядисани :)
Title: Re: Чаши и уиски
Post by: Evgeni on 03, December, 2018, 10:35:12
Много си е хубава и интересна!
Дано да има възможност да се купи отнякъде в скоро време, защото искам една за колекцията.
А иначе в духа на периода от година, в който се намираме, мисля че с голям успех може да се ползва и за коледна украса.