Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Други теми / Re: Чаши и уиски
« Last post by Evgeni on 10, November, 2017, 12:51:07 »
Да се похваля с какво се сдобих вчера, най-неочаквано и от неподозирано място. Много приятен продукт, но за съжаление чашите бяха само две.
Според производителя са за порто и шери, според българския търговец са за ракия, а аз мисля че спокойно могат да бъдат използвани и за уиски.
2
Продава / Купува / Re: Продавам Greenore 15 y.o
« Last post by edberg on 10, November, 2017, 09:01:56 »
Up
3
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by Evgeni on 01, November, 2017, 10:02:36 »
В чист вид съвършенството не съществува, но уникалното у човека е това, че не престава да се стреми към него. Това неистово желание е в природата ни и е генетично заложено в ДНК-то ни. То се проектира във всяка човешка дейност. По същия начин стоят нещата и с феста, и това ясно се вижда в шестте му издания, които се гордея, че не съм пропуснал. Докато в началото се питахме дали ще има следващ фест, сега нямаме търпения да дойде последната събота и неделя на месец октомври, следващата година. Това е така, защото "часът и мястото на срещата са известни", а представянето на следващото събитие започва с думите "традиционният уиски фест".
За да се стигне до това положение, обаче, бяха необходими огромни усилия от страна на организаторите, на фирмите, които излагат продуктите си, а също така и на посетителите. Смея да твърдя, че и нашата скромна общност има своя принос към крайния продукт.
Най-хубавото е, че всяка година има положително развитие и то съвсем ясно се вижда. Както във всеки процес, обаче, и тук има както положителни, така и отрицателни аспекти. За наша обща радост положителните значително надхвърлят по обем отрицателните, които в следващото събитие вече са коригирани. Нивото на хората "зад щанда" традиционно е много високо, тъй като това са хора професионалисти и ентусиасти, и това им личи. Дори и тук таме да има леки пропуски това не е болка за умиране, тъй като изобилието е толкова голямо, че с лекота компенсира една такава аномалия.
А класовете винаги са били на висота и е похвално, че от страна на дестилериите и марките се заявява сериозно отношение и дават най-доброто от себе си. За пръв път се представиха продуктите на KILCHOMAN и съвсем естествено презентацията беше направена от най-големия син на собствениците, който разказа историята от първо лице. Това е много показателно, а разказът му за пълненето с чайници и подръчни средства на първите 7 000 бутилки беше много прочувствен. Такива неща се помнят! По тази причина няма и как да бъде забравен емблематичния Робърт Хикс, който участва в първия уиски фест.
За Тошко, екзотичния Изток,  KAVALAN и японските уискита, просто няма какво да коментирам. Там нещата винаги са перфектни.   
4
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by todoresqu on 31, October, 2017, 23:56:32 »
Щандовете на  Лох Ломънд и Уулфбърн са на нови съвсем пресни вносители. Специално Ломонд имат още един официален вносител /който имаше щанд на феста   на Оптимист в Радисън със същите уискита/ и то с други цени. Та новите днес ме посетиха в магазина и се учудиха от тази нова за тях информация. Имат върху какво да мислят - просто са хора с никакъв поглед върху пазара.
Пазя в магазина си ценови листи от 11 години и искрено се забавлявам, като им ги покажа, след като са ми обяснили, че внасят нещо уникално за пръв път.
Уулфбърн пък миналата година беше на съседния щанд.

 Това си е чиста липса на маркетинг. Има вносители, които продават неща за 100 лв. на едро, а в Master of Malt e 40 евро.

P. S. Благодаря за милите думи за шанда на Кавалан, между другото сме и рекордьорът и в трите дни.
5
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by Peat on 31, October, 2017, 11:56:48 »
Силен фест беше, безспорно. Много добра организация. Трите класа, които аз посетих си заслужавха всяка стотинка (визирам Олтмор и Крайгелаки, Килхоман, Далмор винтиджис), не само избора на уискита беше чудесен, но и представянето на водещите беше на много високо ниво. Специално за Килхоман, класът го водеше един от синовете на собственика, човек който е бил в дестилерията от самото и създаване и пълен с интересно истории и страст.

