• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 

9-тата Islay дестилерия отваря 2015

Started by z-imaging, 30, January, 2014, 15:05:14

Previous topic - Next topic

VP

Сигурно лаишки въпрос, но това означава, че първите бутилки ще излязат на пазара примерно през 2025 и след това, нали така? Или практиката е да пускат и 3-4 годишни ускита, да за влизат някакви пари все пак междувременно.

Като цяло не ми изглежда ужасно привлекателен бизнес да стартираш от 0.

Другото, което се чудих наскоро е какви са маржините в индустрията? За да стигне 80лв. бутилката до мен, на каква цена е излязла от дестилерията към търговците на едро?

zidouble

Дестилерии нови се срещат, въпроса е какво ще се случи след време. Има няколко проекта които са в застой поради различни причини.

VP изхождайки от моя скромен опит, като наблюдател давам пример с Kilchoman, тъй като е нова дестилерия и вече доста напредна, а моите наблюдения са от началото им. Доколкото съм запознат, вече се предлага и на нашия пазар. Намериха финансиране, спретнаха си дестилерия, имат си ресурси, започнаха да разширяват отглеждането на собствени зърнени ресурси и се развиват супер добре. Като маркетинг много бързо навлезнаха навсякъде. Отчитайки, че и продукта е добър, както и отзивите за него, направо си спретнаха летящ старт. Започнаха да продават веднага каскове и да бутилират спиртния продукт още на 1вата година. Като допълнение, доста трудно и на доста солена цена може да се намерят първите им варианти на спирт и супер младо уиски. Започнаха с висока цена и успяха да я наложат. За момента количеството не е много, но си мисля, че без никакъв проблем продават всичко.

Имаше някъде приблизителните цени за производство на уиски /естествено зависи от много параметри, но цената на продукта никак не е висока/, отлежаване, бутилиране, данък, опаковане и т.н., но ако се сетя къде точно съм чел ще ти пусна линк. Естествено един от голямите фактори е отлежаването, поради простата причина, че се губи средно по около 2% от течноста на година, като "Angel's share".
колекция => Scotch Whisky miniatures

z-imaging

ето цени ако си купиш цяла бъчва
http://www.whiskybroker.co.uk/fileuploads/bottlecostsvariouscountries/bottlecosts.xlsx
от тук, където има подробности кое как е сметнато
http://www.whiskybroker.co.uk/index_files/costsinvolved.htm

zidouble

уф бях го погубил този сайт :)

Само една забележка, защото грешката направена там е доста съществена. При приети 2% загуби за 10 години загубите не са 20% а около 18,3%. Иначе по тази сметка при 50 години отлежаване трябва да има само аромат в бъчвата :) Просто наблягам на това, тъй като в последните години /а считам, че това ще продължи/ частните бутилиращи компании започнаха все повече да вдигат летвата и да пускат все по-стари неща. Имам чувството, че наблюдавам някакво състезание :(
колекция => Scotch Whisky miniatures

VP

Супер интересно, мерси за информацията.

todoresqu

Килхоман има у нас отдавна. Бълват яко, цените са над лагавулинските. Хвърлиха се в най-опушената част на спектъра. Имат неща над 500 лв., а още нямат 12- годишно уиски.
По-интересен обаче е примера с Кавалан. Дистилерия построена 2004, а  2009 са първите големи награди, повтарям НАГРАДИ, не релийзи.

z-imaging

Quote from: todoresqu on 31, January, 2014, 13:46:04
По-интересен обаче е примера с Кавалан. Дистилерия построена 2004, а  2009 са първите големи награди, повтарям НАГРАДИ, не релийзи.


я виж английското, 2006 първа варка и вече с две торби награди  ;D
http://www.englishwhisky.co.uk/the-whisky/awards

Evgeni

 Наистина Kilchoman отдавна е представен у нас. Виждал съм поне на няколко места,а и при Тошко винаги има в наличност. Той си подсигурява актуалното пълнене.

todoresqu

Аз отдавна се каня на английското, ама си е около 100 лв.

z-imaging

като ходихме в дестилерията аз пробвах Chapter 6 и 11, въобще не ми харесаха а ако гледаме и цената категорично не бих си взел шише

Izmamnica

Това което най ме лови за новата дестилерия е че всички процеси ще се извършват по традиционните методи. Дано удържат на думата!