• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

Инвентар

Started by atanas, 12, October, 2012, 09:44:59

Previous topic - Next topic

atanas

Започвам тази тема, за да споделяме и обсъждаме всякакви други неща които са ни необходими покрай нашата краста - уискито.

Първото нещо което ми хрумна по повод съобщението на @Ardbeg за размяна на мострички е какви шишенца да ползваме и от къде да се снабдяваме с тях. Аз вече имам известен опит (и то международен) с размяна на семпли и намерих един сайт от който може да се взимат добри шишенца.
Ето линкът (framar.bg)
(линкът е към 30мл., но има с най-различни вместимости)

с наздраве
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Evgeni

Добро шишенце!
Все пак е за аптекарски нужди и би трябвало да е по - чисто. И най - важното е от стъкло, защото иначе по аптеките има и стерилни шишенца, които са с добро затваряне, но са пластмасови.
По отношение на това стъклено шишенце трябва да се има предвид, че капачката му е пластмасова и материала в него не трябва да стои прекалено дълго, но пък от друга страна се затваря добре.

atanas

Ще си поръчвам нови шишенца за мостри - някой иска ли да се комбинираме, за да поделим транспорта (6 лв.)?
Мисля да пусна поръчката в понеделник, 5.11.2012, така че ако някой каже до тогава ще го включа.
Аз ще си поръчвам 30 мл., но има и други вместимости. На който каквото му трябва. Не препоръчвам обаче шишета които не са тъмни. Миналя път си поръчай от по 100 мл. - нямаха тъмни и ми пратиха прозрачни. Проблемът не беше в шишето, а в капачката - много некачествена капачка - разпадна се от алкохола. Тъмните шишета обаче са с хубави капачки.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

zidouble

това което аз съм виждал да се иползва са тези

http://www.ebay.de/itm/360342628812

говоря като най-евтин и качествен вариянт. аз лично никога не съм иползвал такива джаджи.

малко по-скъп вариянт, но пък е ипитан и за тази цел. най-долу на страницата.

http://www.maltsandmore.de/index.php?language=de&cat=45&order=nameasc&page=2
колекция => Scotch Whisky miniatures

Ardbeg

Наи-евтиното и добро ,за което се сещам са епроветки с тапички.Още като започна темата се бях разтърсил и намерих цени 20-35 ст. за 50мл. ама доста се напих въпросната вечер и не ги сейвнах. Ако на някой му се търси ....... да даде линк

Ardbeg

Ей тука ама голям избор http://www.itd.bg/

trinO

Здравейте,
има едни стъклени колбички(от Пури) с коркови тапи.Дали биха могли да се използват вместо стъклените шишенца за да знам дали да ги пазя :Д .

vutzov

Въпреки хубавата дискусия все още не съм фиксирал място от където да си взема шишенца. По моя преценка ми трябват около 200мл. Целта ми поне към момента е да преливам остатъците от шишетата за да не се оксидират/ оксидизират или както се казва.

Тези на Наско www.framar.bg са чудесни наистина, но основно за размяна ги използваш предполагам? Видях, че има и по 100мл. ОК ли е 100мл за моите цели. Или е хубаво, че стават и за преливане и за размяна

Ардбег и за попаднах на http://www.itd.bg/, но като се вгледах изглежда всички са РЕТ.

Кореспондирам си днес с http://www.gpack.bg/bg/b731/Bottle200mlOuzo.html и казват, че тази 200мл с капачка е по 80ст.. Има голям избор и могат да изпратят по куриер, но виждам Наско предупреждава за разпадащи се капачки. Засега към тези най-много клоня има едни много приятни като визия http://www.gpack.bg/en/b446/bottle100ml.html само ще трябва да се внимава да не падат много.

http://www.inhomglass.com/bottles.htm стъкларския завод Белослав което е близо до Варна, но засега нямам комуникация. Вероятно има фирмен магазин но също вероятно, да нямат тапи/капачки защото си е стъкларски завод.

Помня за сватбата намерихме връзка в Нови пазар за 100-200 бутилки, но специално за това не ми се ходи.atanas

Варненския завод го помня като търсих навремето, но нямаше от къде да купя. Асортимента е сериозен и може да става. Проверете го на място ако сте наблизо.

Капачките на 200мл шишета които се продават на фрамар на сайта са кофти (едни бели от очевидно евтина пластмаса), но тези които гледаш на сайта който си пратил може да са с хубави капачки. Не съм ги ползвал.
Иначе да, аз ги ползвам за размяна малките шишета. От фрамар има хубави и от 50мл, но пак е малко за разливане.