Имаше и някои минуси, но вината за тях беше изцяло на фирмите които представяха марките.  За мен е изключително непонятно, че въпреки, че този фест се прави с цел популяризиране на уиски културата и реклама, някои фирми вместо да използват това и да си полуляризират марките, бяха дошли с цел печалба. Ще визирам щандовете на Лох Ломънд и щанда на Тулибардайн и Уулфбърн.
12 годишен Лох Ломънд (цена около 50-60лв за бутилка) - не помня точно дали ми искаха два или три талона от по 3лв за 25мл (което прави цена на бутилката съответно или 168лв или 252лв). Стандартния Уулфбърн (цена на пазара 80-86лв) се разливаше само срещу 3 талона (или 252лв за бутилка). Тулибардайн каск финишите (цена на бутилка около 60-70лв) по 2 талона (или около 168лв). Пълен абсурд за мен! Да, разбира се, че има разходи, по наемането на персонал, такси за организаторите и така нататък, но тези разходи не трябва да ги плащат потребителите.

Повечето хора зад щандовете бяха много добре информирани какво предлагат и с тях можеше да се говори на дълго и на широко, поздравления за хората зад щандовете на Кавалан, Боумор и Лафройг, Гленфидик, Ардбег и един шотландец от щанда на Лох Ломънд, с който си говорихме повече от час сигурно. Но пък зад някои щандове си нямаха и идея какво правят. Примерно на щанда на Глен Грант имаше бъчва от която могат да ти налеят. Единственото което казаха е че уискито вътре е 10 годишно, но нямаха никаква друга информация. Самата бъчва се виждаше, че е от бърбън, имаше и печат на гърба, което да го потвърди, но пък липсваше етикета от Глен Грант, кйто да покаже примерно кога е дестилирано уискито и тн. На въпросът ми колко градуса е течността, отговора беше, че е около 49 градуса (на мен лично ми се стори по-малко), странно малко за 10 годишно уиски, което се представя да е стрейт фром дъ каск, което ме наведе на мисълта че или е разреждано или по-логичното обяснение е, че тази бъчва е просто сувенир, напълнен с няколко бутилки 10 годишно уиски преди началото на феста.

Но цялостното впечатление за мен от феста е изключително добро. Браво на организаторите!  dram
6
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by Evgeni on 31, October, 2017, 09:29:01 »
Снимката не е монтаж или манипулация, а самата истина! Аз съм свидетел.
7
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by borkko on 30, October, 2017, 20:41:50 »
Да, страхотен фест! Никак не се чувствах като на работа.
Макар тази година не всеки щанд да предлагаше нещо ново, имаше достатъчно нови и интересни неща, че даже и бъчва от която да ти налеят директно. Яко!
Организаторите са се постарали и от към наградите, 60 бутилки са си завидна награда. Честито на печелившия!
За минус намирам завишените цени на мастър класовете, не визирам тези с преобладаващи 30г-40г-50г и тн. уискита. Трябва да има повече достъпни класове, все пак те са за реклама на марките и образоване на потребителите!
Ей така я завърших аз

8
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by Evgeni on 30, October, 2017, 16:59:20 »
Наистина, това беше най-добрия фест досега и не е само моето мнение е такова, а и на всички колеги и приятели, с които се видях през тези три прекрасни дни. Посещаемостта видимо беше много увеличена и най-важното, беше пълно с млади уиски ентусиасти. Какво по-хубаво от това, а този факт подплатен с огромния избор по щандовете, вече беше перфектна комбинация. Няма какво друго да се каже, просто защото няма смисъл. Възходящата градация на феста се запазва и развива, а нещата се случват с такава лекота, че усмивките по лицата на гостите и домакините бяха най-естественото нещо, което може да си представи човек.
Благодарности за хората, които дават толкова усилия и любов, за да ни дадат шанса да сме част от това прекрасно събитие!   
9
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by Preslav on 30, October, 2017, 10:11:58 »
Най-добрата година досега.
10
Уиски / JIM MURRAY’S WHISKY BIBLE 2018
« Last post by borkko on 13, October, 2017, 13:25:46 »
Ето ги и таз годишните "избраници" на Джим Мъри. Време ми е да опитам Глен Грант 18г, явно е впечатляващо уиски.

