Author Topic: Ще се произвежда ли някога в България качествено наше, българско уиски  (Read 3160 times)

ipodqkon_minev

  • Newbie
  • *
  • Drams: +2/-0
Здравейте,

От скоро време правя плахи опити да навляза в необятния свят на елексира, наречен уиски. Макар още да съм лаик в тази област ми стана интересно и ми  се ще да споделим мнения по въпроса: дали някога в страната ни би могло да се произвежда качествено българско малцово уиски. Като се замислия, иммаме ги условията: множество плодородни земи в момента пустеят и ако бъдат засети ще дадат изобилна реколта. Ечемик, пшеница, царевица са традиционни за нашето земеделие и в близкото минало ние сме били европейски лидер по производство на тези култури. Защо днес да не превърнем ечемика в качествен лгарски малц? Ето в момента винената индустрия в България е в подем. Има десетки винарни изби, засяти са хиляди декари лозови масиви и българското вино вече се конкурира на европейските и световни пазари. Вярно е,че страната ни няма история в производството на уиски, мо не мислите ли, че е възможно да се отвори една нова страница? Началото би било трудно, но мисля, че ако се сътвори нещо качествено, с течение на времето едно доро българско уиски би било намерило своето място на пазара. Как мислите: дали скоро ще можем да се похвалим с производството на български сингъл малц?

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +34/-2
По-скоро не!
Поне това е моето мнение и усещане. Причините са много, дълбоки и комплексни! И най-тривиалните от тях са традициите и народопсихологията. Българинът си обича и цени ракията! И ако е домашна, още по-добре! И колкото и недостатъци и дефекти да има, той пак си я харесва, защото си е негова и той е произвел. А отлежаването.... Това е вече много сериозен проблем. По традиция дестилатите произведени у нас не отлежават или отлежават много малко. За период на отлежаване от 3 години, както е при шотландските уискита, дори не можем да си мечтаем. И как да обясниш на местния производител и консуматор, че след като затвориш дестилата в стъклена бутилка, той на практика вече не старее и отлежава.
За качествата на българските уискита имахме дискусия в една друга тема, но не се сещам коя беше. Спомням си обаче, резултата. И той не е никак обнадеждаващ. Дори по повод на дванадесетгодишния "Black Ram" дружно "охулихме" Джим Мъри, който му беше дал 85 точки.
А иначе по цял свят правят уиски. Къде успешно, къде не. И ми се струва, че неуспешните опити са много повече от успешните. То е като при часовниците - много производители има и всичките правят часовници, но швейцарците го умеят най-добре и са превърнали тази дейност в изкуство. По отношение на уискито, тези които правят изкуство са шотландците и донякъде ирландците, а японците си заслужават напълно уважението. Те също правят изкуство! По свой си, неповторим начин, затова ги посочих отделно.     
« Last Edit: 18, June, 2015, 22:20:36 by Evgeni »

Preslav

  • Sr. Member
  • ****
  • Drams: +3/-0
Колкото и безнадежден оптимист да е човек, ясно е че това няма как да се получи.Колегата Евгени е отговорил подобаващо.Няма какво да се допълни.

sharksfin

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +18/-2
качествено българско = оксиморон

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +34/-2
Имаме всички условия и бихме могли да направим качествено българско уиски, но това няма да стане по ред причини, някои от които почти непреодолими. Дори и дестилата за "Black Ram" се внася от Шотландия, и само се бутилира у нас под нашата марка, която пуска реклами, наподобяващи досущ тези на комерсиалните ирландски уискита, и сътворява легенди за някакви черни овни, за които никой никога не е чувал!
Иначе, дори и велики държави като Франция и Австрия не се представят добре със свое производство на уиски. Знам, че колеги от форума ще възразят, но австрийския вариант не е много подходящ за пиене, а и французите не могат да се похвалят с много добри постижения, нищо че са най - големия винопроизводител в света, и са страната на коняка и арманяка. 

toddybear

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +1/-0
В българия има много хубави отлежали ракии. Някои от тях дори по повече от три години.

За мен лично проблема е единствено ценови. Масовия българин не вижда причина да даде дори 60 лева да хубав алкохол.
Той не разбира че този алкохил няма да бъде изпът за една вечер а че може да се пие много дълго време.

