• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Signatory Glenturret 1988, 30YO, Cask 532 / 52.4%

Started by NXI, 18, April, 2021, 01:36:37

Previous topic - Next topic

NXI

Signatory Glenturret 1988, 30YO, Cask 532 / 52.4%

Бърбън бъчва (повторно пълнене). Бутилка номер 156 от общо 234.
Бутилирано без студена филтрация и без изкуствени оцветители.


Дизайн: Уискито е част от юбилейната серия по случай 30 годишнината на Signatory и като такова е третирано по-специално. Всичко започва с брандиран черен кашон с дръжка и вътрешна изолация, който съдържа идентична като визия кутия, но изработена от дърво и с магнитно затваряне. Нея обитават две брандирани чаши за дегустация и собственоръчно номериран и подписан от собственика на компанията сертификат, на който даже е поместена реална снимка на конкретната бъчва. Бутилката, разбира се, е обичайното за Signatory бижу. Изключителна презентация, която трудно би могло да бъде надмината в този ценови диапазон.

Цвят: Светъл. Златист.

Аромат (без вода): Търпи развитие в минутите и часовете, но е сравнително жизнен още в самото начало и има нужда от по-малко време, което няма как да не бъде отчетено като позитив. Интензитетът като цяло е среден. Профилът е ярък, свеж и леко омаен. Мента, восък, вакса, мехлеми, балсами, пъпеш, манго, кайсия, бадеми, ванилия, бял шоколад и тютюн. Би могло да бъде открито поне още толкова при по-задълбочено изследване.

Консистенция (без вода): Плътна.

Вкус (без вода): Комплексна, хармонична и вкусна комбинация от диви ягоди, манго, медицински нюанси, подправки, бор, мента и ред други неща.

Послевкус (без вода): Дълъг.

Заключение: Чудесен малц, дестилиран в пролуката между легендарния гол на Ван Бастен във вратата на Дасаев и 10-те ни златни медала в Сеул. И кротувал три десетилетия в тази бъчва. Напомня ми донякъде за Clynelish 14, но с несравнимо по-богато изживяване в устата. Като класа го нареждам някъде до Highland Park 25.

-----

Допълнение от 20.04.2021

В неделя вечерта бе проведена заключителна дегустация, която ми бе необходима, за да поставя точна оценка на уискито. След нея бих казал, че като класа то се доближава по-скоро до представения тук Signatory Ben Nevis 1991. Несъмнено превъзходен малц.

Evgeni

Браво, Ники! И благодаря!
За мен винаги е огромно удоволствие процесът по "консумиране" на твоите презентации. Като реална дегустация е, но съпроводена с представяне на литературен бестселър.
Да очакваме ли и вариант с добавяне на вода?

NXI

Безкрайно мил си както винаги, Евгени! Изобщо не съм убеден, че заслужавам подобна оценка, но се радвам, че написаното ти доставя някаква наслада. И двете уискита на Signatory, които съм презентирал тук, възприемат чудесно добавянето на няколко капки вода, макар аз лично да ги предпочитам без нея. Променя профила по някакъв начин и представя едно малко по-различно лице на уискито. Не мисля, че ги прави по-добри или по-лоши и смятам че най-вече опира до лични възприятия на кой вариант ще се спреш.