THE FULL WINNERS LIST

2018 World Whisky of the Year
 Colonel E.H. Taylor 4 Grain Bourbon
Second Finest Whisky in the World
 Redbreast Aged 21 Years
Third Finest Whisky in the World
 Glen Grant Aged 18 Years

SCOTCH WHISKY

Scotch Whisky of the Year
 Glen Grant Aged 18 Years Rare Edition
Single Malt of the Year (Multiple Casks)
 Glen Grant Aged 18 Years Rare Edition
Single Malt of the Year (Single Cask)
 Cadenhead’s Glendullan 20 Year Old
Scotch Blend of the Year
 Compass Box The Double Single
Scotch Grain of the Year
 Cambus Aged 40 Years
Scotch Vatted Malt of the Year
 Compass Box 3 Year Old Deluxe

SINGLE MALT SCOTCH WHISKY

No Age Statement (Multiple Casks)
 Ardbeg Corryvreckan
10 Years & Under (Multiple Casks)
 Glen Grant Aged 10 Years
10 Years & Under (Single Cask)
 Scotch Malt Whisky Society Tomatin Cask 11.32 8 Year Old
11-15 Years (Multiple Casks)
 Gordon & MacPhail Ardmore 2002
11-15 Years (Single Cask)
 That Boutique-y Co. Clynelish 15 Year Old
16-21 Years (Multiple Casks)
 Glen Grant Aged 18 Years Rare Edition
16-21 Years (Single Cask)
 The First Editions Ardmore Aged 20 Years
22-27 Years (Multiple Casks)
 Sansibar Whisky Glen Moray 25 Years Old
22-27 Years (Single Cask)
 Hunter Laing’s Old & Rare Auchentoshan 24 Year Old
28-34 Years (Multiple Casks)
 Glen Castle Aged 28 Years
28-34 Years (Single Cask)
 Old Particular Glenturret 28 Year Old
35-40 Years (Multiple Casks)
 Brora Aged 38 Years
35-40 Years (Single Cask)
 Xtra Old Particular Caol Ila 36 Year Old
41 Years & Over (Multiple Casks)
 Gordon & MacPhail Glen Grant 1957

BLENDED SCOTCH

No Age Statement (Standard)
 Ballantine’s Finest
No Age Statement (Premium)
 Compass Box The Double Single
5-12 Years
 Grant’s Aged 12 Years
13-18 Years
 Ballantine’s Aged 17 Years
19 – 25 Years
 Royal Salute 21 Years Old
26 – 50 Years
 The Antiquary Aged 35 Years

IRISH WHISKEY

Irish Whiskey of the Year
 Redbreast Aged 21 Years
Irish Pot Still Whiskey of the Year
 Redbreast Aged 21 Years
Irish Single Malt of the Year
 Bushmills 16 Year Old
Irish Blend of the Year
 Bushmills Black Bush
Irish Single Cask of the Year
 Dunville’s VR First Edition Aged 15 Years

AMERICAN WHISKEY

Bourbon of the Year
 Colonel E.H. Taylor Four Grain
Rye of the Year
 Thomas H. Handy Sazerac 126.2 Proof
US Micro Whisky of the Year
 Balcone’s Texas Blue Corn Batch BCB 16-1
US Micro Whisky of the Year (Runner Up)
 291 E Colorado Aged 333 Days Bourbon
No Age Statement (Multiple Barrels)
 George T. Stagg 144.1 Proof
9 Years & Under
 Buffalo Trace Experimental Collection Organic 6 Grain Whisky
10 Years & Over (Multiple Barrels)
 Colonel E.H. Taylor Four Grain

RYE

No Age Statement
 Thomas H. Handy Sazerac 126.2 Proof
Up to 10 Years
 Pikesville 110 Proof
11 Years & Over
 Sazerac 18 Years Old

WHEAT

Wheat Whiskey of the Year
 Bernheim Original

CANADIAN WHISKY

Canadian Whisky of the Year
 Crown Royal Northern Harvest Rye

JAPANESE WHISKY

Japanese Whisky of the Year
 Nikka Coffey Malt Whisky
Single Malt of the Year (Multiple Barrels)
 Nikka Coffey Malt Whisky

EUROPEAN WHISKY

European Whisky of the Year (Multiple)
 Penderyn Bryn Terfel (Wales)
European Whisky of the Year (Single)
 The Norfolk Parched (England)

WORLD WHISKY

Asian Whisky of the Year
 Paul John Kanya (India)
Southern Hemisphere Whisky of the Year
 Limeburner’s Dark Winter (Australia)
Pages: [1] 2 3 ... 10