Author Topic: Какво пробвахте последно?  (Read 157255 times)

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +45/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #660 on: 14, March, 2017, 11:36:25 »
Ако 15ката на Фарклас се свърши - спирам да пия. От тях не бих дори допуснал такова нещо. Макар че тихомълком свалиха годините от 105-цата, за друго уиски не бих им простил. За нея поне има що-годе меродавно обяснение - не могат всеки път да докарат този градус от 10+ годишни бъчви и слагат по-млати и потентни в кюпа.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

RSDOHC

 • Newbie
 • *
 • Drams: +0/-0
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #661 on: 24, March, 2017, 15:30:43 »
Ще си позволя да цитирам една теория, за която говорих в майсторския клас за японските уискита. Тя пасва и в темата "Защо обичам уиски".
При японците /будизъм и шинтуизъм/ всяко нещо, с което човек контактува-  предмет, течност, картина има душа наречена "кими". Взаимодействието човек - примерно картина или уиски да речем, се осъществява чрез вълни, т.е. ако вашите вълни и тези на Лафройга са с  еднаква честота /резонанс или хармонично трептене - на японски Хибики/, то вие харесвате този Лафройг , тук и сега.
Утре не сте в това състояние /на тази честота/ и същия Лафройг може да не ви хареса, на мен ми се е случвало.
Случвало ми се е да изпитам невероятен кеф от някой бленд /да не давам примери,че Наско още от сега ще почне да се бъзика с Балантайнса/. Просто всичко е настройка.
Примерно с приятели уискито е по-вкусно, ама течността в бутилката по-различна ли е от друг път - не нали?
На мен лично, не че съм будист, тази теория ми пасва и ми дава отговори на много въпроси.
Аз Балантайнса го харесвам. Теорията е добра. Всички вярвам са изпитали това,  за което говориш. А тези дни колко много вкусно уиски с приятели изпих  - не е истина. Ето и пресен пример,  за това което говориш. Бях пил вече в компания Glen Scotia 15 и ми беше харесала много, но миналата вечер в най-добрата компания направо ме размаза.

Здравейте на всички , Никола се казвам и това ми е първо мнение във форума.

Напълно подкрепям тази теория:
/резонанс или хармонично трептене - на японски Хибики/, случвало ми се множество пъти, а един от тях е точно с Лафройг QA Cask.
Когато го взех за първи път от безмитния (пристигащи) ми беше необходимо една бутилка време и пак не можах да го оценя. Минават 2-3 месеца и при повторна среща на безмитния пристигащи на щанда стой същата бутилка , дадох и пак шанс и вече може да се каже , че сме приятели ;).
Изводът за мен е, че всичко според настроението , другото е Talisker 10 , което ту ми кореспондира, ту се дърпа.......

Е със Здраве..

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +53/-2
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #662 on: 26, March, 2017, 08:37:26 »
Добре дошъл, колега!
Чувствай се като "у дома си"!
И си напълно прав за теорията.

kasakliew

 • Newbie
 • *
 • Drams: +3/-0
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #663 on: 19, April, 2017, 00:04:29 »
Здравейте. И аз от определено време насам чета форума. "Запалих" се по уиски-тата от 1-2 години насам. Последните няколко месеца си купувам някои от така наречените "проходжащи" , за аматьорите , истински малцови уискита( Glenfiddich 12 yo,Bushmills 10 yo). Чета , че всички усещат някакви аромати и  вкусове, но аз не успявам да усетя "презрели ябълки" и т.н. . Тази вечер за първи път осъзнах, че има някаква разлика м/у "блендид"   и "малцово" уиски. Днес си купих бутилка "Old smuggler" и "Powers". Първото ми хареса доста, но след като отпих по чаша от тях , и след това изпих 1 чаша Glenfiddich ми направи впечатление, че глендфидиха наистина е някак си по мекичък(вкусен). Дали трябва да изпия 2-3 чаши някакъв друг алкохол преди да усетя истинският вкус на доброто уиски?


Този въпрос ме тревожи доста. и при вас ли е така? Или вие му се радвате на хубавото уиски още от първа чаша/глътка ?

