Author Topic: Робърт Бърнс  (Read 1125 times)

Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
Робърт Бърнс
« on: 21, July, 2015, 17:10:06 »
Днес преди повече от 200 години е починал. Доста млад на 37. Дано добре си е поживял :) Някой пил ли е едноименното уиски?

Ето нещо то него по "нашата" тема:


"...O Whisky! soul o’ plays and pranks!
Accept a bardie’s gratfu’ thanks!
When wanting thee, what tuneless cranks
Are my poor verses!
Thou comes—they rattle in their ranks,
At ither’s a—s!..."

 dram


z-imaging

  • Guest
Re: Робърт Бърнс
« Reply #1 on: 21, July, 2015, 17:18:56 »
ами то "Робърт Бърнс" уискита доста има, май Аран последно правеха някакви уж по-официални

Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
Re: Робърт Бърнс
« Reply #2 on: 21, July, 2015, 18:44:53 »
Май :) ама аз никога не съм пробвала и ми е интересно на какво се спират шотландците като е свързано с  национален поет...Пък и да си поговорим за уиски :-\

z-imaging

  • Guest
Re: Робърт Бърнс
« Reply #3 on: 21, July, 2015, 19:05:38 »
от тези на Аран нищо не съм пил

на този търговец серията се казва "Бърнс малц" и от тях съм пил едно а две други отлежават в Лондон и не знам кога ще ги отворим:)

https://www.thewhiskybarrel.co.uk/p/83/burns-malt-scotch


Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
Re: Робърт Бърнс
« Reply #4 on: 21, July, 2015, 19:18:07 »
Опитвах е да не се изказвам за аранското, защото там е ясно, че са отишли в посока масовост и лошо няма. ... Но това, което ти си пил ми е интересно, ако си спомняш ?

z-imaging

  • Guest
Re: Робърт Бърнс
« Reply #5 on: 21, July, 2015, 19:30:06 »
Westport (99.9% гленморанжи и една лъжица глен морей) съм пил от тези, беше супер. Чак ме е яд че взех само едно шише когато бяха намалени а то свърши бързо...

Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
Re: Робърт Бърнс
« Reply #6 on: 21, July, 2015, 20:11:56 »
Хм, сега завидях :) За какво ми беше това любопитство! Хайде да се сберем и да си купим бутилка? Някой с нас? Разбрах, че и някакви други имаш...

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +36/-2
Re: Робърт Бърнс
« Reply #7 on: 21, July, 2015, 21:28:13 »
Бройте и мен за бутилката!
Но трябва да я отворим и дегустираме заедно!

z-imaging

  • Guest
Re: Робърт Бърнс
« Reply #8 on: 22, July, 2015, 00:55:22 »
Аз ще го дебна ако се появи намалено пак някога и тогава бих си взел

Другите които имаме с Гайда са два 7 годишни Invergordon-a, единия PX другия Олоросо Octave бъчви. Комбинацията сингъл грейн с малка супер активна бъчва ни се стори интересен експеримент и се метнахме с по 1 шише от двете. Кой знае кога ще ги отворим че то да бяха само те... Иначе гледам на сайта им Олоросото го няма вече, само от РХ-а има останал https://www.thewhiskybarrel.co.uk/invergordon-7-year-old-burns-malt-px-single-grain-scotch

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +36/-2
Re: Робърт Бърнс
« Reply #9 on: 22, July, 2015, 10:04:51 »
Изглежда много интригуващо!

Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
Re: Робърт Бърнс
« Reply #10 on: 23, July, 2015, 14:51:54 »
Тази нишка трябва да се нарече разпиляната Ангелина. Оаза се, че един Инвергордън съм пила и имам записки. Сега ще се напъна да препиша всичко...

Някой друг в БГ , койот има едноименен представител и иска да пийнем заедно? Идеята беше да уловим емоцията покрай творчеството на нациналния поет на Шотландия?

z-imaging

  • Guest
Re: Робърт Бърнс
« Reply #11 on: 23, July, 2015, 15:19:10 »
Бил съм се бил някога напил - минало незапомнено време  ;D

Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
Re: Робърт Бърнс
« Reply #12 on: 24, July, 2015, 16:41:03 »
Стан за съжаление си прекалено прав за да ти отговарям dram



Като ги гледах се усъмних нещо и си разгледах тефтера от фестивала в Германия и какво да видя...само, че аз го водя Инвергордън-якото.

Пробвала съм PX  в Octave  на 61,5%.

Било е следобеда на третия ден и помня, че тогава бях почти на умиране преди четвъртия си майсторски клас за деня(предстояха още два и Спрингбанк уиски вечеря). А самият ден беше стартирал в 10:00 пред щанда на едно страхотно инди, където като се поопознахме  ми мушнаха по малко от 6 страхотни уискита, преди които вече бях пробвала две. Така, че записките ми са малко..... в този час на деня...но уискито ме е впечатлило и после докато обядвах съм го почела с лек опит за поезия:

Нос: странно-много плодове и то такива, които мога добре да отлича един от друг ПЛЮС кафява захар. Слава Богу, сладост, която не е глюкозения тип или захаросяния, а онази откровена, богата кафява захар.
Уста: освен плодовете, (шерито е ясно) имам препечено месо. Плодовете не са само нашенски, има и някои екзотични.
Водата е плюс не заради високия градус, а защото му въздейства положително!

Бърнс и зърната

Сладост,  без глюкоза
Плодове със рехавост, но не безлично
Богато, без ненужности
Наивно, отворено и просто
Това уиски е сериозно!
Не носи главоболия, но предполага своеволие
Не знам за Бърнс, но аз му дадох и прие вода
И аромата не пострада от това
Устата стана, пълна ярка!
И си помослих, коя преварка
Е създала съзвучие от крем, мащерка и скара?
Аз го искам, и ако Бърнс не ми се кара,
Бих му измислила комбинация с месаря.
Пропуснах ли да кажа, че на това навя ме носът, в който  беконът „най-отгоре”
Ме насочи към фууд сторе


Без смях, моля! Нямам опит с поезия
Написаното вътре е наистина, това което съм открила.
Само уискито ме изкушава понякога да мисля в рими.

За сега да разбирам сме трима за първото предложене на Стан, което още не сме се засилили да купуваме? :-\

gaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Drams: +13/-0