---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

atanas

От доста години много хора от форума купуват шишенцата от "жълтия магазин" на 4-ти километър. Магазинчето е добре заредено с всякакви размери шишенца, а и други стъкларии (лабораторно оборудване).
Ето линк към картата в гугъл.
---
Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи:
https://www.whiskybase.com/profile/zinaf/wishlist

Skye

Минах днес през "жълтия магазин". Аспртимента е ориентиран основно към ХТИ и БАН :)
Но имаше и подходящи за семпли шишенца.
А миризмата вътре....
Лагавулин, Ардбег, Лафройг и още нещо :)
Предлагам, да кръстим магазина "Биг Пийт" :)

Sirakoff

Здравейте.
Нов съм във форума, но не открих тема за Glencairn чаши за любимата напитка.
Питането ми е - откъде може да се сдобия с няколко такива?
Благодаря.

Evgeni

Здравей колега и добре дошъл!
Както обичам да казвам, попаднал си на правилното място! Стига да изпитваш интерес към уискито, разбира се. И към съпътстващите го аксесоари.
Нямаме /поне засега/ специална тема за  Glencairn, но както вече си видял имаме тема "чаши и уиски", в която сме писали и за тях, и продължаваме да пишем. Тук сме свикнали да си помагаме при нужда, защото форума е като клуб по интереси, и колегата "Skye" веднага те е насочил към актуален магазин. Иначе, чашите ги има в повечето магазини, които продават уиски /както и при Тошко/, като цените варират, но пък там са индивидуално опаковани в картонени кутийки. Това разбираемо, оскъпява малко цената, но за сметка на това чашата е изключително здрава и много рядко "дава фира".
Може би, най-приятния начин да се сдобиеш с чаша "Glencairn" е като отидеш на един от двата, а по-добре и на двата уиски феста. Там към билета получаваш и такава чаша с логото на събитието. Колегата "Skye" ми донесе два чаши на дестилерии, които беше получил при посещението си на още едно мероприятие, за което беше отворил тема във форума преди около месец. Там те също бяха включени към билета. Има ги и в подаръчни комплекти към доста уискита, а обикновено ги има и в магазините на уиски фестовете.   
И накрая... Не се притеснявай за чашите. Ако интересът ти към уискито се развие, с изненада ще установиш, че след 2-3 години ще се чудиш къде да си държиш чашите. 


Evgeni

Ето и малко информация за чашата "Гленкeърн", която предполагам ще е полезна за хората, които сега навлизат във вселената на уискито.
Разработена е от шотландската стъкларска фирма "Glencairn Crystal" Ltd за пиене на уиски. Автор на дизайна е Реймънд Дейвидсън, изпълнителен директор на фирмата. Дизайнът е вдъхновен от т.нар. "copitas" за дегустация на уиски, използвани в уиски лабораториите на Шотландия.
Изправената гърловина позволява по-лесно пиене, в сравнение с традиционната дегустационна чаша за уиски, като също така запазва ароматите на нос. Широката и заоблена част на тялото благоприятства правилното оценяване на цвета на уискито, а солидната основа е замислена да бъде удобна в ръката.
Чашата е висока 115 mm и е с обем 6 oz /170 ml/. Предназначена е за 35-50 ml течност. Окончателният дизайн е одобрен от майстор-купажьорите на пет от най-големите уиски дистилерии в Шотландия и е в производство от 2001 година. През 2006 година чашата печели Наградата за иновация на кралицата на Великобритания.

todoresqu

Какво ли сгъва Кралицата в нейната Гленкеърн чашка?

sharksfin


Skye

Quote from: todoresqu on 06, November, 2018, 18:47:47
Какво ли сгъва Кралицата в нейната Гленкеърн чашка?

Ginkgo biloba - cask strength :)

Skye

Quote from: Sirakoff on 05, November, 2018, 12:17:11

Питането ми е - откъде може да се сдобия с няколко такива?Ако не си го видял в другата тема:

http://zinaf.net/whiskyforumbg/index.php?topic=262.msg4644#msg4644

Сердика Мол, близо до Била, магазин за стъкларии.

Sirakoff

Здравейте,
забелязах и доста добро количество малки шишенца с капачка на винт и такива с капачки, като от лимоната от едно време, за многократна употреба в Джъмбо.
Някой разглеждал ли ги е подробно?