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +45/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #664 on: 21, April, 2017, 13:43:16 »
Добре дошъл във форума @kasakliew.
Понеже си в началната, опознаваща фаза на уиски авантюрата, може би няколко "мъдрости" от личен опит ще ти помогнат да намериш верния за теб път.
Добре си разбрал, че най-добрият начин да усетиш качествата на едно уиски е чрез сравнение с друго. Особено полезно в началото ще е сравняването на бленд с малцово уиски. Така че повтори експеримента, но този път целенасочено. Вземи си две добри уиски чаши (имаме дълги теми по въпроса във форума, прочети ги; за начинаещ обаче glencairn е залагане на сигурното) и сложи бленд и малц в тях. Прекарай поне половин час да проверяваш как се променят ароматите и вкусовете.
"Презрелите ябълки" ще дойдат с опита. До тогава "плодово", "зърнено", опушено, сладко и т.н. са напълно описателни характеристики.
За да му се радваш пълноценно на малца или хубавия бленд може да следваш този прост сценарии:
1. подходяща чаша
2. мирис - нежно вдишваш ту с едната, ту с другата ноздра (или която работи).
3. вкус - отпивай много малко, колкото да се намокри вътрешността на устата. Голяма глътка няма да ти позволи да усетиш нищо, тъй като алкохолът ще говори най-силно.
4. повтаряш многократно 2 и 3
5. пробваш 2 и 3 с няколко капки вода в уикито
* всичко се прави бавно, с мерак и търпение. Хубавите работи искат време, за да им се насладим.
** още по-добре е да е с приятели, с които да споделяш какво се случва, както и в приятна, комфортна и спокойна обстановка.
*** цигарен дим, парфюми, миризма на храна и други остри миризми наоколо не са препоръчителни.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +53/-2
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #665 on: 24, April, 2017, 11:05:31 »
Добре дошъл колега!
Както винаги казвам на новодошлите приятели на "водата на живота" - попаднал си на правилното място.
И понеже съм почнал с "повторенията", ще продължа с това, че комуникацията с уискито е "свещенодействие". Това е едно уникално и строго индивидуално преживяване, и точно поради тази причина не се подчинява много на стремежа на човека да го постави в някакви рамки, или казано още по - образно "окови". Опитвай винаги и когато можеш, всякакви представители на уиски индустрията, съпоставяй ги, давай им втори шанс и най-важното - не се поддавай на внушенията на специалистите в бранша, и на красивите описания на етикетите. Всичко е строго индивидуално и се влияе от какво ли не. Много сме писали във форума на тази тема и затова няма да съм многословен, но най-често срещания /поне при мен/ фактор, който оказва изключително силно въздействие върху възприятията е психическото и физическо състояние на човек. Едно и също уиски, дегустирано при различно съчетания на обстоятелствата и факторите, може да предизвика съвсем различни усещания и реакции у един и същ човек. 
Все пак има някакъв утвърден от практиката и опита "регламент" и няколко златни правила, които е добре човек да спазва, без да си налага повече ограничения, защото те ще те лишат от някои твои уникални възприятия и усещания при съприкосновението с кехлибарената течност. Ако четеш органолептичния анализ на напитките от етикета, от специализираната литература или интернет, по-добре го прави след като си приключил с дегустацията или поне, след като си я започнал, защото е твърде вероятно никога да не усетиш някои от описаните неща, и повярвай ми проблемът въобще няма да е в теб. Причината е в това, че уискито е "магия", която действа по различен начин при различните хора и всеки по своя си начин разчита посланията и емоциите, с които то ни дарява.
Наско много добре е описал какво е необходимо за "правилната" дегустация и няма какво да се допълни. За мен най-важните предпоставки, за да се "разбереш с уискито" са: подходящата чаша, позитивно настроение и търпение, а ако има и подходяща компания, с която да се сподели и изживее този красив миг, значи почти си постигнал съвършенството. И не се отказвай, ако някое уиски те "разочарова" при първоначалния прочит. Дай му втори шанс и след време го опитай отново, а ако и тогава не стане, изчакай и опитай пак. Вкусът и възприятията ти към уискито ще се развиват и моделират с времето и опита, който трупаш, и може някога да откриеш в това, което не ти е харесало, неподозирани вкусове и аромати, някои от които биха ти допаднали в даден момент. 
Успех и ще си позволя накрая да използвам цитат от една велика книга, който ми се струва много подходящ за случая:
 "– Би ли ми казал кой път да хвана оттук? – попита Алиса.
– Зависи накъде отиваш – отвърна Котаракът.
– Все едно накъде…- каза малкото момиче.
– Тогава е все едно кой път ще вземеш – рече Котаракът"   
« Last Edit: 24, April, 2017, 15:01:48 by Evgeni »

todoresqu

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +27/-4
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #666 on: 16, May, 2017, 16:38:54 »
От известно време съм се зарибил на тема Whisky и в къщи имам вече около 10 отворени бутилки single malts, които са оцеляли, както и 8 неотворени за специални моменти. Колекцията смятам да расте. Последно провах Springbank 10 и 15 y.o. в един бар. За съжаление етикетите не ги видях, но следващия път ще ги видя. Хмм, страхотно whisky. 15-ката беше по-плътна на вкус, но и 10-ката беше страхотна. Смятам утре да отида да си купя една бутилка 15 y.o.
На всички бъдещи съфорумци, Наздраве dram ;)
Какъв мил спомен , как звучи тогава , а Добрев сега си е направо професор.

