Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Благодаря!
Laphroaig 10 наистина беше експлозия. Спомням си, че след това опитах Glenmorangie и ми се стори като жена без мустаци ;D
Иначе вчера близвах един Bowmore 15 Darkest.
Опитвам се да чета описания на познавачи, докато отпивам ( не знам дали е добър подход), и на моменти откривам някои от характеристиките.
Не съм сигурен обаче, че на сляпа дегустация мога да различа 21 годишно от 12 годишно...
Виж Isla от Speyside, мисля че вече мога да различа :)

Sláinte mhait! dram
И да са живи и здрави всички именници!

2
Добре дошъл, колега!
Много висок и експлозивен старт си направил. Поздравления!
3
Продава / Купува / Re: Разни бутилки
« Last post by Peat on 05, December, 2017, 19:55:30 »
UP
4
Здравейте, уиски маниаци,

Чета отскоро форума и се възхищавам на небцата и носовете ви :)
Станах фен на малца преди около година, след като опитах за първи път Laphroaig 10.
Разбрах, че има и други "породи". Приятели постоянно мъкнат от чужбина разни бутилки, аз също често пътувам и така докарах колекцията до 30-на стъкленици.
Това лято ходих даже и до Talisker на Skye.
За съжаление, обаче още съм далеч от задълбочените усещания и познания, които повечето тук притежават. По тази причина и реших, като ми изпадне нещо по-рядко срещано у нас, да го предложа на познавачи. Аз сигурно бих усетил разликата, но едва ли бих я оценил по достойнство.

Та последно се сдобих с бутилките от заглавието. Трудно ми е да се ориентирам в цените, а пък и някои явно имат достъп до специални отстъпки, та общо взето google на цените в България и там някъде.

Ако за някой са приемливи, моля на лични или gkposhta@gmail.com
Ако не, ще ги мъча шишетата с комшията dram

Glengoyne 21 - 250лв

Jura 16  Diurachs' Own - 80 лв

Talisker Port Ruighe - 110 лв

Тalisker 57 North - 150 лв

Laphroaig Four Oak - 120 лв ( предния път не бях качил снимка)

И пак не успях да кача снимки :( Май са много големи...
Ще се опитам утре отново.

Ето и снимки...5
Други теми / Re: Чаши и уиски
« Last post by Evgeni on 10, November, 2017, 12:51:07 »
Да се похваля с какво се сдобих вчера, най-неочаквано и от неподозирано място. Много приятен продукт, но за съжаление чашите бяха само две.
Според производителя са за порто и шери, според българския търговец са за ракия, а аз мисля че спокойно могат да бъдат използвани и за уиски.
6
Продава / Купува / Re: Продавам Greenore 15 y.o
« Last post by edberg on 10, November, 2017, 09:01:56 »
Up
7
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by Evgeni on 01, November, 2017, 10:02:36 »
В чист вид съвършенството не съществува, но уникалното у човека е това, че не престава да се стреми към него. Това неистово желание е в природата ни и е генетично заложено в ДНК-то ни. То се проектира във всяка човешка дейност. По същия начин стоят нещата и с феста, и това ясно се вижда в шестте му издания, които се гордея, че не съм пропуснал. Докато в началото се питахме дали ще има следващ фест, сега нямаме търпения да дойде последната събота и неделя на месец октомври, следващата година. Това е така, защото "часът и мястото на срещата са известни", а представянето на следващото събитие започва с думите "традиционният уиски фест".
За да се стигне до това положение, обаче, бяха необходими огромни усилия от страна на организаторите, на фирмите, които излагат продуктите си, а също така и на посетителите. Смея да твърдя, че и нашата скромна общност има своя принос към крайния продукт.
Най-хубавото е, че всяка година има положително развитие и то съвсем ясно се вижда. Както във всеки процес, обаче, и тук има както положителни, така и отрицателни аспекти. За наша обща радост положителните значително надхвърлят по обем отрицателните, които в следващото събитие вече са коригирани. Нивото на хората "зад щанда" традиционно е много високо, тъй като това са хора професионалисти и ентусиасти, и това им личи. Дори и тук таме да има леки пропуски това не е болка за умиране, тъй като изобилието е толкова голямо, че с лекота компенсира една такава аномалия.
А класовете винаги са били на висота и е похвално, че от страна на дестилериите и марките се заявява сериозно отношение и дават най-доброто от себе си. За пръв път се представиха продуктите на KILCHOMAN и съвсем естествено презентацията беше направена от най-големия син на собствениците, който разказа историята от първо лице. Това е много показателно, а разказът му за пълненето с чайници и подръчни средства на първите 7 000 бутилки беше много прочувствен. Такива неща се помнят! По тази причина няма и как да бъде забравен емблематичния Робърт Хикс, който участва в първия уиски фест.
За Тошко, екзотичния Изток,  KAVALAN и японските уискита, просто няма какво да коментирам. Там нещата винаги са перфектни.   
8
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by todoresqu on 31, October, 2017, 23:56:32 »
Щандовете на  Лох Ломънд и Уулфбърн са на нови съвсем пресни вносители. Специално Ломонд имат още един официален вносител /който имаше щанд на феста   на Оптимист в Радисън със същите уискита/ и то с други цени. Та новите днес ме посетиха в магазина и се учудиха от тази нова за тях информация. Имат върху какво да мислят - просто са хора с никакъв поглед върху пазара.
Пазя в магазина си ценови листи от 11 години и искрено се забавлявам, като им ги покажа, след като са ми обяснили, че внасят нещо уникално за пръв път.
Уулфбърн пък миналата година беше на съседния щанд.

