• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Signatory Ben Nevis 1991, 27YO, Cask 3862 / 53.8%

Started by NXI, 31, March, 2021, 04:23:16

Previous topic - Next topic

NXI

Signatory Ben Nevis 1991, 27YO, Cask 3862 / 53.8%

Шери бъчва (повторно пълнене). Бутилка номер 210 от общо 477.
Бутилирано без студена филтрация и без изкуствени оцветители.


Дизайн: Кутията не е произведение на изкуството, но е стилна, метална и повече от практична. Бутилката е от наистина висок калибър, като силуетът й създава атмосфера на аристократизъм.

Цвят: Средно тъмен и някак рядко срещан, особен. Би могъл да разбереш интуитивно, че е естествен.

Аромат (без вода): Развива се постепенно за около половин час престой в чашата, а интензитетът му клони към средна стойност. Налични са благоухание, богатство, дълбочина и комплексност в достатъчна степен. Вишна, праскова (тези два плода са над всички останали), смокиня, малина, карамел, млечен шоколад, фъстъци, бадеми, лале и пипер са само някои от елементите, които го съставляват.

Консистенция (без вода): Плътна.

Вкус (без вода): Срещал съм редица малцове с отлични или най-малкото много добри носове, които обаче, в по-малка или по-голяма степен, не могат да отговорят на създадените очаквания, когато попаднат в устата. Този случай не е от онези, а дори напротив - ароматът е чудесен, но би могъл да осъзнаеш класата на течността едва, когато отпиеш от нея. Богатство, комплексност и първична наслада се преплитат в едно. Несъмнено едно от най-добрите преживявания, които съм имал.

Послевкус (без вода): Дълъг. Устните полепват леко и копнеят да целунат елексира отново.

Заключение: Има хора със солиден опит, които сравняват това уиски с легендарните малцове от 60-те години на миналия век. Аз не съм имал удоволствието да пия такива, за да мога да кажа доколко едно такова твърдение отговаря на реалността, но веднага съм готов да се подпиша под това, че качеството тук е безкомпромисно. Мисълта, че пиеш от една единствена и неслучайна бъчва, която е оставяла своя отпечатък върху дестилата в продължение на десетилетия е определено очарователна и допринася допълнително за цялостното изживяване. Не, не е любимото ми уиски, защото аз съм почитател на опушените и особняшки напитки и един малц трябва да бъде феноменален, за да ми стане абсолютен фаворит без да притежава поне отчасти тези характеристики. А понеже имам навика да ползвам за отправни точки предишни свои ревюта - по мое мнение превъзхожда осезаемо Highland Park 25. Отлична работа от Signatory, но пък и от моя страна, защото подбирам доста сериозно.

Evgeni

Браво, Ники!
Четивото е истинска наслада за сетивата!

NXI