Бая път изминахме.

А в следващия пост Наско бил опитал едно ново за него уиски - Макалън 12 Файн оук. Голям майтап.
« Last Edit: 16, May, 2017, 16:46:30 by todoresqu »

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +45/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #667 on: 18, May, 2017, 22:40:40 »
Тдореску, тази вечер съм на бира, така че...

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +53/-2
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #668 on: 21, May, 2017, 17:17:22 »
Е, Тошко! Актуален, проницателен и шеговит, както винаги!
Точно това се опитах и аз да кажа, но по малко по-различен начин.

kasakliew

 • Newbie
 • *
 • Drams: +3/-0
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #669 on: 29, December, 2017, 21:48:34 »
Здравейте, напоследък продължавам доста сериозно да сравнявам блендид уискита със сингъл малц (както препоръчахте: ) )
и дойде момента (макар и преди нова година) да отворя 15 годишният Glenfiddich.  И тук ми стана интересно - как така 12 годишното ми се стори някак си по-добро. Имам впредвид,  че 15 годишното ми идва леко бледо на фона на 12 годишното. Дали е възможно да съм закупил някой фалшификат?!? Като че ли и аромат и вкус бледнеят. Но както всички съветвате ще му дам и втори шанс : )
Междувременно Дядо Коледа ми донесе и 2 бутилки черно Джони, което се оказа че не било толкова лошо, както и едно феймъс граус опушено (оказа се че не е моето уиски). Но пък ГлендГрант 10 годишно не изглежда зле.

Продължавам да пробвам всякакво уиски, до което се докопам и да си "записвам" впечатления.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ!!!

Sent from my BV8000Pro using Tapatalk
« Last Edit: 29, December, 2017, 21:50:21 by kasakliew »

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +53/-2
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #670 on: 03, January, 2018, 14:28:22 »
Ами зависи от много фактори, но въобще не е изключено базовите издания на дестилерия да са "по-добри" от по-високите класове. Примерите в тази насока никак не са малко, но не трябва да забравяме, че това все пак е изключение от правилото. И в крайна сметка, всичко е въпрос на лично усещане и предпочитания.
А черното Джони си е класика и е любимец на много хора, включително и на мен. Изключителен бленд!
« Last Edit: 12, January, 2018, 15:37:05 by Evgeni »

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +45/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #671 on: 11, January, 2018, 10:37:48 »
ГФ12 е доста по-първично от гледна точка на влияние на дестилатът, както и повече сладост от бърбън бъчвите. Предполагам, че поради тази причина ти е направило по-силно впечатление. Да си призная нямам спомен за ГФ15, но за да се прецени дали има по-сериозни достойнства от 12ката може да ги сипеш в две чашки и да ги оставиш поне 30-40 мин с капка вода и да видиш как се променят. Очакването ми е, че 12ката ще е в посока залез, а ако в 15ката има и по-качествени бъчви в нея би трябвало да е във възход.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

todoresqu

 • Active members
 • Aficionado Member
 • *****
 • Drams: +27/-4
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #672 on: 11, January, 2018, 16:05:02 »
Бил съм на няколко майсторски класа на ГФ и 15-ката ми е любима - хареса на почти всички повече от 18 и 21. Когато 12 и 15 са едно до друго, както казва Наско, рязка е разликата, много повече финес има в 15-ката, поне за мен.
Имаше и 30-ка на единия клас, ама нея не я помня. Това беше брутален клас -
1. - първак от казана 70 градусов, водещият вика "не го пийте, само го душете,  ние обаче - не, аз се задавих даже.
2. -12,
3. - Каоран
4. - 15
5. - 18
6. - 21-стария етикет Cuban rum finished.
7. - 30
8. -  Glenfiddich liqueur

 Е, как да си спомня 30-цата?

От там ми е любимият лаф -  при 15-ката един пич каза: Абе, Дъмпелчето си е друго нещо.
« Last Edit: 11, January, 2018, 16:45:33 by todoresqu »

kasakliew

 • Newbie
 • *
 • Drams: +3/-0
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #673 on: 17, January, 2018, 23:46:19 »
Тази вечер реших да поставя 12г. срещу 15г. уиски на Glenfiddich. Наистина се оказа, че малко съм се заблудил първоначално за 15-ката. Доста по-добро ми се видя сега. Първо по-наситено като аромат, след това някак си по-меко ми идва в прякото сравнение, а накрая и доста по-дълго след като отпих от 15 годишното усещах вкуса му все още.

След това пряко сравнение м/у двете категоричен победител за мен е 15 годишното.

