Author Topic: Бърбън  (Read 1203 times)

Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
Бърбън
« on: 22, December, 2014, 16:59:54 »
Бих искала да отворя тема за бърбъна. >:D dram
 За производството, разновидностите и за всички, които го пият и откриват с удоволствие. Тук някои от нас могат да отговарят доста добре на въпроси за тази уиски разновидност, както и да се учим :)

 Досега в нашите обсъждания често сме се шегували с бърбъните.
 Бърбънът  е уиски.  dram Но не всяко уиски е бърбън :)

 Бърбънът, както се вижда във филмчето по долу, е напитка, произвеждана  с много любов, посвещение и страст. Това е и уискито преживяло най-много „гонения” ...като днес е в БУМ!

Фред  Ной, правнукът  на Джим Бийм, признава, че е второто дете на баща си. Първото е дестилерията. На масата в тяхната кухня са подбирани  и тествани всички техни продукти. Да, може би защото имах удоволствието да  прекарам незабравимо  време с него, когато разказва за това което са правили с бърбъна по време на последните дни на баща му усещам вълнението и любовта им. Неподправени, силни!

Начинът по който дестилериите са си помагали за да я има всяка една от тях...

Да преодолееш сценична треска за да говориш за уискито си и след това  да не може да те спрат Тук сме все хора със страст и знаем за какво става дума :) :)..

Мисля, че  зачекнах над 5 теми заради които всеки почитател на уиски културата би се заинтересувал. А какво за Moonshine ?

Приятно гледане:


http://www.ket.org/promos/kentucky/meet-folks-make-bourbon/





















« Last Edit: 22, December, 2014, 23:23:39 by Izmamnica »

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Re: Бърбън
« Reply #1 on: 05, February, 2018, 02:20:00 »
Напоследък доста съм се зарибил по бърбъна и може би си купувам и пия повече бърбън отколкото малц/бленд-ве. Наскоро си взеха няколко бутилки Jim Beam 12 Signature Craft, тъй като доколкото разбрах вече е спрян от производство. Според мен е страхотен бърбън, особено за цената си. Предполагам че много хора не биха го пробвали най-вече заради предразсъдъци относно марката, но определено си заслужава да се пробва. Така като гледам бърбъна като цяло следва развитието на малцовете и доста американски уискита вече изчерпват наличност и преминават към познатата ни следваща стъпка - NAS. Вече доста емблематични бърбъни премахнаха годините от етикетите - Knob Creek, Basil Hayden's, Baker's, Elijah Craig... Други просто увеличават цената  за да навлязат в премиум сегмента и евентуално да намалят търсенето като Booker's (един от любимите ми :( ). Общо взето се очертават неприятни времена. Разбира се същото се случва и с шотландските, и не само, малцове. Нещо друго което ме дразни е, че нови дестилерии (Wolfburn например) пускат 3-5 годишни уискита на абсурдни цени.
Малко се отклоних от темата, но просто се ядосвам когато се замислям как се развива пазара за крайните потребители :)
За да не е много негативен коментара ми ще отбележа един от любимите ми "бюджетни" бърбъни  - Wild Turkey 101. Всъщност всичките им продукти ми харесват, но този според мен заслужава да се отбележи.
Та има ли други почитатели на американските уискита?

