• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 
25, October, 2021, 12:47:36

Recent posts

Pages 1 2 3 4 5 ... 10
21
Уиски / Re: Highland Park 25 (45.7%) /...
Last post by NXI - 22, December, 2020, 01:24:19
Е ти ги чаткаш кодовете определено. Час не мога да намеря. Връщам го на 2018 и да се приключва тая мъка. :)) Пил съм 18-ка преди десетина години и беше много хубаво уиски. Сред най-добрите, които бях пил по онова време. Това е в този стил, но просто класата е по-висока. Викингско HP не съм пил все още.
22
Уиски / Re: Highland Park 25 (45.7%) /...
Last post by Николай Николов - 22, December, 2020, 00:45:20
Всъщност, кодът означава по-скоро следното:
17/06 е датата  - 17 юни.
L0238 е код на микса (vatting), от който е била бутилирана партидата. Вътрешна данна за производителя.
W е кодът за годината и според това, което съм изчел, трябва да означава 2018 г.
От друга страна, кодът на моята бутилка 18 годишен Highland Park също е с W, а е от преди 2017 и "викингските" релефни бутилки. В whiskybase бутилките с 18 годишен Highland Park и W в кода се водят от 2016 г.
Би трябвало да има и час, отпечатан на гърба на етикета.
За най-сигурно, ако държиш да знаеш, можеш да пишеш на дестилерията и те ще ти отговорят от коя дата ти е бутилката.
Аз залагам на 17.06.2018😀

23
Уиски / Re: Highland Park 25 (45.7%) /...
Last post by NXI - 21, December, 2020, 22:34:01
Благодаря, колега! Наивно от моя страна да се хвърля на бандерола вместо да потърся някакъв код. То имаше и холограмен бандерол на дестилерията, но на него не обърнах никакво внимание и просто го изхвърлих. L0238W L04 17/06. Би следвало да означава 2017. Не виждам какво друго. Пък и се връзва логически с бандерола. Така, че съм допуснал известна неточност, която се е отразила и на въведената от мен информация тук. Нямам представа дали е възможно да редактирам названието на темата.

P.S. Оказва се, че е възможно.
24
Уиски / Re: Highland Park 25 (45.7%) /...
Last post by Николай Николов - 21, December, 2020, 21:56:45
Ако става дума за български бандерол, той в никой случай не може да служи за референция относно датата на производство. След като валидността на предната емисия, която беше от 2014 г., изтече, всичките налични бутилки трябваше да бъдат преоблепени. Около изтичането на гратисния период за стария бандерол дори съм попадал на бутилки, които бяха вече рядкост с доста по-висока цена, но дистрибуторът си ги държеше на оригиналната цена. И като питах защо, отговорът беше: за даги продадем и да не се налага да изписваме нов бандерол за тях. В момента, в който все пак им лепнаха бандерол 2018 и цената скочи.
Иначе на Highland Park кодът на бутилката е на гърба на етикета и се вижда през бутилката. Чак толкова премиум шише не съм доближавал, но до 18 годишното включително са така😀
Кодът не е дата, но може да бъде разгадан за кога иде реч.
25
Уиски / Re: Highland Park 25 (45.7%) /...
Last post by NXI - 21, December, 2020, 20:59:29
Наско, все още не съм, но задължително ще го направя още при следващата доза от 30 милилитра идните дни, след което ще драсна веднага. Принципно не съм особен почитател на добавянето на вода, но поне за пробата си струва със сигурност.

Не съм пил 30-ката, но има доста хора като теб, които предпочитат 25-ицата пред нея. Други пък ги поставят на едно ниво. Като цяло мненията са разнопосочни и няма консенсус по този въпрос. Което може би означава, че опира до приоритети и предпочитания. Чувал съм, че 25-ицата е по-вкусна, а 30-ката е по-комплексна и неща от този сорт. И все пак не знам дали бих платил двойно по-висока цена за уиски, на което не се отдава категорично предимство. Не знам дали би си струвало, защото знаеш, че говорим за сериозни числа.