Лично аз не виждам смисъл в България да се прави уиски. Ракията предоставя достатъчно поле за експериментиране. Само трябва да се сетят клиентите и производителите да направят нещо хубаво.

В момента има бирен ренесанс, надявам се скоро да се създаде и ракиен ренесанс.

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +34/-2
Напълно си прав, колега!
Това, което имаш предвид е още един аспект от народопсихологията на българина.
На мен ми е изключително трудно, да не кажа невъзможно, да обяснявам на приятели и колеги, че може да си сипеш един път седмично, когато си на кеф и в настроение, 20-30 милилитра качествено уиски в дегустационна чаша, и да си го анализираш, и употребяваш в продължение на 30, 40 минути, че и час. Или пък, че отворена бутилка от заслужаващо уважението ни уиски, може да не бъде изпита докрай в продължение на няколко години.

toddybear

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +1/-0
Определено, масовите разбирания са че отворената бутилка трябва да бъде употребена до седмица-две най-много иначе сигурно ще се развали :).

Аз като има кажа колко алкохол имам у дома всички ме гледат все едно съм луд. И предлагат услугите си за намаляването на това количество  ;D

Preslav

  • Sr. Member
  • ****
  • Drams: +3/-0
Дойдохме си на думата.Ганьо иска да се накълве.Ганьо иска водка, мастика, ракия, всичко съдържащо алкохол.Ако има уиски - още по-добре.Задължително с няколко буци лед, може и смесено с кола, студен чай и тн.Идеален акомпанимент към него могат да са всякакви видове салати, сухи мезета като шпек, луканка, петрохан, дебърцин и други подобни, всички видове скара, а по черноморието може да се наблюдава консумацията да върви дори с цаца и пържени картофки.На едно новогодишно събиране пък имах случай с един приятел,който седеше срещу мен и докато си дъвчеше кюфтето го прокара с един хубав гълток уиски (мисля, че пиеше някакъв бърбън) и рече: - страхотно уиски ! Ма̀шала му викам аз! Но казвам че не само балканджиите сме така.Тези неща са очевидни почти навсякъде, няма да говорим за новобогаташите, които си поръчват супер скъпи питиета и ги пият по същият начин.Както казваше едно момче в интернет: "Кво да играя брат"... ми така де, с такива играчи какво да играе човек ::)

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +36/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
С повечето неща от казаното до тук съм съгласен, но не бива да се подценява, омаловажава или пък осмива акомпанирането на храна с твърд алкохол.
Само отношението/подхода към това как се прави може да е повод за коментар :)

Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Preslav

  • Sr. Member
  • ****
  • Drams: +3/-0
Комбинирането на алкохол и храна не може да се оспори.Това си е наука на най-високо ниво.Просто още една от пробойните ни в системата.На повечето никога няма да им дойде наум да попитат дали тази храна ще върви добре с това вино или това уиски и пр. Нашият човек винаги би се задоволил с "кво да е" и "квото има" (само ако може да е в повече).
Като стана въпрос за комбинации, позволявам си да отклоня малко вниманието с този линк, който ще накара повечето поне да си налеят(както подейства на мен). http://www.buzzfeed.com/justinabarca/whiskey-and-food-pairings-that-will-make-your-mouth-water#.vwvBWpjzg   Наздраве!  dram

z-imaging

  • Guest
Всеки е свободен да яде и да пие както му е най-сладко. Това че някой ще си сложи лед в уискито или ще го изпие със салата не е трагедия, виж тези дето трупат скъпи бутилки а не ги близват са ми неприятни. Най-малкото щото и заради тях цените в момента са такива.

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +34/-2
Живеем в демократични времена и всеки може да прави, каквото си иска, стига да не пречи на другите и да не нарушава законите и добрите нрави!
Подозирам, че "вулгарното" и неуважително отношение към уискито е точно такова нарушение на добрите уиски нрави, и съвсем основателно отключва негодуванието на колегите от форума! Това само показва, че тук сме се събрали малко по-отдадени на темата съмишленици, което само по себе си е похвално и осмисля нашето общуване.
А иначе, уискито, както и всеки друг алкохол, може да се съчетава с храна, но основната идея в това е да се постигне хармония и усъвършенстване на възприятията, и удоволствието от напитката! Това е изкуство, което не всеки владее! Другото си е просто "тъпкане", което срива всичко. Именно срещу това неуважение към напитката и отдаване на най-низки страсти по задоволяване на първични инстинкти възроптаха колегите! Бунтът им е напълно основателен и аз го подкрепям!
Човек винаги трябва да се стреми към усъвършенстване! Нашият форум ни помага именно в тази насока, а линкът, който ни предложи "Preslav" е страхотен! Как де не се възхити човек на такова съвършенство! Поезия!


Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
http://thewhiskylady.net/2015/06/25/your-ultimate-guide-on-how-not-to-become-a-whisky-snob/

Ох, ох, хора, според мен болестта ни е дълбока, отдавнъшна и всички сме луди( a в очите на другите сноби). Точно както лудият изобщо не знае, че е луд и си настоява на своето. Дори тази статия не може да бъде написана толкова детайлно и точно от някой който  вече не е "окъкан" в очите на "другите" като сноб. Много често за това е виновна самата напитка със своята комплексност и МАГИЯ. Иначе някои от точките описват наистина противни моменти от общуването на "разбирачите". Други обаче са неизбежни заради любовта към нещо необяснимо добро!

....

Влизам тук и си чета последното съобщение от загрижен събрат: "Ангелина, ако искаш още сега мога да ти дам празна бутилка от Бомор каска..."  :D ;D  хайде това някой да го разбере...Ама аз съм му благодарна за това съобщеийце

Ха НАЗДРАВЕ.
 
« Last Edit: 08, July, 2015, 16:39:10 by Izmamnica »

Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
Това за да не кажа Slainte по снобарски де  :P

Preslav

  • Sr. Member
  • ****
  • Drams: +3/-0
http://thewhiskylady.net/2015/06/25/your-ultimate-guide-on-how-not-to-become-a-whisky-snob/

Мисля, че "сноб" е прекалено груба дума.Но и така да е, всеки си е такъв в някаква негова област, в което няма нищо лошо.Относно наръчника леко ме разсмя призива в точка №7 "DO NOT try to hit on female represenatives" тъй като самата авторка на статията е русокоса красавица, която най-вероятно се е натъквала предполагам неведнъж на досадни "снобари".Въпрос към тази мадама - свалката ли те прави сноб или ако си такъв  нямаш право да се пробваш?Вижда се, че твърдението и е противоречиво.И аз имам един наръчник на подобна тема.Той има само една точка и тя гласи: Не бързай да наречеш някого сноб.Сигурен съм че повечето от колегите тук биха използвали опита и познанията си, не за да ги натякват, а за да дадат полезни съвети със съвсем приятелски характер.Нищо че някои могат да звучат прекалено помпозно и изтънчено, това е просто защото понякога това е единственият начин за нещата да се изразят.Винаги ще има хора като тази мацка, които ще отегчавате с това което правите,(давам си сметка, че тя най-вероятно разбира повече от булшинството от членове в този форум, но все пак реших да дам пример с нея) но ще има и такива, които ще подходят със уважение, разбиране и готовност да научат нещо ново.Аз вече съм избрал от кои да бъда.   ;D  dram
« Last Edit: 07, July, 2015, 22:22:52 by Preslav »

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +34/-2
Философския оттенък на разговора ми допада!
Като английските джентълмени от преди 150 години! Дори и да ги наречем "снобари", те са обучавани и са владеели изкуството да водят разговори, и са спазвали изискванията за начало, поддържане и завършек. И интересното е, колко много пресечни точки с уискито е имала цялата тази сюжетна линия!

z-imaging

  • Guest
Haggis bon bons with Arran mustard and Glenkinchie whisky mayonnaise


 
5tbs pasteurised mayonnaise
2tsp Arran mustard
30ml Glenkinchie 12 whisky 
360g finest quality haggis
100g seasoned flour
3 free-range eggs, beaten
200g pinhead oatmeal
vegetable oil

Директно си отварям бутилка Аран или Кинчи, сипвам си го в най-обикновена чаша и хапвам и пийвам без да се лигавя с гленкерни и глупости...

Evgeni

  • Active members
  • Connoisseur Member
  • ******
  • Drams: +34/-2
Как беше тестването?
Много съм любопитен!