 Това си е чиста липса на маркетинг. Има вносители, които продават неща за 100 лв. на едро, а в Master of Malt e 40 евро.

P. S. Благодаря за милите думи за шанда на Кавалан, между другото сме и рекордьорът и в трите дни.
9
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by Peat on 31, October, 2017, 11:56:48 »
Силен фест беше, безспорно. Много добра организация. Трите класа, които аз посетих си заслужавха всяка стотинка (визирам Олтмор и Крайгелаки, Килхоман, Далмор винтиджис), не само избора на уискита беше чудесен, но и представянето на водещите беше на много високо ниво. Специално за Килхоман, класът го водеше един от синовете на собственика, човек който е бил в дестилерията от самото и създаване и пълен с интересно истории и страст.

Имаше и някои минуси, но вината за тях беше изцяло на фирмите които представяха марките.  За мен е изключително непонятно, че въпреки, че този фест се прави с цел популяризиране на уиски културата и реклама, някои фирми вместо да използват това и да си полуляризират марките, бяха дошли с цел печалба. Ще визирам щандовете на Лох Ломънд и щанда на Тулибардайн и Уулфбърн.
12 годишен Лох Ломънд (цена около 50-60лв за бутилка) - не помня точно дали ми искаха два или три талона от по 3лв за 25мл (което прави цена на бутилката съответно или 168лв или 252лв). Стандартния Уулфбърн (цена на пазара 80-86лв) се разливаше само срещу 3 талона (или 252лв за бутилка). Тулибардайн каск финишите (цена на бутилка около 60-70лв) по 2 талона (или около 168лв). Пълен абсурд за мен! Да, разбира се, че има разходи, по наемането на персонал, такси за организаторите и така нататък, но тези разходи не трябва да ги плащат потребителите.

Повечето хора зад щандовете бяха много добре информирани какво предлагат и с тях можеше да се говори на дълго и на широко, поздравления за хората зад щандовете на Кавалан, Боумор и Лафройг, Гленфидик, Ардбег и един шотландец от щанда на Лох Ломънд, с който си говорихме повече от час сигурно. Но пък зад някои щандове си нямаха и идея какво правят. Примерно на щанда на Глен Грант имаше бъчва от която могат да ти налеят. Единственото което казаха е че уискито вътре е 10 годишно, но нямаха никаква друга информация. Самата бъчва се виждаше, че е от бърбън, имаше и печат на гърба, което да го потвърди, но пък липсваше етикета от Глен Грант, кйто да покаже примерно кога е дестилирано уискито и тн. На въпросът ми колко градуса е течността, отговора беше, че е около 49 градуса (на мен лично ми се стори по-малко), странно малко за 10 годишно уиски, което се представя да е стрейт фром дъ каск, което ме наведе на мисълта че или е разреждано или по-логичното обяснение е, че тази бъчва е просто сувенир, напълнен с няколко бутилки 10 годишно уиски преди началото на феста.

Но цялостното впечатление за мен от феста е изключително добро. Браво на организаторите!  dram
10
Срещи и събития / Re: Уиски фест София 2017
« Last post by Evgeni on 31, October, 2017, 09:29:01 »
Снимката не е монтаж или манипулация, а самата истина! Аз съм свидетел.
Pages: [1] 2 3 ... 10