Не съм сигурен кои версии на двете уискита визираш като казваш 2012, защото моята 25-ица излиза за първи път на пазара през 2012, но просто партидата е от 2018 (съдя по бандерола). Аналогичната версия на 30-ката (45.7%) пък е пусната на пазара през 2013. Предхождат ги версиите на 48.1%, които са легендарни и с една идея по-добри, но мисля, че от вече доста време не се предлагат на българския пазар, а е трудно да бъдат намерени и в чужбина. Иначе щях да си взема такава 25-ица, разбира се. Дори при разлика в цената.
26
Уиски / Re: Highland Park 25 (45.7%) /...
Last post by atanas - 20, December, 2020, 22:00:15
Quote from: NXI on 13, December, 2020, 21:36:48(без вода)
А с водица не го ли пробва? няколко капки като нищо ще засилят някои нотки.
Аз 25-цата я харесвам много повече от 30-ката, но съм пробвал само тази от 2012, която беше също блестяща.
27
Уиски / Re: Highland Park 25 (45.7%) /...
Last post by NXI - 14, December, 2020, 16:13:41
Благодаря ти, Евгени!
28
Уиски / Re: Highland Park 25 (45.7%) /...
Last post by Evgeni - 14, December, 2020, 14:43:02
Браво, Ники!
Страхотно описание! И професионално, и повествователно, и непринудено. Наистина ще е от огромна полза на всеки, които би желал да се докосне до това аристократично уиски.
Чакам с нетърпение актуализирането на впечатленията ти.
29
Уиски / Highland Park 25 (45.7%) / 201...
Last post by NXI - 13, December, 2020, 21:36:48
Highland Park 25 (45.7%) / 2018

Смес от бърбън бъчви и шери бъчви (първо пълнене).
Бутилирано без студена филтрация и без изкуствени оцветители.


Дизайн: Класна кутия от естествено дърво и класическата бутилка на HP от последните повече от десет години, която е добре позната на всички.

Цвят: Средено тъмен и привлекателен.

Аромат (без вода): Има нужда от поне 25 минути в чашата, за да разгърне пълния си потенциал (по една за всяка година на отлежаване). Среден по интензитет. Изключително елегантен, балансиран и апетитен. Максималната сладост, която би могло да бъде налична без да започне да става натрапчива. Сладко шери и съвсем деликатна опушеност. Нищо не изпъква осезаемо на преден план и всичко следва да бъде, в по-малка или по-голяма степен, потърсено - сладък портокал, сушени плодове (кайсии, стафиди), мед, кожа, тютюн, цветя (лавандула, роза), средиземноморски подправки (риган, розмарин), орехи, сладък тъмен шоколад, череши, дъждовна и влажна нощ. Със сигурност би могло да бъдат намерени и други неща (да не говорим за онези, които аз не бих могъл да идентифицирам, защото никога не съм имал досег с реалните им аналози). Комплексността е сериозна, но са нужни концентрация и време. Различните нотки са гъсто преплетени в една хармонична цялост, което действа объркващо в самото начало и дори би могло да предизвика известен смут, предвид високите очаквания. Като пример за обратния случай бих могъл да дам Lagavulin 12 CS, където сравнително краткото отлежаването само в бърбън бъчви (повторно пълнене) и високият процент на алкохол правят уискито много ярко и позволяват на всяка отделна нотка да изкристализира моментално. HP25 е комплексен във всеки един смисъл на думата и провокира ментални усилия в онези, които са решени да дешифрират всички послания, които крие в своите дебри. Ревюта като моето биха могли да помогнат до известна степен в това отношение, стига партидата да е същата. Също така допускам, че добавянето на няколко капки вода би могло да улесни донякъде задачата и предстои да проведа този експеримент.

Консистенция (без вода): Плътна. Почти сиропирана.

Вкус (без вода): Профилът отговаря напълно на аромата. Би могло да бъдат намерени по-голямата част от гореспоменатите елементи, а и други неща. Това обаче, разбира се, не е никак лесна задача, защото субстанцията се задържа за много кратък период от време в устата, а и обонянието е далеч по-развито ако сравняваме тези две сетива. Уискито е много вкусно и меко. И все пак го казвам от позицията на човек, чиито последни три бутилки са били Айла малцове на натурален градус, така че то определено има нужния живец.

