Author Topic: Бърбън  (Read 697 times)

Izmamnica

  • Active members
  • Aficionado Member
  • *****
  • Drams: +14/-0
Бърбън
« on: 22, December, 2014, 16:59:54 »
Бих искала да отворя тема за бърбъна. >:D dram
 За производството, разновидностите и за всички, които го пият и откриват с удоволствие. Тук някои от нас могат да отговарят доста добре на въпроси за тази уиски разновидност, както и да се учим :)

 Досега в нашите обсъждания често сме се шегували с бърбъните.
 Бърбънът  е уиски.  dram Но не всяко уиски е бърбън :)

 Бърбънът, както се вижда във филмчето по долу, е напитка, произвеждана  с много любов, посвещение и страст. Това е и уискито преживяло най-много „гонения” ...като днес е в БУМ!

Фред  Ной, правнукът  на Джим Бийм, признава, че е второто дете на баща си. Първото е дестилерията. На масата в тяхната кухня са подбирани  и тествани всички техни продукти. Да, може би защото имах удоволствието да  прекарам незабравимо  време с него, когато разказва за това което са правили с бърбъна по време на последните дни на баща му усещам вълнението и любовта им. Неподправени, силни!

Начинът по който дестилериите са си помагали за да я има всяка една от тях...

Да преодолееш сценична треска за да говориш за уискито си и след това  да не може да те спрат Тук сме все хора със страст и знаем за какво става дума :) :)..

Мисля, че  зачекнах над 5 теми заради които всеки почитател на уиски културата би се заинтересувал. А какво за Moonshine ?

Приятно гледане:


http://www.ket.org/promos/kentucky/meet-folks-make-bourbon/





















« Last Edit: 22, December, 2014, 23:23:39 by Izmamnica »

Ivaylo

  • Newbie
  • *
  • Drams: +2/-0
Re: Бърбън
« Reply #1 on: 05, February, 2018, 02:20:00 »
Напоследък доста съм се зарибил по бърбъна и може би си купувам и пия повече бърбън отколкото малц/бленд-ве. Наскоро си взеха няколко бутилки Jim Beam 12 Signature Craft, тъй като доколкото разбрах вече е спрян от производство. Според мен е страхотен бърбън, особено за цената си. Предполагам че много хора не биха го пробвали най-вече заради предразсъдъци относно марката, но определено си заслужава да се пробва. Така като гледам бърбъна като цяло следва развитието на малцовете и доста американски уискита вече изчерпват наличност и преминават към познатата ни следваща стъпка - NAS. Вече доста емблематични бърбъни премахнаха годините от етикетите - Knob Creek, Basil Hayden's, Baker's, Elijah Craig... Други просто увеличават цената  за да навлязат в премиум сегмента и евентуално да намалят търсенето като Booker's (един от любимите ми :( ). Общо взето се очертават неприятни времена. Разбира се същото се случва и с шотландските, и не само, малцове. Нещо друго което ме дразни е, че нови дестилерии (Wolfburn например) пускат 3-5 годишни уискита на абсурдни цени.
Малко се отклоних от темата, но просто се ядосвам когато се замислям как се развива пазара за крайните потребители :)
За да не е много негативен коментара ми ще отбележа един от любимите ми "бюджетни" бърбъни  - Wild Turkey 101. Всъщност всичките им продукти ми харесват, но този според мен заслужава да се отбележи.
Та има ли други почитатели на американските уискита?

atanas

  • Administrator
  • Connoisseur Member
  • *****
  • Drams: +37/-1
    • Whisky Experience Bulgaria
Re: Бърбън
« Reply #2 on: 05, February, 2018, 08:48:26 »
Напоследък доста съм се зарибил по бърбъна и може би си купувам и пия повече бърбън отколкото малц/бленд-ве. Наскоро си взеха няколко бутилки Jim Beam 12 Signature Craft, тъй като доколкото разбрах вече е спрян от производство. Според мен е страхотен бърбън, особено за цената си. Предполагам че много хора не биха го пробвали най-вече заради предразсъдъци относно марката, но определено си заслужава да се пробва. Така като гледам бърбъна като цяло следва развитието на малцовете и доста американски уискита вече изчерпват наличност и преминават към познатата ни следваща стъпка - NAS. Вече доста емблематични бърбъни премахнаха годините от етикетите - Knob Creek, Basil Hayden's, Baker's, Elijah Craig... Други просто увеличават цената  за да навлязат в премиум сегмента и евентуално да намалят търсенето като Booker's (един от любимите ми :( ). Общо взето се очертават неприятни времена. Разбира се същото се случва и с шотландските, и не само, малцове. Нещо друго което ме дразни е, че нови дестилерии (Wolfburn например) пускат 3-5 годишни уискита на абсурдни цени.
Малко се отклоних от темата, но просто се ядосвам когато се замислям как се развива пазара за крайните потребители :)
За да не е много негативен коментара ми ще отбележа един от любимите ми "бюджетни" бърбъни  - Wild Turkey 101. Всъщност всичките им продукти ми харесват, но този според мен заслужава да се отбележи.
Та има ли други почитатели на американските уискита?
Макар и да имам респект към сегмента, малко бърбъни ми влизат във вкусовото предпочитание. 12 на бийм наистина е добра, както беше и 12ката на elijah. Някои blanton's също ми допадат. Нещото, което не ме кефи в бърбъна е сладниквостта и прекаленото дърво. Затова ръжта като че ли по ми допада.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk


Ако някой се чуди какво да ми подари за рождения ден, ето няколко идеи :):
http://whiskybase.com/wishlist.php?userviewid=3818

Ivaylo

  • Newbie
  • *
  • Drams: +2/-0
Re: Бърбън
« Reply #3 on: 05, February, 2018, 10:26:30 »
Аз също съм почитател на ръжените, но за съжаление в България все още няма голям избор от такива. Повечето които съм пробвал са били в някой уиски бар.

Skye

  • Full Member
  • ***
  • Drams: +9/-0
Re: Бърбън
« Reply #4 on: 05, February, 2018, 15:11:28 »
Quote
Нещото, което не ме кефи в бърбъна е сладниквостта и прекаленото дърво.

Преди години и аз бях почитател на бърбъна. Особено с Кола, сигурно съм пресушил един Quarter Cask в Swinging Hall :)
Откакто обаче срещнах Пушилката от Айла, все по-трудно ми върви Джак...имам един отворен Single Barrel, който стои вече година, но както казва Наско, сладникавостта и дървото са ми в повече.