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +39/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Бърбън
« Reply #2 on: 05, February, 2018, 08:48:26 »
Напоследък доста съм се зарибил по бърбъна и може би си купувам и пия повече бърбън отколкото малц/бленд-ве. Наскоро си взеха няколко бутилки Jim Beam 12 Signature Craft, тъй като доколкото разбрах вече е спрян от производство. Според мен е страхотен бърбън, особено за цената си. Предполагам че много хора не биха го пробвали най-вече заради предразсъдъци относно марката, но определено си заслужава да се пробва. Така като гледам бърбъна като цяло следва развитието на малцовете и доста американски уискита вече изчерпват наличност и преминават към познатата ни следваща стъпка - NAS. Вече доста емблематични бърбъни премахнаха годините от етикетите - Knob Creek, Basil Hayden's, Baker's, Elijah Craig... Други просто увеличават цената  за да навлязат в премиум сегмента и евентуално да намалят търсенето като Booker's (един от любимите ми :( ). Общо взето се очертават неприятни времена. Разбира се същото се случва и с шотландските, и не само, малцове. Нещо друго което ме дразни е, че нови дестилерии (Wolfburn например) пускат 3-5 годишни уискита на абсурдни цени.
Малко се отклоних от темата, но просто се ядосвам когато се замислям как се развива пазара за крайните потребители :)
За да не е много негативен коментара ми ще отбележа един от любимите ми "бюджетни" бърбъни  - Wild Turkey 101. Всъщност всичките им продукти ми харесват, но този според мен заслужава да се отбележи.
Та има ли други почитатели на американските уискита?
Макар и да имам респект към сегмента, малко бърбъни ми влизат във вкусовото предпочитание. 12 на бийм наистина е добра, както беше и 12ката на elijah. Някои blanton's също ми допадат. Нещото, което не ме кефи в бърбъна е сладниквостта и прекаленото дърво. Затова ръжта като че ли по ми допада.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk


Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Re: Бърбън
« Reply #3 on: 05, February, 2018, 10:26:30 »
Аз също съм почитател на ръжените, но за съжаление в България все още няма голям избор от такива. Повечето които съм пробвал са били в някой уиски бар.

Skye

  • Sr. Member
  • ****
  • Drams: +10/-0
Re: Бърбън
« Reply #4 on: 05, February, 2018, 15:11:28 »
Quote
Нещото, което не ме кефи в бърбъна е сладниквостта и прекаленото дърво.

Преди години и аз бях почитател на бърбъна. Особено с Кола, сигурно съм пресушил един Quarter Cask в Swinging Hall :)
Откакто обаче срещнах Пушилката от Айла, все по-трудно ми върви Джак...имам един отворен Single Barrel, който стои вече година, но както казва Наско, сладникавостта и дървото са ми в повече.

borkko

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +7/-0
Re: Бърбън
« Reply #5 on: 05, March, 2018, 21:53:25 »
Яхнал съм и аз вълната на бърбъните. Интересни уискита правят американците. Имах възможността да близна и така нашумелия Папи Ван Уинкъл (разбирайте уискито му) и наистина е нещо интересно, но цената му е жестока.
Ето едно интересно филмче:
https://www.youtube.com/watch?v=EeBJ2eAC5FQ

Това е ново и дебна да го намеря от някъде: https://www.youtube.com/watch?v=g4u42xAw19w

В момента чета "American Still Life: The Jim Beam Story and the Making of the World's #1 Bourbon"  Интересна книга която разказва историята на семейство Бийм и бърбъна като цяло.
« Last Edit: 05, March, 2018, 22:00:18 by borkko »

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +39/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Бърбън
« Reply #6 on: 05, March, 2018, 21:59:39 »
С бургер сигурно става

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

borkko

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +7/-0
Re: Бърбън
« Reply #7 on: 05, March, 2018, 22:03:11 »
Препоръчвам даже!  O:-) С уговорката бърбъна да е след бургера, все пак трябва да се насладим на вкусовете изцяло, а високо алкохолните напитки не са най-добрата компания на храната.  dram

Ivaylo

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +4/-0
Re: Бърбън
« Reply #8 on: 06, March, 2018, 02:22:58 »
След последните "закачки" на политическо ниво се надявам да не наложат 25% мито на бърбъните за Европа. Ще бъде доста неприятно особено след малко изкуственото премиумизиране на американските уискита. Напоследък цените им доста нарастват.
Относно Pappy van Winkle, би ли споделил някакви впечатления колега :)

borkko

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +7/-0
Re: Бърбън
« Reply #9 on: 06, March, 2018, 22:45:16 »
Pappy-то наистина само го близнах, но определено не съм пил нещо подобно. Самата обстановка (претъпкан шотландски бар) не беше дегустационна. Много плътно тяло и силна масленост са двете неща които ми останаха като спомен.