Послевкус (без вода): Дълъг и повече от приятен.

Обобщение: Уискито е жив организъм, който се развива в чашата, но и в бутилката - най-вече щом веднъж тя е отворена. И в този ред на мисли е прекалено рано да поставям крайна оценка на подобен малц. Бих казал, че на този етап е най-добрият, който някога съм пил извън Айла и един от най-добрите, които някога съм пил изобщо, като не е напълно изключено в най-близко или малко по-далечно бъдеще да окупира еднолично върха. Вероятно ще актуализирам това ревю с допълнителни нотки ако открия такива и със заключение, когато съм готов да го представя.

-----

Актуализация от 28.12.2020

Тази нощ бе проведена дегустация с добавяне на вода.

Около половин чаена лъжица на стандартната ми доза от около 30 милилитра уиски.

Аромат (с вода): Малцът вече не е така концентриран и комплексността достига неподозирани измерения. Кайсия (на първо място свежа, но и в други нейни форми и открояваща се над всички останали плодове), сладка ябълка, синя слива, смокиня, круша, праскова, бяло грозде, череша, ягода, мандарина, презрял банан, роза, лавандула, други цветя, мед, бял шоколад, ванилия, кафява захар, тофи, кокос, шамфъстък, орех, бадем, други ядки, риган, розмарин, други подправки, кожа, светъл тютюн, морски бриз, дъждовна и влажна нощ, влажна трева, гора. Да. Всяко едно от тези неща.

Консистенция (с вода): Среден вискозитет.

Вкус (с вода): В устата си получих цялата сметка за подаръка с допълнителната комплексност, който направих на носа. Разгледани сами по себе си вкусът и комплексността са задоволителни, но определено отстъпват на онези без добавянето на вода. Интензивността, богатството и шармантността са поизбледнели.

Послевкус (с вода): Среден по продължителност и приятен.

Обобщение: Знам ли, възможно е да се е оксидирало прекалено много и това да се е отразило по някакъв начин на вкуса, защото анализирах аромата около 2-3 часа преди да отпия за първи път. Или пък да не съм нацелил точното съотношение. В случай, че не е така, то считам, че идеалният вариант за консумация на това уиски е чисто в началото и добавяне на две капки вода след преполовяването на дозата. Идните дни предстои да направя втора и последна актуализация на това ревю, която ще завършва със заключение.

-----

Актуализация от 28.01.2021

На 18.01.2021 бе проведена финална дегустация, която не беше свързана с дисекция или пък опити с вода, а с оценяване на практическата наслада, която малцът доставя.

Заключение: Изтънчено и вкусно уиски със задоволителна комплексност, чиито цялостен профил обаче е някак прекалено стандартен за моя вкус. Просто ми липсва онова особено нещо, което би могло да ме отведе някъде и да ме накара да се влюбя истински в него. Това, разбира се, опира и до лични възприятия, което следва да се има предвид. В крайна сметка Highland Park 25 е първокласно уиски, което трудно би могло да разочарова, стига да не очакваш от него да бъде Свещения Граал.
30
Други теми / Re: ПРОМОЦИЯ
Last post by Николай Николов - 02, December, 2020, 23:03:38
Аз се възползвах моментално и добре направих, защото явно прибрах последните бройки от някои позиции, примерно Laphroaig Lore и Bunnahabhain 12, от което имаха само бутилка от 2011г.
Сега гледам, че и от Glen Garioch 12 вече не е останало.
За изкушените от рома препоръчвам  Appleton Estate 21. Редовната му цена е соленичка, но с намалението е много по-приемлива. На когото не му се дават толкова пари, у нас се намира за под 60 лв. и 12 годишната версия, която е отлична. За тези пари не се сещам за по-свестен ром на нашия пазар. Говоря за нещо, което да не е наблъскано със захар и бутилирано на 40 или, недай Боже, по-нисък алкохолен градус.
Pages 1 2 3 4 5 ... 10