бтв Последните няколко дена заглеждам и 18г вариант на марката. Надявам се в най-скоро време да имам възможността да го изтествам и него.

Sent from my BV8000Pro using Tapatalk


Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +53/-2
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #674 on: 18, January, 2018, 10:44:24 »
Значи нещата са си дошли на мястото.
Директната съпоставка си е най-добрия начин за сравняване на уискита.
Дано да успееш с 18-та. Тя наистина е много добра, въпреки че не съм голям фен на Glenfiddich, и съм сигурен че много ще ти хареса. Доколкото имам спомен я виждах някъде на промоция и цената беше доста прилична.
А за Glen Grant 10 си напълно прав. Много приятно уиски на още по-приятна цена. Заслужава си! И Джим Мъри много си го е харесал в категорията 10-годишни малцове.

atanas

 • Administrator
 • Connoisseur Member
 • *****
 • Drams: +45/-1
  • Whisky Experience Bulgaria
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #675 on: 18, January, 2018, 22:12:30 »
Glen Grant Major's Reserve в момента е 23лв в момента в ebag.bg (фантастико). Великолепен 5г малц за цената на червено джни

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Ivaylo

 • Full Member
 • ***
 • Drams: +4/-0
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #676 on: 31, January, 2018, 23:50:36 »
Здравейте, от няколко години следя форума, но така и не се решавах да пиша. И все пак понеже и аз "страдам" от същата диагноза като повечето от вас реших да се включвам по-активно :)
Та по темата в момента пия Dalwhinie 15 - доста подценявано според мен уиски на много прилична цена и години (които напоследък не се срещат често). Като аромат бих го определил медено, флорално, с нюанси на овощни цветове и деликатна торфена нотка, вкусът общо взето покрива ароматите - мед, нотка торф, някаква зелена билка, малко шоколад и свежи плодове.
Не е особено комплексно уиски, но пък е доста приятно.

Втори рунд с Highland Park 12. Отдавна не го бях пробвал и си взех бутилка неотдавна. Определено има нужда да подиша в бутилката, в началото ми се стори доста остро почти разочароващо. Но пък след няколко седмици резултата е доста добър - добре балансирано с доста шери влияние и естествено малко торф. Нещо което ми направи впечатление е че е естествен цвят ( обозначено е на етикета). Не съм сигурен дали предните бачове нямаха карамел.
Малко по-късно ще завърша с още една класика - Bowmore 12

Evgeni

 • Active members
 • Connoisseur Member
 • ******
 • Drams: +53/-2
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #677 on: 01, February, 2018, 09:26:25 »
Официално, добре дошъл колега!
Поздравления за избора!
Dalwhinie 15 наистина е много подценявано уиски и си абсолютно прав, че е доста приятно. И никак не е за пренебрегване факта, че е на 15 години, а се продава на доста поносима цена. Цената и годините са може би най-важните елементи от възприятието за уискито в днешно време. От тази дестилерия поне се стараят да си оставят годините, нещо което не може да се каже за Highland Park, чиято 12-ка аз лично много харесвам, въпреки че и тя е доста подценявана. Има си всичко, което човек може да търси в едно островно уиски, че даже и повече, трябва само малко търпение, за да се "разберете" с уискито. След като махнаха години и започнаха да си кръщават продуктите с едни "северни" имена спрях да го купувам.
За Bowmore 12 ще се въздържа от коментар, тъй като по тази тема съм изключително пристрастен. Прекрасно съчетание на елегантен торф и цитрус!
И пак, поздравления за избора!       

Ivaylo

 • Full Member
 • ***
 • Drams: +4/-0
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #678 on: 01, March, 2018, 00:27:18 »
Днес докато пазарувах в една от големите вериги супермаркети (не знам дали може да споменаваме такива магазини във форума или се приема за реклама? ) и видях ново за мен уиски - Glen Orchy blended malt - 5 years. За 17 лева не се замислих много :) и след като вече го пробвах мога да кажа че съм доста впечатлен от съотношението цена/качество. На нос е доста плодово, нотка морски бриз, лимонова кора, Дулсе де лече (карамелизирано кондензирано мляко). На вкус се усеща че е младо уиски и му трябва малко време за да се изчисти остротата. Общо взето и тук се усеща доста плодово. Като цяло е доста приятно уиски и бих го предпочел пред доста от известните блендове.
Това ме накара да се замисля защо нямаме тема в която да споделяме за промоции и "bang for the buck" оферти така да се каже?

Ivaylo

 • Full Member
 • ***
 • Drams: +4/-0
Re: Какво пробвахте последно?
« Reply #679 on: 01, March, 2018, 10:55:37 »
След кратко проучване се оказа че въпросното уиски се произвежда от White&Mackay, което предполага интересни уискита в бленда :)