Author Topic: Ще се произвежда ли някога в България качествено наше, българско уиски  (Read 3160 times)

z-imaging

  • Guest
Ее това беше само пример за храна, която докато хапвам да пия и уиски на големи глътки от водна чаша:) Къде хубав хагис тук че да го направя това вкъщи...

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +34/-2
Така си е, но изглежда много съблазнително, а и самата идея е достатъчно вълнуваща!

todoresqu

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +20/-4
По темата за наше уиски ще кажа,  трудна задача - но щом продаваме ракия Солитер за 50 лв. и се купува, ако някой се постарае, може и да се получи. Стига да не се откаже, преди да получи макар и минимални успехи. Вероятно би успял само доказал се производител на алкохол - някой от големите юнаци.  И нека е скъпо  - имате две-три ракии в България на цени над 100 лв., които яко се търсят .
Май обаче технолога не си го представям българин.

Дори японците /ха-ха Измамнице/и тайванците, са минали през шотландското обучение.

И оттук почват едни, па медни казани, па бъчви за отлежаване /страйт фром дъ каск троянска сливова   63.8%/ и т.н.

Колкото повече пиша, толкова препятствия  ми изскачат.

Хубава тема.
























Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +34/-2
То като се замислиш и място ще трябва, за да се подсигури достатъчна площ за отлежаването!
Друго си е да измислиш някакъв начин за бързо отлежаване. Легенди се носят за нашите винпроми, в които на ракията й се "бае" и тя изпълнява "петилетката" за две или дори една година.
От личен опит знам какво се случва след 5-6 месеца отлежаване на ракията в буре и си представям, какво трябва да се случва при 3, 5 или 7 години отлежаване! Затова имам известни съмнения в достоверността и автентичността на отлежалите нашенски ракии.     

toddybear

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +1/-0
Еее, има го този момент но не мисля че професионалистите ще си играят да лъжат потребителя по този начин. Все едно да се чудиш дали Шотландците наистина държът уиските толкова колкото пише на етикета.

Аз се сещам само за две наистина стари ракии в момента.
Едната е Троянска Сливова 25г.
Втората е Royal Amber 25г.

Роял амбър се опитвам да си купя от години но не мога да намеря защото твърдят че имало проблем при отлежаването или бутилирането и цялата продукция е заминала на кино. А цената и беше 90+лв.


Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +34/-2
За "добрата стара Англия" нямам притеснения, тъй като е ясно какво ще се случи, ако някой шотландски или ирландски производител бъде "хванат", че прави шашми с надписите на етикетите и съдържанието в бутилките. Моментално от потребителите ще бъде подписана "смъртната му присъда" и той ще е обречен на бърз фалит. Точно затова е и тенденцията да се махат годините от етикетите, за да могат да наливат вътре всичко, което е над 3 години. Слава богу минималния срок на отлежаване в дъбово буре не е отпаднал, но и това ще стане някога. Дано да не съм лош пророк, но очевидно нещата вървят в посока на занижаване на изискванията за уискито, респективно, намаляване на качеството и повишаване на цената! Пряка последица от икономическия принцип за търсенето и предлагането. Ако нещо в тази схема не се промени, като например уиски индустрията да влезе отново в рецесия, следващата стъпка е да се промени закона и минималните години за отлежаване на дестилата да станат две! Това ще "отпуши" голям ресурс. Не вярвам, обаче, този бизнес да замре, след като с него са се захванали световни компании с огромен потенциал и капитал. Уискито стана изключително популярно в последните години и този интересът към нега все повече ще се увеличава. Дори и нашия форум има скромен принос за това, като гледам колко са се увеличили регистрираните потребители, а и броят на гостите постоянно расте.
Що се отнася до троянската сливова и Винпром "Троян".... Надявам се Наско да не се обиди, но откакто го купиха чехите, а те са собственици и на Винпром "Тетевен", местните хора в Троян не го долюбват много. Шегуват се, че карат зелени сливи отнякъде и правят нещо, което не е онази ракия, с която са се славели. А иначе музеят на ракията, който е до фирмения магазин на винпрома, си заслужава да се види. То и сливовите насаждения в троянско изчезнаха и го няма онзи добив, който се е получавал по времето на социализма. Откакто демокрацията победи нищо не е поддържано и садено и сливите измряха или се изродиха, според местните хора. Надявам се 25 годишната сливова ракия да е останала от "онова" време и да истинска!   
« Last Edit: 14, July, 2015, 15:36:41 by Evgeni »

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +36/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Откакто го купиха чехите, Винпром Троян според мен заработи. Тези дето плюят сигурно им е секнало кранчето. Защо внасят сливи? Ами защото няма производство на достатъчно сливи в България, затова, а и цената в Македония е по-добра. Винпромът си има насаждения, но далеч не са достатъчни за количеството дестилат което трябва да произведат. Също така да не забравяме, че троянската слива (то май е същия сорт като кюстендилската) не съществува отдавна. Измори я една болест преди много години. Има по някое старо дърво тук-там и това е. Да не говорим, че дестилатът се прави в колони, а не казани, така че майсторлъкът не е кой знае колко голям, че да има промяна от технологична гледна точка. Разбира се не знам подробности, но това са моите наблюдения и разсъждения.
Ходил съм на обиколка в завода и мога да кажа, че нещата си изглеждат доста наред - особено за отлежаването. 25-тицата си кротува в бъчвички, като на всяка има дневник с прегледите. Същото е и за 7-цата, но тя е в по-големи бъчви. Мислел съм си, че тези бъчви трябва да са поне второ пълнене, защото след 25г. ракията си е все още ракия, а не някакво бренди, а може би сливовият дестилат е с по-силен характер от гроздето и не се дава лесно на дъба.

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818