• Welcome to Whisky Forum Bulgaria. Please login or sign up.
 
25, October, 2021, 14:36:46

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Уиски / Re: Signatory Glenturret 1988,...
Last post by NXI - 18, April, 2021, 14:25:30
Безкрайно мил си както винаги, Евгени! Изобщо не съм убеден, че заслужавам подобна оценка, но се радвам, че написаното ти доставя някаква наслада. И двете уискита на Signatory, които съм презентирал тук, възприемат чудесно добавянето на няколко капки вода, макар аз лично да ги предпочитам без нея. Променя профила по някакъв начин и представя едно малко по-различно лице на уискито. Не мисля, че ги прави по-добри или по-лоши и смятам че най-вече опира до лични възприятия на кой вариант ще се спреш.
2
Уиски / Re: Signatory Glenturret 1988,...
Last post by Evgeni - 18, April, 2021, 10:51:03
Браво, Ники! И благодаря!
За мен винаги е огромно удоволствие процесът по "консумиране" на твоите презентации. Като реална дегустация е, но съпроводена с представяне на литературен бестселър.
Да очакваме ли и вариант с добавяне на вода?
3
Уиски / Signatory Glenturret 1988, 30Y...
Last post by NXI - 18, April, 2021, 01:36:37
Signatory Glenturret 1988, 30YO, Cask 532 / 52.4%

Бърбън бъчва (повторно пълнене). Бутилка номер 156 от общо 234.
Бутилирано без студена филтрация и без изкуствени оцветители.


Дизайн: Уискито е част от юбилейната серия по случай 30 годишнината на Signatory и като такова е третирано по-специално. Всичко започва с брандиран черен кашон с дръжка и вътрешна изолация, който съдържа идентична като визия кутия, но изработена от дърво и с магнитно затваряне. Нея обитават две брандирани чаши за дегустация и собственоръчно номериран и подписан от собственика на компанията сертификат, на който даже е поместена реална снимка на конкретната бъчва. Бутилката, разбира се, е обичайното за Signatory бижу. Изключителна презентация, която трудно би могло да бъде надмината в този ценови диапазон.

Цвят: Светъл. Златист.

Аромат (без вода): Търпи развитие в минутите и часовете, но е сравнително жизнен още в самото начало и има нужда от по-малко време, което няма как да не бъде отчетено като позитив. Интензитетът като цяло е среден. Профилът е ярък, свеж и леко омаен. Мента, восък, вакса, мехлеми, балсами, пъпеш, манго, кайсия, бадеми, ванилия, бял шоколад и тютюн. Би могло да бъде открито поне още толкова при по-задълбочено изследване.

Консистенция (без вода): Плътна.

Вкус (без вода): Комплексна, хармонична и вкусна комбинация от диви ягоди, манго, медицински нюанси, подправки, бор, мента и ред други неща.

Послевкус (без вода): Дълъг.

Заключение: Чудесен малц, дестилиран в пролуката между легендарния гол на Ван Бастен във вратата на Дасаев и 10-те ни златни медала в Сеул. И кротувал три десетилетия в тази бъчва. Напомня ми донякъде за Clynelish 14, но с несравнимо по-богато изживяване в устата. Като класа го нареждам някъде до Highland Park 25.

-----

Допълнение от 20.04.2021

В неделя вечерта бе проведена заключителна дегустация, която ми бе необходима, за да поставя точна оценка на уискито. След нея бих казал, че като класа то се доближава по-скоро до представения тук Signatory Ben Nevis 1991. Несъмнено превъзходен малц.
4
Има промоция в Аванти на едно ново бленд уиски Grant's Triple Wood 12 y.o. за 32 лв. Някой опитвал ли го е, за мнение ? Има много медали и добри отзиви в интернет.
5
Уиски / Re: Signatory Ben Nevis 1991, ...
Last post by NXI - 01, April, 2021, 18:31:28
Благодаря, Евгени! :)
6
Уиски / Re: Signatory Ben Nevis 1991, ...
Last post by Evgeni - 01, April, 2021, 17:00:00
Браво, Ники!
Четивото е истинска наслада за сетивата!
7
Уиски / Signatory Ben Nevis 1991, 27YO...
Last post by NXI - 31, March, 2021, 04:23:16
Signatory Ben Nevis 1991, 27YO, Cask 3862 / 53.8%

Шери бъчва (повторно пълнене). Бутилка номер 210 от общо 477.
Бутилирано без студена филтрация и без изкуствени оцветители.


Дизайн: Кутията не е произведение на изкуството, но е стилна, метална и повече от практична. Бутилката е от наистина висок калибър, като силуетът й създава атмосфера на аристократизъм.

Цвят: Средно тъмен и някак рядко срещан, особен. Би могъл да разбереш интуитивно, че е естествен.

Аромат (без вода): Развива се постепенно за около половин час престой в чашата, а интензитетът му клони към средна стойност. Налични са благоухание, богатство, дълбочина и комплексност в достатъчна степен. Вишна, праскова (тези два плода са над всички останали), смокиня, малина, карамел, млечен шоколад, фъстъци, бадеми, лале и пипер са само някои от елементите, които го съставляват.

Консистенция (без вода): Плътна.

Вкус (без вода): Срещал съм редица малцове с отлични или най-малкото много добри носове, които обаче, в по-малка или по-голяма степен, не могат да отговорят на създадените очаквания, когато попаднат в устата. Този случай не е от онези, а дори напротив - ароматът е чудесен, но би могъл да осъзнаеш класата на течността едва, когато отпиеш от нея. Богатство, комплексност и първична наслада се преплитат в едно. Несъмнено едно от най-добрите преживявания, които съм имал.

Послевкус (без вода): Дълъг. Устните полепват леко и копнеят да целунат елексира отново.

Заключение: Има хора със солиден опит, които сравняват това уиски с легендарните малцове от 60-те години на миналия век. Аз не съм имал удоволствието да пия такива, за да мога да кажа доколко едно такова твърдение отговаря на реалността, но веднага съм готов да се подпиша под това, че качеството тук е безкомпромисно. Мисълта, че пиеш от една единствена и неслучайна бъчва, която е оставяла своя отпечатък върху дестилата в продължение на десетилетия е определено очарователна и допринася допълнително за цялостното изживяване. Не, не е любимото ми уиски, защото аз съм почитател на опушените и особняшки напитки и един малц трябва да бъде феноменален, за да ми стане абсолютен фаворит без да притежава поне отчасти тези характеристики. А понеже имам навика да ползвам за отправни точки предишни свои ревюта - по мое мнение превъзхожда осезаемо Highland Park 25. Отлична работа от Signatory, но пък и от моя страна, защото подбирам доста сериозно.
8
Parosmia може да получиш след един куп други заболявания и настинки...

На мен ми се променя вкус и мирис само след шкембе с чесън и лют пипер на Калугерово - втората барака в посока Баку😀
9
Други теми / Re: Friends of Laphroaig
Last post by Simto - 16, March, 2021, 14:17:40
От днес вече и моята скромна особа е член на FOL. Чета какво е било преди 6 години и си пожелавам скоро отново да има подобни събития, според мен пандемията и локдауна ще имат и положителни ефекти - повече почитатели на уискито и на Laphroaig, в частност. И по-настървени за събиране, опитване и обсъждане :)
10
Темата е много актуална и ще ми е интересно да разбера какво се случва на тази "плоскост".
Аз прекарах заболяването, но много леко и безсимптомно, и не съм губил обоняние и вкус. Поради тази причина не установявам промяна във възприятията си по отношение на уискито. Сигурно съм голям късметлия.
Pages1 2 3 ... 10